Sijoitusasunto tuottamaan Airbnb-toiminnalla

Anna Kuisma

19.10.2018

Airbnb-vuokraus antaa uusia mahdollisuuksia majoittua sekä tehdä tuloa. Kaikella toiminnalla on kuitenkin aina hyvät ja huonot puolensa.

Vuosien saatossa Airbnb-toiminta on rantautunut myös meille tänne Suomeen. Näyttää siltä, että suurissa kaupungeissa siitä on tullut todellinen kilpailija hotellibisnekselle. Airbnb-majoitus on turistien suuressa suosiossa varsinkin silloin, kun hotellien hinnat hipovat pilviä. Nykyturistille ei tosin kelpaa ihan minkälainen majoitus vaan, sillä nykyään majapaikan tulee olla tasokas ja tarjota vierailijalle elämyksiä. Palvelut aamupalasta turistikierroksiin nostavat paikan suosiota vierailijoiden silmissä.

“Lisäksi sijainti, hyvät kuvat sekä asuntoon sopiva siisti kalustus tekevät vaikutuksen.”

Muiden suositukset ja mielipiteet, niin tässäkin asiassa kuin monessa muussakin, määräävät usein kysynnän. Lisäksi sijainti, hyvät kuvat sekä asuntoon sopiva siisti kalustus tekevät vaikutuksen. Airbnb:n kautta asunnosta saa huomattavasti parempaa tuottoa kuin normaalilla vuokraustoiminnalla, jos asunnosta on kysyntää.

“On myös hyvä varautua ajoittain tyhjiin kausiin sekä muihin vuokraustoiminnan riskeihin.”

Helppoa Airbnb-vuokraus ei kuitenkaan ole, se vaatii suhteessa paljon enemmän työtä kuin normaali vuokraustoiminta, koska vuokrakaudet ovat melko lyhyitä. Asunto täytyy kalustaa, siivota vuokralaisten välillä sekä sopia avainten vaihto. Taloyhtiön kanssa tulee olla hyvät välit ja vuokralaisille selkeät säännöt, jotta vältytään toimintaa haittaavilta valituksilta. On myös hyvä varautua ajoittain tyhjiin kausiin sekä muihin vuokraustoiminnan riskeihin.

Airbnb-tulot ovat vuokratuloja siinä missä muutkin vuokratulot, joten ne ovat verotettavaa tuloa. Toki vähennettäviä tulonhankkimiskuluja ovat esimerkiksi Airbnb-palkkiot. Myös tulonhankkimislainan korot ovat vähennyskelpoisia tässäkin vuokraustoiminnassa.

“Airbnb-vuokraus katkaisee asumisen yhtäaikaisen jakson, joten ole siis tarkkana vuokrauksen kanssa.”

Omaa kotia vuokrattaessa tulee olla huolellinen siitä, että asuminen täyttää lain määräämät kriteerit asuntoa verottomasti myytäessä. Asunnon saa myydä verottomasti, jos olet itse tai joku perheestäsi on asunut siellä yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta (koskee myyntivoittoveroa). Airbnb-vuokraus katkaisee asumisen yhtäaikaisen jakson, joten ole siis tarkkana vuokrauksen kanssa.

Airbnb-toiminta tuo meille kaikille, niin tarjoajille kuin käyttäjillekin, lisää mahdollisuuksia majoittautua sekä positiivista kilpailua alalle. Jos olet itse harkitsemassa asuntosi tarjoamista vuokralle Airbnb-toiminnalla, ota selvää alueen kysynnästä sekä punnitse työnmäärä omaan jaksamiseesi.

Syksyisin terveisin,

Anna Kuisma

Head of Marketing and Administration, KTM, LKV

050 536 8888

anna.kuisma@westhouse.fi

Ota yhteyttä

Avainsanat: Airbnb, Asunto, Asuntosijoittaminen, Sijoitusasunto, Vuokratulot, Vuokraus, Vuokraustoiminta,