Kuin Brooklynissa – Pittoreski Punavuori on urbaanin asujan unelma

2.11.2022

Boheemia Punavuorta ei turhaan kutsuta Suomen Brooklyniksi. Asumista leimaavat lämminhenkisyys, loistavat palvelut sekä lyhyet välimatkat.

Jokainen, joka on vieraillut taiteellista ilmapiiriä huokuvassa New Yorkin Brooklynissa, haluaa palata sinne takaisin. Muuttokuormaa rapakon taakse ei kuitenkaan kannatta roudata, sillä pääkaupunkimme lounaiskolkassa sijaitsevaa Punavuorta voi hyvällä syyllä verrata yhdysvaltalaisserkkuunsa: eläväinen kaupunginosa suorastaan sykkii kaupunkikulttuuria ja yhteisöllisyyttä.

Alueella 1600-luvulla sijainneita punertavia rantakallioita kutsuttiin nimellä Rödberget eli Punavuoret, ja vaikka nimi vakiintui jo tuolloin kaupunkilaisten keskuudessa, se virallistettiin vasta vuonna 1959. Stadin slangissa kuulee yhä puhuttavan Rööperistä. Moni muistanee Aleksi Mäkelän ohjaaman samannimisen elokuvan, joka toi valkokankaille alueen pahamaineiset ajat viinatrokareineen ja rikollisjengeineen. Mäkelän ohella myös Madventures-parivaljakko Riku Rantala ja Tunna Milanoff ovat ikuistaneet rakastetun Punavuoren Monte Rosso -elokuvaansa.

Aikoinaan Punavuori olikin köyhää työväen – eritoten mereltä rantautuneiden kalastajien ja merimiesten – asuinaluetta puutalokortteleineen, omenapuineen ja pyykkinaruineen. Nykyään se tarjoaa modernia asumista kaikkiin tarpeisiin. Helsingin kantakaupungin tiheimmin asuttu, palveluiden kattama ja kompakti kaupunginosa vetää puoleensa urbaania asumista sekä yhteisöllistä ilmapiiriä arvostavia asujia, mutta myös lapsiperheitä. Katukuvassa korostuvat niin kivijalkakaupat ja kahvilat kuin puistot ja palvelut – design-liikkeitä ja moderneja toimistotiloja unohtamatta.

Helsingin viides kaupunginosa innosti aikoinaan myös lauluntekijä Juha ”Watt” Vainiota sanoittamaan The Beatlesin Penny Lane -kappaleesta suomenkielisen version nimeltä Rööperiin. Alueella asuu yhä monia tunnettuja taitelijoita.

Pittoreskit sisäpihat hurmaavat Punavuoressa, jossa kaupunkikulttuuri on kaikkialla läsnä. Kurkkaa tästä upea kohteemme tästä.

Punavuori panostaa palveluihin

Punavuori on tätä nykyä noin 9000 helsinkiläisen koti, joka erottuu edukseen lyhyillä välimatkoillaan ja monipuolisilla palveluillaan. Keskustaan kävelee vartissa, ja raitiovaunut sahaavat edestakaisin yötä päivää. Myös bussiyhteydet ovat hyvät, ja palvelut päiväkoteineen, päivittäistavarakauppoineen sekä puistoineen vertaansa vailla.

Punavuori on osa Helsinki Design Districtia eli luovilla aloilla työskentelevien tekijöiden keskittymää. Sen kauniit korttelit pursuavat uniikkeja vaateputiikkeja, taidekauppoja ja nykytaidegallerioita. Pienyrittäjät ovat ottaneet alueen omakseen: Punavuoresta ei tarvitse poistua etsitpä sitten ompelimoa, levykauppaa tai vaikkapa hevostarvike- tai paperikauppaa.

Vedenjakajan roolia näyttelee Viiskulma, joka erottaa Punavuoren Ullanlinnasta. Sen liepeiltä löytyy Fredrikintori, joka täyttyy kesäisin pop up -tapahtumista, kuten kirpputoreista, kaupunkifestivaaleista tai taide-esityksistä. Elämänmeno on yhteisöllistä, ja punavuorelaiset kokoontuvat usein yhdessä illanviettoihin tunnelmallisille sisäpihoille tai spontaaneille illallisille toistensa luo.

Elokuinen Rööperifest valloittaa vuosittain Koffin-puiston: https://www.myhelsinki.fi/fi/n%C3%A4e-ja-koe/tapahtumat/r%C3%B6%C3%B6perifest-2022

Viiskulma on vilkas kohtaamispaikka Punavuoren ja Ullanlinnan rajalla. Alueelta löytyy lukuisia trendikkäitä ravintoloita ja kahviloita.

Upeat mahdollisuudet ulkoiluun

Jugendlinnojen, moderniin käyttöön muunnettujen tehdasrakennusten sekä uusrenessanssiarkkitehtuurin Punavuori on ilo asujan silmille. Lars Sonckin suunnittelema funktionalista tyylisuuntaa edustava Mikael Agricolan kirkko vihittiin käyttöön keväällä 1935, ja sen piikinmuotoinen torni tähyilee yhä Eiraan päin. Pursimiehenkadun perällä komeilee Mestaritalo, joka toimi ennen vanhaan Fazerin toimipaikkana. 

Punavuorta halkoo liki 500 metrin pituinen, kävelylle rauhoitettu Iso-Roobertinkatu, joka jatkuu aina alueen sydämenä sykkivään Koffin-puistoon asti. Vuosina 1891–1992 puiston laidalla toimineelta olutpanimolta nimensä lainannut Sinebrychoffin puisto on suosittu kohtaamispaikka paitsi piknikeille, myös talviseen mäenlaskuun. Puiston kulmalta löytyy samanniminen taidemuseo ja kansallisgalleria. 

Loistavista ulkoilupaikoista ei Punavuoressa ole pulaa. Eteläosassa sijaitsevat Sepän- ja Tehtaanpuistot sopivat niin kuntoilijoille kuin perheen pienemmille tekonurmineen sekä leikkipaikkoineen. Myös Kaivopuisto, Hernesaari sekä Hietalahti ovat vain kivenheiton päässä. Meri on asumisessa vahvasti läsnä, jäähän osa Hietalahdenrantaa lipovasta rantabulevardista Punavuoren puolelle. 

Iso Roobertinkatu, tuttavallisemmin Iso-Roba, on eloisa kävelykatu.

Rouheita ravintoloita ja all-day -aamiaista

Punavuorta leimaa sen eläväinen ravintolakulttuuri. Täällä voit ruokailla niin Michelin-tähtien loisteessa kuin katuruokakojuissa. Vanhassa Primulan leipomossa Laivurinkadulla toimivat liuskoistaan eli artesaanipizzoistaan kuulu The Old Skiffer sekä jo ilmiöksi noussut rouhea Seksico Viiskulma, joka tarjoilee maittavia meksikolaistacoja huokeaan hintaan. Pariisilaisbistroja muistuttava viinibaari BasBasin pöydät varataan viikoiksi eteenpäin ja varaus kannattaa myös pitkästä baaritiskistään sekä tandooriuunistaan kuuluisaan kasvisravintola Yes Yes Yesiin, jota isännöi uusia ruokatrendejä luova Richard McCormick. 

Uudenmaankadun korttelikapakka Cafe Bar No 9 eli Ysibaari sekä laajasta olut- ja viskivalikoimistaan tunnettu Punavuoren Ahven ovat legendoja lajissaan: ne ovat jo vuosikymmeniä toimineet kaupunkilaisten kultturelleina olohuoneina. Entiseen käymälään rakennettu piskuinen RestRoom lienee tiettävästi Suomen pienin karaokebaari.

Vuoden 2022 ravintolaksi valittua Nollaa kiitellään sen uraauurtavasta työstä kestävän kehityksen eteen. Mainitsemisen arvoisia ovat myös armenialaismakuja lautasille loihtiva Armenian House, newyorkilaistyylinen eatery Penny sekä höyryäviä hapanjuurileipiä leipova Levain. Unohtaa ei myöskään sovi suosittua Green Hippoa, josta saa aamiaista kelloon katsomatta. Punavuoren ravintolatarjonta on niin runsas, että sille voisi omistaa oman blogikirjoituksensa.

Vuoden 2022 ravintolaksi valittiin punavuorelainen Nolla: https://www.hs.fi/ruoka/art-2000008712508.html

Avainsanat: arvoasunnot helsinki keskusta, asuinalue, asunto myynti helsinki, Brooklyn, Helsinki Design District, Iso Roba, Iso Roobertinkatu, Juha Watt Vainio, kiinteistönvälitys helsinki, Koffin puisto, Madventures, Punavuori, Richard McCormick, Riku Rantala, Rööperi, The Beatles, Tunna Milanoff, Viiskulma, Ysibaari,