Haaveissa kesämökki Uudeltamaalta? – Lue 4 vinkkiä kesämökin hankintaan

Pekka Kujala

15.6.2020

Kesämökki on vahva osa suomalaisuutta ja niiden kysyntä on jatkunut vahvana vaikka ajatellaan, että nuorempi sukupolvi ei ole kiinnostunut mökkeilystä. Tässä blogikirjoituksessa kesämökkeihin ja vapaa-ajan asuntoihin erikoistuneet asiantuntijamme avaavat aiheeseen liittyviä trendejä sekä antavat vinkkejä, jotka kannattaa ottaa huomioon vapaa-ajan asuntoa hankittaessa.

Vapaa-ajan asuntoa ei kannata hankkia laput silmillä

Viime vuosina kesämökkien trendi on suuntautunut entistä enemmän ympärivuotisiin, mukavuuksilla varustettuihin vapaa-ajan asuntoihin. Tämä trendi elää vahvana etenkin Uudellamaalla, jossa olemme välittäneet vapaa-ajan asuntoja jo yli 25 vuotta.

Kesämökin tai vapaa-ajan asunnon ostaminen on lain mukaan kiinteistökauppa. Kesämökkiä ei kuitenkaan kannata hankkia laput silmillä, sillä yllätyksiä voi tulla esimerkiksi kiinteistön kunnon, maaperän tai lisärakentamisen suhteen.

Pahimmassa tapauksessa epäonnistunut mökkikauppa voi aiheuttaa runsaasti päänvaivaa ja ongelmia. Onkin suositeltavaa käyttää aiheeseen erikoistunutta kiinteistönvälittäjää apuna niin vapaa-ajan asunnon ostamisessa kuin myymisessä.

Uudellamaalla on kova kysyntä laadukkaille vapaa-ajan asunnoille. Katso myynnissä olevat vapaa-ajan asunnot

UUDELLAMAALLA RIITTÄÄ KYSYNTÄÄ

Länsi-Uudenmaan alue on tällä hetkellä kysytyintä Uudenmaan alueen mökkimarkkinassa. Esimerkiksi Kirkkonummen, Inkoon ja Tammisaaren merenrantatonteille riittää todella paljon mielenkiintoa. Myös Uudenmaan itäpuoli, eli Sipoon ja Porvoon rannikko sekä saaristot ovat suosittuja alueita vapaa-ajan asunnoille. Länsipuolella hintataso on hieman itää korkeampi.

Yhä useammat ihmiset haluavat kakkoskodin mahdollisimman läheltä, mutta silti rauhallisesta paikasta. Sopivana etäisyytenä pidetään noin tunnin etäisyyttä kotiin ja työpaikalle. Asunnolla halutaan viettää aikaa myös pienemmissä pätkissä ja etenkin etätyökulttuurin yleistyessä asunnolta käsin halutaan tehdä myös töitä tai jopa käydä töissä.

Myös peruspalveluiden läsnäoloa arvostetaan, mutta ei kuitenkaan haluta olla ihan niiden äärellä. Esimerkiksi matkan varrella sijaitsevaa ruokakauppaa voidaan pitää tärkeänä.

”Yhä useammat ihmiset haluavat kakkoskodin mahdollisimman läheltä, mutta silti rauhallisesta paikasta.”

VAPAA-AJAN ASUNNOLTA HALUTAAN RAUHAA JA MUKAVUUKSIA

Etenkin Uudellamaalla vapaa-ajan asunnoista halutaan entistä enemmän rentouttavia kakkoskoteja hektisen kaupunkiarjen vastapainoksi. Ihmiset arvostavat yksityisyyttä, helppoutta ja mukavuuksia. Saarikohteilla on oma kannattajakuntansa, mutta useimmiten autolla asunnon pihaan pääsemistä pidetään tärkeänä.

Sähkö ja juokseva vesi ovat jo käytännössä itsestäänselviä mukavuuksia. Kaikkiin kohteisiin ei ole mahdollista saada vesijohtovettä, mutta tänä päivänä näihin ongelmiin löytyy monipuolisesti ratkaisuja. Esimerkiksi sisävessaksi pystyy asentamaan polttokäymälän, joka on helppo, turvallinen ja hajuton ratkaisu. Muitakin ratkaisuja toki löytyy ja välittäjämme osaavat konsultoida näissäkin asioissa.

Jos kaivovesi ei ole juotavaa tai saatavilla on vain merivettä, löytyy markkinoilta laitteita, jotka puhdistavat meri- tai kaivoveden puhtaaksi juomavedeksi.

MYYTY
Löparö, Sipoo
Tämä hulppea vapaa-ajan huvila myytiin juuri.
Oletko myymässä? Tilaa maksuton arviokäynti

4 VINKKIÄ VAPAA-AJAN ASUNNON HANKINTAAN

Parhaimmillaan mökistä voi tulla elämäsi tärkein paikka. Unelmien mökkiä tai vapaa-ajan asuntoa etsiessä kannattaa kuitenkin käyttää fiiliksen lisäksi myös järkeä, jotta kaupasta ei koidu harmia tulevaisuudessa. Koostimme alle 4 hyvää vinkkiä, jotka kannattaa ehdottomasti ottaa huomioon kun harkitsee mökin tai vapaa-ajan asunnon ostoa.

 

1. TIEDOSTA OMAT TARPEET JA KÄYTTÖTARKOITUS

Mökkiä ostettaessa on ensisijaisen tärkeää tiedostaa, kuinka paljon on valmis näkemään vaivaa mökin ja tontin ylläpitämiseen. Lisäksi on hyvä tietää kuinka paljon aikoo viettää aikaa mökillä. Jos viettää vähemmän aikaa mökillä, pienempikin kokonaisuus voi riittää.

Joku tykkää tehdä enemmän fyysisiä hommia mökillä ja joku taas haluaa käyttää mökkiä vain rentoutumiseen vailla huolia. Yksi haluaa mökin ehdottomasti vesistön ääreltä kun toinen taas arvostaa hiljaisuutta metsän keskellä. Joku haluaa kalastaa ja joku taas toivoo, että lähialueilla riittää aktiviteetteja, kuten esimerkiksi golf-kenttä.

Mökeille on useita käyttötarkoituksia, mutta etenkin kaupungissa asuvalle mökki on usein rentoutumispaikka kaupungin vilinästä.

Vaikka ostaisi huippukunnossa olevan kiinteistön, täytyy siitä pitää huolta joko itse tai palkata joku muu. Jos yliarvioi omat mahdollisuudet mökin ylläpitämiseen, rapistuvan kohteen arvo voi laskea huomattavastikin, jos peruskorjauksista on luistettu. Jos haluaa päästä pienellä vaivalla, siihen on oltava valmis myös investoimaan.

Lohja, Karjalohja, Sammatti
Tiedustele lisää myytävistä vapaa-ajan asunnoista kiinteistönvälittäjiltämme

2. SELVITÄ KESÄMÖKIN SIJAINTI, KUNTO JA MAAPERÄ HUOLELLISESTI

Vaikka mökki olisi pintapuolisesti hyvässä kunnossa, kannattaa aina tehdä kuntotarkastus. Yleisesti ottaen pankkikin vaatii kuntotarkastusta kohteesta riippumatta, jos mökin ostoon halutaan rahoitusta. Kuntotarkastuksessa kannattaa olla tarkastajan lisäksi myös myyjä sekä ostaja paikalla, jotta voidaan heti selvittää mahdolliset pulmatilanteet.

Myös mökin sijaintiin itse tontilla on hyvä kiinnittää huomiota. Esimerkiksi rinnetontilla pintavedet tulee ohjata rakennuksen ohi, jotta ne eivät vahingoita perustuksia. Kannattaa myös alkuvaiheessa selvittää, onko tontille mahdollista rakentaa laajennusta tai lisärakennuksia, jos sellaiset ovat suunnitelmissa.

Rakennusoikeutta voi olla vaikka 200 neliötä, josta on käytetty 120 neliötä. Voi olla mahdollista että loppuja 80 neliötä ei saa käyttää erilliseen rakennukseen, vaan ainoastaan olemassa olevaa rakennusta on mahdollista laajentaa. Nämä asiat on hyvä ottaa etukäteen huomioon, jos on aikeissa rakentaa esimerkiksi vierasmökkiä tai saunarakennusta.

Maaperä on syytä huomioida mikäli mahdollista. Esimerkiksi todella kallioisen maaperän muokkaaminen on kallista ja voi olla hankalasti toteutettavissa.

 

3. HYÖDYNNÄ KIINTEISTÖNVÄLITTÄJÄÄ

Kesämökkien hankinnassa saattaa tunteet vaikuttaa ostopäätökseen yllättävänkin paljon, joten on suositeltavaa käyttää kiinteistönvälittäjää apuna kaupanteossa. Välittäjä auttaa kaupan läpiviennissä, huolehtii paperityöt ja katsoo, että kaikki toimenpiteet tehdään lain määräämissä puitteissa.

Kesämökkien ja vapaa-ajan asuntojen kaupankäynti ovat monimutkaisempaa kuin tavallisen asunto-osakkeen kaupankäynti. Esimerkiksi tontti voi olla kaavoitettu vain loma-asunnolle, johon ei ole mahdollista siirtyä kirjoille pysyvästi.

Myös kesämökkiä myytäessä ammattilainen osaa arvioida mökin hinnan oikein sekä tarjota kohteelle relevanttia näkyvyyttä. Lisäksi välittäjällä voi olla laajat kontaktiverkostot ihmisiin, jotka etsivät itselleen unelmien vapaa-ajan asuntoa.

4. MITÄ KYSYÄ ENNEN KUIN OSTAA MÖKIN?

Kesämökin tai vapaa-ajan asunnon ostamiseen liittyy usein paljon tunteita, mutta on asioita jotka kannattaa selvittää ennen kuin laittaa nimet paperiin.

Ennen kaupantekoa kannattaa selvittää muutamia asioita, jotka eivät aina välity myynti-ilmoituksista. Kannattaa esimerkiksi kysyä, onko tontilla tehty jätevesiasetuksen mukaiset toimenpiteet. Jos toimenpiteitä ei ole tehty, saattaa mökin ostaja joutua investoimaan jätevesijärjestelmään.

Toinen asia mitä kannattaa ehdottomasti selvittää on kiinteistön ja tontin alueella tehdyt remontit ja muut korjaustoimenpiteet. On tärkeä tietää mitä on tehty, miten on tehty ja kuka on tehnyt. Vakuutusyhtiö ei korvaa, jos jonkun vahingon aiheuttaa itsetehty toimenpide, joka olisi vaatinut ammattilaisen osaamista.

Jos tontilla on vain kaivovesi, kannattaa selvittää sen juomakelpoisuus. Mikäli vedestä haluaa juomakelpoista, se saattaa vaatia investointia suodatusjärjestelmään.

 

Etsitkö unelmiesi kesäasuntoa? Katso tästä myynnissä olevat vapaa-ajan asunnot!

 

Westhouse LKV on vuonna 1994 perustettu, erityisesti Espoon ja Helsingin alueella toimiva kiinteistönvälitysliike. Palvelemme asiakkaitamme yli 10 000 onnistuneen asuntokaupan kokemuksella. Meidän kunnia-asianamme on palvella mahdollisimman hyvin ja tehokkaasti kaikkia asuntokaupan osapuolia. Haluamme tehdä asumisen unelmista totta. Kiinteistönvälittäjämme Espoossa ja Helsingissä ovat kiinteistöalan ammattilaisia, jotka keskittyvät jokaiseen myynti- ja ostotoimeksiantoon täysillä. Kysy myös asunnon hiljaisesta myynnistä kiinteistönvälittäjiltämme. Ota yhteyttä ja sovi maksuton arviokäynti!

Pekka Kujala

Kiinteistönvälittäjä LKV, SKVL Laatuauktorisoitu kiinteistönvälittäjä

040 832 8888

pekka.kujala@westhouse.fi

Ota yhteyttä

Avainsanat: Kesämökki, Kiinteistönvälittäjä, Kiinteistönvälitys, Maalaisromantiikkaa, Merellinen, mökki, Saaristo, Vapaa-ajan asunto, vapaa-ajan koti, Westhouse,