Hyödynnä asunnonmyyjän kultainen ikkuna

6.6.2018

Oman kodin voi melkein rinnastaa omaan lapseen. Eikö jokaisen mielestä oma lapsi ole se suloisin, ihanin ja nokkelin? Samalla tavoin omaan kotiin liittyy omia mieltymyksiä, tunteita ja muistoja. Nämä eivät kuitenkaan useinkaan vastaa mahdollisen ostajan ajatuksia ja tunteita.

Oman kodin ostaminen tai myyminen ovat ainakin taloudellisessa mielessä usein ihmisen suurimpia päätöksiä. Oma koti on oma koti. Miten sille edes voi määritellä jotain euromääräistä arvoa? Oman kodin voi melkein rinnastaa omaan lapseen. Eikö jokaisen mielestä oma lapsi ole se suloisin, ihanin ja nokkelin? Samalla tavoin omaan kotiin liittyy omia mieltymyksiä, tunteita ja muistoja. Nämä eivät kuitenkaan useinkaan vastaa mahdollisen ostajan ajatuksia ja tunteita.

“Netissä olevat asunnot ovat usein olleet pitkään siellä myymättä. Niiden osalta kultainen ikkuna on mennyt jo ohi.”

Omaan kotiin on mahdoton suhtautua täysin objektiivisesti. Omille sisustusratkaisuille, tilankäytölle ja sijainnille annetaan helposti enemmän arvoa kuin mitä ostaja kokee. Lehdissä on usein uutisia, miten asuntojen hinnat ovat nousseet ja nettiä selailemalla löytyy paljon vastaavanlaisia asuntoja myynnissä kovilla pyyntihinnoilla.

Asuntojen hintojenkehitys ei ole valitettavasti tasaista. Netissä olevat asunnot ovat usein olleet pitkään siellä myymättä. Niiden osalta kultainen ikkuna on mennyt jo ohi. Myynti-ilmoituksia katsoessa täytyy muistaa, että monilla alueilla ja tietyissä asuntotyypeistä jopa yli puolet asunnoista jää myyntitoimeksiannon aikana myymättä.

“Korkeimman mahdollisen myyntihinnan saaminen asunnosta ei onnistu sillä, että nostaa pyyntihintaa liian korkeaksi. Se karkottaa usein oikeat ostajat.”

Korkeimman mahdollisen myyntihinnan saaminen asunnosta ei onnistu sillä, että nostaa pyyntihintaa liian korkeaksi. Se karkottaa usein oikeat ostajat.

Riippumatta suhdanteista, kasvukeskuksen oikein hinnoiteltu asunto menee kaupaksi. Avaintekijä korkeimman mahdollisen myyntihinnan saamisessa on kilpailu. Asunnosta kannattaa saada aikaiseksi kilpailutilanne. Pienissä ja edullisemmissa kohteissa ostajia on lähtökohtaisesti enemmän kuin isoissa ja kalliissa.

Mikäli kohde on realistisesti hinnoiteltu, kiinnostuneita on paljon ja tarjouksiakin saattaa tulla useita. Suomalaiset ovat oppineet kilpailutilanteissa tekemään pyyntihintaa korkeampia tarjouksia.

“Oikealla hinnoittelulla myyjä saa käytettyä hyväksi uuden kohteen kultaisen ikkunan. Kun kultainen ikkuna menee ohi, myyjä joutuu todennäköisemmin tinkimään pyyntihinnastaan enemmän.”

Pääkaupunkiseudulla keskimääräinen ostaja on seurannut myytäviä kohteita usein jopa yli 6 kuukautta. Markkinoilla on siis paljon ostajia, jotka seuraavat silmä kovana uusia markkinoille tulevia kohteita. He ovat valmiita toimimaan nopeasti, kun he löytävät sopivan kohteen. He myös tietävät, että hyvät kohteet menevät nopeasti, jos he eivät toimi. Pitkille tinkauskierroksille ei ole aikaa.

Oikealla hinnoittelulla myyjä saa käytettyä hyväksi uuden kohteen kultaisen ikkunan. Kun kultainen ikkuna menee ohi, myyjä joutuu todennäköisemmin tinkimään pyyntihinnastaan enemmän.
Markkinoilla pidempään olleet kohteet ovat kylmiä. Uudet markkinoille tulevat ostajat noteeraavat ne, mutta he tietävät että niiden hinnoista voi tinkiä reilummin.

Lähde hyvissä ajoin liikkeelle, kun mietit oman asuntosi myyntiä. Keskustele kiinteistönvälittäjäsi kanssa, miten juuri sinun kotisi myyntitilanteessa saadaan kilpailua aikaiseksi. Tehkää yhdessä suunnitelma sen myymiseksi. He kyllä tuntevat ostajat ja osaavat sanoa, miten oikean pyyntihinnan lisäksi pienet kikat kuten nurkkien korjaukset ja pienstailaukset saavat lisää kysyntää juuri sinun kodin suhteen.

Hyvä kiinteistönvälittäjä on sinun puolellasi ja hän haluaa nähdä vaivaa sinun kotisi myymiseksi.

Terveisin.

Avainsanat: Asunnon arviointi, Asunnon arvo, Asunnon myyjä, Asunnon myynti, asunnon ostaja, Asunto, Kiinteistönvälittäjä, Kiinteistönvälitys, kodin myynti, Myyntihinta, Westhouse,