Asunnon ostotoimeksianto – Jätä unelma-asuntosi etsintä meidän huoleksi

Nina Nykopp

29.10.2020

Asunnon ostotoimeksiannot kasvattavat hiljalleen suosiotaan Suomessa. Tässä blogiartikkelissa asiantuntijamme kertovat, millainen on hyvä ostotoimeksianto ja missä tilanteissa niihin usein päädytään.

MITÄ OSTOTOIMEKSIANTO TARKOITTAA?

Kiinteistönvälitysalalla on totuttu puhumaan toimeksiannoista, jotka hyvin usein liittyvät myyntitoimeksiantoon. Myyntitoimeksianto tarkoittaa sitä, että välittäjä julkaisee saamansa kohteen myyntiin ja yrittää löytää sille eri keinoin ostajan. On kuitenkin tapauksia, joissa asiakas on etsinyt pidempään itselleen asuntoa, mutta sopivaa ei ole löytynyt, tai sitten ei ole yksinkertaisesti aikaa etsiä uutta kotia.

Näissä tapauksissa ratkaisuna toimii ostotoimeksianto, jossa välittäjä etsii asiakkaalle uuden kodin. Ostotoimeksiannossa ostaja maksaa aina kiinteistönvälittäjän palkkion, kun sopiva ostokohde löytyy ja kaupat syntyvät. Ostotoimeksianto on siinä mielessä myyntitoimeksiannon vastakohta, että välittäjä tekee töitä ostajalle.

Ulkomailla ostotoimeksiannot ovat yleisempiä kuin Suomessa, mutta jossain määrin ne ovat yleistymässä täälläkin. Ostotoimeksiannossa ostaja antaa välittäjälle tietyt kriteerit siitä, millainen koti on etsinnässä. Näiden perusteella välittäjä ryhtyy etsimään kriteereitä vastaavaa kohdetta. Myös tonttia voidaan etsiä ostotoimeksiannolla.

“Ostotoimeksianto on siinä mielessä myyntitoimeksiannon vastakohta, että kiinteistönvälittäjä tekee töitä ostajalle.”

KANNATTAAKO OSTOTOIMEKSIANTO?

Ostotoimeksianto kannattaa tehdä viimeistään siinä vaiheessa, kun sopivaa kotia ei ole pidemmän etsimisen jälkeen löytynyt. Esimerkiksi markkinoilla on paljon ns. hiljaisia kohteita, joita myydään ilman julkista näkyvyyttä. Myynnissä voi olla siis useampikin kohde, jotka vastaavat ostajan kriteereitä, mutta ne löytyvät välittäjien kontaktien kautta.

Monesti pidempään ulkomailla asuneet suomalaiset saattavat hyödyntää ostotoimeksiantoa palatessaan kotimaahan asumaan. Myös ulkomailta työkomennukselle saapuvat ovat käyttäneet toimeksiantoa kodin etsinnässä.

Ostotoimeksiannot eivät rajoitu mihinkään tiettyyn asuntotyyppiin, vaan niiden avulla etsitään kotia niin arvoasuntojen kuin remontoitavien yksiöiden joukosta. Tyypillisesti ostotoimeksiantoon kuitenkin päädytään, mikäli etsityn kohteen markkina on suppeampi esimerkiksi sen erikoisuuden vuoksi. Kohdemarkkina voi olla myös erittäin kysytty, jolloin ostossa täytyy olla nopea. Ostotoimeksiannolla on tässä tapauksessa mahdollisuus päästä kohteeseen kiinni ennen kuin se on myynnissä.

Kysy lisää ostotoimeksiannosta kiinteistönvälittäjältä.

NÄIN TEET HYVÄN OSTOTOIMEKSIANNON

Ostotoimeksiannossa on tärkeää, että kaikki tulevan asunnon kriteerit ovat määritelty tarkasti. Yleisimpiä kriteerejä ovat esimerkiksi

  • Budjetti
  • Sijainti
  • Neliöt
  • Kunto

Myös esimerkiksi hissitalo tai ylin kerros voi olla ehdoton kriteeri. Tarkoilla kriteereillä vältytään turhilta yhteydenotoilta ja käynneiltä.

Kaikki välittäjät eivät tarjoa ostotoimeksiantopalvelua. Varsinkin vähemmän aikaa alalla toimineilla ei välttämättä ole vielä tarpeeksi suurta myyjien ja muiden välittäjien verkostoa, josta ostaja voisi löytyä. Välittäjän tehtävä on palvella ostajaa ja löytää hänelle ehtojen mukainen koti. Jos sopiva koti löytyy, tekee välittäjä samat toimenpiteet kuin myytäessä, eli välittäjällä on kohteesta normaali selonottovelvollisuus voimassa.

“Ostotoimeksiannon onnistumisen kannalta on tärkeää, että kiinteistönvälittäjällä on laajat ja hyvät verkostot.”
Westhousen kiinteistönvälittäjillä on laajat verkostot Helsingin ja Espoon alueella – Ota yhteyttä!

Mitä paremmin välittäjä tuntee ostotoimeksiannon antajan tarpeet, sitä todennäköisemmin hän löytää sopivia kohteita. Jos toimeksiannon on antanut vaikka viisihenkinen perhe, on molempien kannalta etu jos välittäjä tuntee koko perheen tarpeet hyvin. Näin ollen osapuolten hyvät henkilökemiat ja luottamus nousevat isoon arvoon.

Ostotoimeksiannon onnistumisen kannalta on tärkeää, että välittäjällä on laajat ja hyvät verkostot. Välittäjä etsii asuntoa julkisessa myynnissä olevista kohteista tai sitten he voivat tarjota myyntiin tulevaa kohdetta ennakkoon, jos ostotoimeksianto ja kohde täsmäävät.

Asuntomarkkinoilla on runsaasti myös ns. hiljaisia kohteita, joilla ei ole julkista näkyvyyttä. Varsinkin näissä kohteissa välittäjän hyvät verkostot korostuvat. Suurin osa toteutuneista ostotoimeksiannoista toteutuu hiljaisen tai myyntiin tulossa olevan kohteen kautta.

Oletko etsinyt kotia jo pidempään, mutta sopivaa ei ole osunut kohdalle? Lue lisää ostotoimeksiannosta ja hyödynnä laajaa verkostoamme. Kysy myös hiljaisia kohteitamme!

Nina Nykopp

Kiinteistönvälittäjä, LKV, KiAT

0400 22 6020

nina.nykopp@westhouse.fi

Ota yhteyttä

Westhouse LKV on vuonna 1994 perustettu, erityisesti Espoon ja Helsingin alueella toimiva kiinteistönvälitysliike. Palvelemme asiakkaitamme yli 10 000 onnistuneen asuntokaupan kokemuksella. Osaamisalueeseemme kuuluvat myös arvoasunnot, lomakiinteistöt sekä muut erikoiskohteet ranta-alueilla ja saaristomaisemissa. Meidän kunnia-asianamme on palvella mahdollisimman hyvin ja tehokkaasti kaikkia asuntokaupan osapuolia. Haluamme tehdä asumisen unelmista totta. Kiinteistönvälittäjämme Espoossa ja Helsingissä ovat kiinteistöalan ammattilaisia, jotka keskittyvät jokaiseen myynti- ja ostotoimeksiantoon täysillä. Kysy myös asunnon hiljaisesta myynnistä kiinteistönvälittäjiltämme. Ota yhteyttä ja sovi maksuton arviokäynti!

Avainsanat: espoo, Helsinki, hiljainen myynti, Kiinteistönvälittäjä, Kiinteistönvälitys, ostotoimeksianto, Westhouse,