5 kysymystä, jotka välittäjää valitessa olisi hyvä kysyä

6.4.2022

Monet käyttävät mielellään kiinteistönvälittäjää apunaan sen sijaan, että he yrittäisivät myydä asuntonsa itse. Eikä ihme, sillä välittäjät ovat alansa asiantuntijoita ja he osaavat mm. arvioida myytävän kohteen hinnan kilpailukykyisesti. Etenkin pääkaupunkiseudulla on paljon kiinteistönvälitysalan eri toimijoita, joten asunnon myyjällä on usein paljon valinnanvaraa välittäjien suhteen. Esimerkiksi nämä kysymykset on hyvä kysyä potentiaalisilta välittäjiltä, jotta löytää itselleen sen oikean välittäjän.

1. Mikä on välittäjän aluetuntemus?

Välittäjän aluetuntemus korostuu, kun hän keskustelee myytävästä kohteesta mahdollisten ostajien kanssa. Välittäjän tulisi osata kuvailla saatavilla olevia palveluita mahdollisille ostajille. Hänen olisi hyvä olla tietoinen lähialueen palveluista, kuten: ruokakaupoista ravintoloista, julkisista yhteyksistä sekä muista kohteelle lisäarvoa tuovista palveluista.

Lisäksi, kun välittäjällä on hyvä aluetuntemus myytävän kohteen suhteen, hän osaa hinnoitella sen hinnan oikein. Pitkään alalla toiminut välittäjä voi tuntea entuudestaan alueen taloyhtiöitä sekä kiinteistöjä, joten hän osaa arvioida mahdollisimman kilpailukykyisen hintapyynnön myytävälle kohteelle, jossa on huomioitu myös asunnon alue ja ympäristö. Kysymällä välittäjän aluetuntemuksesta saat selville, kuinka hyvin välittäjä on perillä alueen asioista.

2. Kuinka asuntoa markkinoidaan?

Kun markkinat ovat kuumat, täytyy asunnon myynti-ilmoituksella luoda huippuluokan ensivaikutelma. Ensivaikutelmaan on myös syytä panostaa. Myynti-ilmoituksen täytyy puhutella ostajaa positiivisesti ja luoda mielikuvia elämisestä asunnossa. Onnistunut myynti-ilmoitus vaatii laadukkaat kuvat ja asiantuntevan tekstin. On todennäköistä, että ostajat kiinnittävät ensimmäisenä huomiota nimenomaan asunnon kuviin, joten niiden on oltava hyvälaatuisia ja todenmukaisia.

Myös mainonta sosiaalisessa mediassa on yhtä tärkeässä roolissa kuin myynti-ilmoitukset asuntoportaaleissa, joten välittäjältä kannattaa selvittää millä tavalla hän tai hänen edustamansa välitysliike hyödyntää sosiaalista mediaa asunnon markkinoinnissa.

3. Miten pitää yhteyttä välittäjään?

Oman kodin myyntiin liittyy paljon liikkuvia osia. Myyjälle herää myös todennäköisesti paljon kysymyksiä matkan varrella – varsinkin jos hän on myymässä kotia ensimmäistä kertaa. Välittäjän tehtävä onkin olla myyjään yhteydessä aktiivisesti. Jos taas toimeksiantaja ottaa yhteyttä, niin välittäjän pitäisi olla tavoitettavissa – jos ei juuri sillä sekunnilla, niin ottamalla yhteyttä mahdollisimman pian takaisin.

Tehokkaan välittäjän ominaisuuksiin kuuluu sosiaalisuus sekä oma-aloitteisuus, eikä asiakkaan tulisi joutua hoitamaan yksipuolisesti yhteydenpitoa välittäjän kanssa. Välittäjän aktiivisuus ja tehokkuus ovat myös avaintekijöitä myynnin onnistumiselle, sillä oma-aloitteinen välittäjä herättää varmasti myös ostajien kiinnostuksen.

4. Mistä välityspalkkio koostuu?

Kiinteistönvälittäjän välityspalkkio tarkoittaa sitä hintaa, jonka asunnon myyjä maksaa kiinteistönvälittäjälle asunnon myymisestä. Välityspalkkio sisältää asunnon myyntiin liittyvät kulut ja kiinteistönvälittäjän palkan. Jokainen välitysliike asettaa hinnaston parhaaksi näkemällään tavalla, joten välityspalkkioiden suuruudessa voi olla huomattavia eroja.

Vaikka kiinteistönvälittäjän palkkio onkin yleensä tietty prosentti asunnon hinnasta, voi se olla myös kiinteä euromääräinen summa. On kuitenkin huomioitava, että kiinteässä palkkiossa välittäjä ei itse hyödy siitä, että saa nostettua hyvällä myyntityöllä asunnon hintaa korkeammaksi. Tämä taas tarkoittaa sitä, että prosenttiosuutena saatava palkkio motivoi myös välittäjää saamaan myytävästä asunnosta realistisen ja jokaista osapuolta tyydyttävän hinnan.

5. Kysy itseltäsi, kenen kanssa tulet hyvin toimeen

Asiakkaalle pitää ennen kaikkea tulla tunne, että luottaa välittäjään. Välittäjän suhteen täytyy tulla hyvä tunne, ja oikeilla kysymyksillä se tunne monesti löytyy. Oman asunnon myynti on kuitenkin yksi elämän suurimpia kauppoja, joten on tärkeää, että valitsee itselleen sen oikean välittäjän. Kaiken toiminnan ytimessä on avoin keskustelu sekä hyvä kemia välittäjän ja myyjän välillä. Asunnon myynti kun on hyvin paljon myyjän ja välittäjän yhteispeliä. Hyvällä yhteistyöllä on varmasti positiivinen vaikutus asunnon lopulliseen hintaan ja myyntiaikaan.

Oletko myymässä asuntoasi? Tutustu kiinteistönvälittäjiimme täältä ja varaa maksuton arviokäynti.

Lue lisää:

Westhouse LKV on vuonna 1994 perustettu, erityisesti Espoon ja Helsingin alueella toimiva kiinteistönvälitysliike. Palvelemme asiakkaitamme yli 10 000 onnistuneen asuntokaupan kokemuksella. Osaamisalueeseemme kuuluvat myös arvoasunnot, lomakiinteistöt sekä muut erikoiskohteet ranta-alueilla ja saaristomaisemissa. Meidän kunnia-asianamme on palvella mahdollisimman hyvin ja tehokkaasti kaikkia asuntokaupan osapuolia. Haluamme tehdä asumisen unelmista totta. Kiinteistönvälittäjämme Espoossa ja Helsingissä ovat kiinteistöalan ammattilaisia, jotka keskittyvät jokaiseen myynti- ja ostotoimeksiantoon täysillä. Kysy myös asunnon hiljaisesta myynnistä kiinteistönvälittäjiltämme. Ota yhteyttä ja sovi maksuton arviokäynti!

Avainsanat: Asunnon myynti, Kiinteistönvälittäjä, Kiinteistönvälitys, Westhouse,