Sijoitusasuntoa etsimässä?

Anna Kuisma

29.8.2018

Suurta kiinnostusta herättänyt sijoitusasuntobuumi aiheuttaa kanssaihmisissä närää sekä uteliasuutta. Tässä kirjoituksessa avaan tärkeimpiä asioita, joita sinun tulee ottaa huomioon ennen sijoitusasunnon hankkimista.

Sijoitusasunto on sijoitus ja sijoittamiseen liittyy aina riski, niin myös tähänkin. Ensimmäinen kysymys kuuluukin, oletko valmis ottamaan tietoisen riskin ostaessasi sijoitusasunnon?

”Kaikille asuntoihin sijoittaminen ei vain yksinkertaisesti sovi, ja se jos jokin on hyvä huomata hyvissä ajoin!”

Seuraavaksi on hyvä lähteä pohtimaan, minkälaista tuottoa odotat sijoitukseltasi. Tähtäätkö asunnon arvon nousuun? Onko tämä tapasi säästää? Haluatko luoda pesämunaa eläkepäiville? Tehdä tiliä vuokratuotolla? Vai kenties kaikki nämä? Tämä vaikuttaa suuresti siihen, mistä ja minkälaista asuntoa sinun kannattaa lähteä tavoittelemaan.

Sijoitusasunto vaatii sinulta aikaa ja vaivaa. Asunto on vastuullasi, joten joudut pitämään sen vuokrattavassa kunnossa. Jos jotain hajoaa, joudut maksamaan sen omasta pussistasi. Myös yhtiön korjauksista on hyvä olla tietoinen, ettei tule suuria investointiyllätyksiä. Vuokralaisten vaihtuessa on varauduttava joskus myös tyhjiin kuukausiin. Uuden vuokralaisen etsiminen voi olla työlästä ja aikaa vievää, jos sen tekee itse. Onneksi apuun voi palkata kiinteistönvälittäjän, niin asia hoituu mutkattomammin.

 

Yleisesti ottaen pienet asunnot ovat hyviä sijoituskohteita. Yksiöille ja kaksioille on vuokramarkkinoilla enemmän kysyntää kuin isommille asunnoille. Sijoitusasunto kannattaa hankkia sellaiselta paikkakunnalta, jonka itse tuntee. Silloin pystyy parhaiten arvioimaan asunnon jälleen vuokrauksen sekä mahdollisen arvonnousun ja jälleenmyynnin. Asunnon sijaintia miettiessä olennaista on ymmärtää kaupungistumisen ja muuttoliikenteen vaikutus vuokraustoiminnan ja ylipäätään asuntosijoittamisen kannalta. Suuret opiskelijakaupungit säilyttävät suosionsa siinä missä muuttotappiokuntien asunnoille on haastavaa löytää asukkaita.

 

Velkavipu mahdollistaa monelle sijoitusasunnon tai useammankin oston. Esimerkiksi 100.000 euron säästöt voi käyttää joko yhden tai useamman asunnon pääomaksi ja loput rahoittaa velkarahalla. Asuntoa velkarahalla ostettaessa tulee kuitenkin varautua korkojen nousuun. On myös hyvä laskea etukäteen tulojen ja menojen erotus sekä tarkastaa, onko kassavirtasi positiivinen vai negatiivinen. Pienten asuntojen hinnannousu on rajoittanut asunnoista saatua tuottoa, mutta silti oikein hinnoitellut pienet asunnot menevät suurissa kaupungeissa kuin kuumille kiville.

Sijoitusasuntoa ostaessa on kiinnitettävä huomiota ihan samoihin asioihin, kun asuntokaupassa yleensä. Asunnon ja yhtiön kunto ovat pääroolissa, sillä yhtiön suuret korjaukset tietävät lisää menoja ja mahdollisesti myös tyhjiä kuukausia tai vuokranalennuksia. Jos asuntoa joutuu remontoimaan, verotuksen kannalta on eritäin olennaista, tekeekö sen ennen vai jälkeen vuokraustoiminnan aloittamisen. Se miten sijoitusasunnon rahoitusvastike on kirjattu kirjanpitoon vaikuttaa siihen, mitä saat vähentää verotuksessa. Jos maksusuoritukset rahastoidaan, et pääse hyödyntämään niitä verotuksessa. Verottaja ottaa vuokratuotosta 30.000 euroon asti 30% ja sen yli menevästä osasta 34%. Kannattaa siis olla tarkkana siinä, mitä kaikkea verotuksessa voi vähentää.

Hyvin laskelmoituna ja suunniteltuna asuntosijoittaminen voi olla hyvinkin tuottavaa ilman suuria pääomia. Täysin uuden ulottuvuuden asuntosijoittamiseen tuo Airbnb-toiminta, josta lisää blogissa syksyn aikana.

 

Syysterveisin,

Anna Kuisma

Head of Marketing and Administration, KTM, LKV

050 536 8888

anna.kuisma@westhouse.fi

Ota yhteyttä

Avainsanat: Asunnon myynti, Asuntosijoittaminen, Hyvä kiinteistönvälittäjä, Kaksio, Kiinteistönvälittäjä, Sijoitus, Sijoitusasunto, Vuokraus, Westhouse, Yksiö,