Asunnon hiljainen myynti – Kodin voi myydä myös ilman julkista näkyvyyttä

Pekka Kujala

2.7.2020

Asunnon myymistä ilman julkista näkyvyyttä kutsutaan hiljaiseksi myynniksi. Tässä blogiartikkelissa asiantuntijamme kertovat, mistä hiljaisessa myynnissä oikein on kyse.

Asunnon hiljainen myyminen on vähemmän tunnettu tapa tehdä asuntokauppaa. Hiljaisessa myynnissä kohteesta ei tehdä lainkaan julkista myynti-ilmoitusta tai siitä on saatettu rajata olennaisia tietoja pois. Hiljaisessa myynnissä onnistuneeseen kaupantekoon vaikuttaa keskeisesti asuntoa myyvä kiinteistönvälittäjä sekä hänen kontaktinsa.

N. 300m², Kaartinkaupunki, Helsinki
Avarat näkymät ja paljon upeita yksityiskohtia
Lisätiedot: Pekka Kujala, 040 832 8888

Hiljaisessa myynnissä kohteesta saatetaan tarjota vain osittaisia tietoja, kuten kuvia sisältä ja esimerkiksi asunnon pohjakuva. Osoitetiedot ja ulkokuvat saatetaan jättää kokonaan pois, jolloin kohteen sijaintia ei voi päätellä. On myös mahdollista pitää kohdetta täysin “pöytälaatikossa”, jolloin siitä annetaan tietoja ainoastaan, jos potentiaalinen ostaja on tiedossa.

Tänä päivänä ostajat ja myyjät ovat sen verran valveutuneita, että kohteen hinnoittelussa ei ole juurikaan eroa hiljaisen ja julkisen myynnin välillä. Lähtökohtaisesti hiljainen kohde hinnoitellaan samalla tavalla kuin julkinenkin kohde. Eli vaikka kohteen myisi hiljaisena, voi siitä saada saman hinnan kuin julkisestakin myynnistä.

HILJAISEN MYYNNIN AVULLA PYRITÄÄN USEIN YKSITYISYYTEEN

Syitä asunnon myynnille ilman julkista näkyvyyttä on useita. Esimerkiksi ei haluta, että naapurusto saa tietää asunnon olevan myynnissä tai taustalla voi olla ero tai kuolemantapaus. Joku taas ei vain halua asuntonäytöille tulevia uteliaita ihmisiä kotiinsa, jolloin kohdetta esitellään vain aidosti kiinnostuneelle ostajalle.

Suurin yksittäinen syy on kuitenkin halu suojata omaa yksityisyyttä. Syystä tai toisesta ei haluta, että kohde on julkisessa myynnissä. On ihmisiä, jotka eivät esimerkiksi halua nimeään, lähipiiriään tai varallisuuttaan julkisuuteen. Etenkin hyvin arvokkaat ja tunnetut kohteet herättävät ihmisten mielenkiinnon helposti ja silloin huomio voi kiinnittyä kohteen sijaan kohteen omistajaan.

Munkkiniemi, Helsinki
Kerrostalon koko osakekanta omalla tontilla sekä lohkotontti
Rakennusoikeutta n. 600 m²
Merja Kotamäki, 040 160 8888 & Sebastian Rostedt, 0400 37 3620

Asuntoja voidaan laittaa hiljaiseen myyntiin myös, kun halutaan vain tunnustella markkinoita tai asunnon myynnillä ei ole kiire. Ollaan esimerkiksi harkittu asunnon myymistä, mutta ei olla kuitenkaan ihan varmoja halutaanko myydä. Asunnon kysyntää voi näin kartoittaa ennen kuin asunto laitetaan julkiseen myyntiin. Hiljaisessa myynnissä kotia ei myöskään tarvitse jatkuvasti pitää “näyttökunnossa”, koska näyttöjä voi olla harvoin.

 

HILJAISEEN MYYNTIIN KANNATTAA VALITA KOKENUT VÄLITTÄJÄ

Jotta asunto saadaan kaupaksi ilman julkista myynti-ilmoitusta, täytyy ostaja löytyä muuta kautta. Useimmiten ostajat löytyvät kiinteistönvälittäjän omista kontakteista tai asiakasrekisteristä, joille hän voi tarjota kohdetta, kun sopiva tulee tarjolle.

Varsinais-Suomi
Ainutlaatuinen kartanokokonaisuus merenrannalla
Lisätiedot: Juha Erkkilä, 050 414 8888

Kokeneilla välittäjillä voi olla lukuisia kontakteja, jotka etsivät tietynlaista asuntoa tietyltä alueelta. Esimerkiksi voi olla ihmisiä, jotka haluavat ylimmän kerroksen kolmion Ullanlinnasta. Kun tällainen kohde tulee välittäjälle hiljaiseen myyntiin, hän voi ottaa yhteyttä kontakteista löytyviin potentiaalisiin ostajiin ja kaupat saattavat syntyä hyvinkin nopeasti.

Monet ostajat jättävät yhteystietonsa välittäjälle mahdollisten hiljaisten kohteiden varalta. Ostaja voi myös jättää ostotoimeksiannon, jolloin asiasta tehdään kirjallinen sopimus. Tällöin ostaja maksaa välityspalkkion.

Kysy lisää asunnon hiljaisesta myynnistä kiinteistönvälittäjältä

Hiljaisessa myynnissä on äärimmäisen tärkeää, että välittäjä osaa myydä kohteen asiakkaan toiveiden mukaan ja yksityisyyttä kunnioittaen. Toimeksiantoon voi liittyä esimerkiksi asiakkaan puolelta vahva halu yksityisyyteen, jolloin välittäjältä odotetaan tietynlaista huomaavaisuutta ja vaitiolovelvollisuutta, jotta myyjän henkilöllisyys pysyy salassa.

Useimmiten paras valinta välittäjäksi hiljaiseen myyntiin on semmoinen, joka on erikoistunut myytävän kohteen kaltaisiin kohteisiin. Jos haluaa myydä esimerkiksi vapaa-ajan asunnon hiljaisesti, kannattaa silloin ottaa yhteyttä välittäjään tai välitystoimistoon, joka on tällaisiin kohteisiin erikoistunut. Heillä todennäköisesti löytyy enemmän kokemusta vapaa-ajan asuntojen myymisestä ilman julkista näkyvyyttä sekä kontakteja potentiaalisista ostajista.

 

HILJAISESTA MYYNNISTÄ TEHDÄÄN NORMAALI TOIMEKSIANTOSOPIMUS

Hiljaisessa myynnissä oleva asunto myydään loppujen lopuksi melko samalla kaavalla kuin julkisessa myynnissä oleva kohde. Ainoastaan julkinen myynti-ilmoitus puuttuu tai se on tiedoiltaan suppeampi. Välityspalkkio on useimmiten sama kuin julkisessa myynnissä.

Rivitalon päätyasunto n. 400m², Kuusisaari, Helsinki
Upea merenrantakohde
Lisätiedot: Pekka Kujala, 040 832 8888
Katso kaikki hiljaisessa myynnissä olevat kohteet

Kohteeseen tehdään yhteydenoton jälkeen normaali asiakas- ja arviokäynti. Toimeksiantosopimus on sama kuin julkisessa myynnissä. Toimeksianto on syytä tehdä pidemmälle ajanjaksolle, koska hiljaisessa myynnissä myyntiaika saattaa olla pidempi. Hyvät kontaktit omaavalla välittäjällä myyntiaika voi olla nopea, mutta lähtökohtaisesti hiljaisessa myynnissä vaaditaan malttia molemmilta osapuolilta.

Toimeksiantosopimuksessa kannattaa tarkkaan määritellä toimeksiannon säännöt, jotka korostuvat entisestään hiljaisessa myynnissä. Kannattaa sopia huolella, kuinka myyjän ja kohteen tietoja halutaan tuoda ilmi.

 

Etsitkö luotettavaa ja kokenutta kumppania hiljaiseen myyntiin? Tai etsitkö asuntoa pääkaupunkiseudulta, mutta sopivaa ei tunnu löytyvän? Lue lisää hiljaisesta myynnistä ja ota yhteyttä

Pekka Kujala

Kiinteistönvälittäjä LKV, SKVL Laatuauktorisoitu kiinteistönvälittäjä

040 832 8888

pekka.kujala@westhouse.fi

Ota yhteyttä

Avainsanat: Asuntokauppa, espoo, Helsinki, hiljainen myynti, Kiinteistönvälittäjä, Kiinteistönvälitys,