Kylpyhuoneen Remontointi
24.8.2018
1983 rakennetun alkuperäiskuntoisen paritalokodin matka tämän päivän tyyliä ja asukkaiden tarpeita vastaavaksi nuorenperheen ihastuttavaksi kodiksi.
Minulla on ollut erityinen tilaisuus seurata matkaa alkuperäiskuntoisesta vuonna 1983 rakennetusta asunnosta, tämän päivän rakennusvaatimuksia, asukkaiden tarpeita ja tyyliä vastaavaksi nuorenperheen ihastuttavaksi kodiksi.
Pääsin seuraamaan remontointia koko prosessin ajan, purkutöistä loppusiivoukseen ja sain luvan jakaa kanssanne mitä kaikkea on tapahtunut matkalla. Tässä ensimmäisessä osassa käyn läpi remontointia sauna- kylpy- sekä kodinhoitotilojen osalta, toisessa osassa keittiön päivitystä ja kolmannessa osassa muiden tilojen viimeistelyä. Talo saneerattiin kevään 2018 aikana rakennusammattilaisen toimesta.
VANHOJEN KYLPY- JA WC-TILOJEN PURKU
Remontti alkoi hyvällä suunnittelulla ja niinhän sitä sanotaan että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.
Tämän jälkeen alkoivat purkutyöt. Saniteettitilojen kaikki vanhat kalusteet, lämminvesivaraaja, pintamateriaalit ja sähköjohdot mukaan lukien sähkökeskus sekä asunnon sisällä olevat vesiputket poistettiin.
Lattiat tasoitettiin ja seinät levytettiin kosteantilan levyllä. Vesiputket ja sähköjohdot laitettiin piiloon pintamateriaalien alle. Seuraavaksi olikin putki- ja sähkötöiden aika. Paikalle saapui sähkömies sekä putkimies jotka molemmat ammattilaisen ottein, ensin työnjohtajan kanssa keskusteltuaan, suunnitelmien avulla rupesivat töihin.
Lattiaan laitettiin lattialämmitys ja kattoon upotettavat ledivalot jotka ovat energiaa säästäviä, ekologisia ja joissa ei ole kuumentumisen vaaraa.
VESIERISTYS
Seuraavaksi vuorossa oli vesieristystyöt. Vesieristyksen saa tehdä vain vesieristys sertifikaatin omaava vedeneristäjä. Sertifikaatin voimassa olon voit tarkistaa VTT:n sivuilta, josta löytyy sertifikaatin numero ja sertifikaatin omaavan henkilöntiedot. Kun vesieristystyöt oli tehty paikalle kutsuttiin valvoja. Valvoja tarkisti että vesieristys oli oikein tehty ja otti siitä myös näytteen varmistaakseen vesieristeen paksuuden. Tarkastuksesta tehtiin raportti, joka toimitettiin isännöitsijälle. Kaikki oli kunnossa ja laatoitustyöt saivat alkaa.
KYLPYHUONEEN, KODINHOITOHUONEEN SEKÄ WC-TILOJEN LAATOITUS JA KALUSTEIDEN ASENTAMINEN
Suunnittelija oli valinnut kosteiden tilojen seiniin kauniit valkoiset isot seinälaatat ja lattiaan tummanharmaat laatat. Seinät ja lattiat laatoitettiin ja laatoitus saumattiin jotta voitiin aloittaa kalusteiden asennus.
Kalusteet tuotiin valmiiksi kasattuina kohteeseen. Ainoastaan ovet, tasot, altaat ja vetimet olivat irrallaan ja ne asennetaankin sitten kun kaikki rungot ovat ensin paikoillaan.
Puuseppä valmisti kaikki kiintokalusteet itse mittatilaustyönä. Kalusteasennuksen jälkeen asennettiin hanat, suihkut, WC-istuimet ja valopeilit .
Sauna sai laatoituksen lattiaan, kauniit vaaleat lauteet ja panelit seiniin sekä hyvät löylyt antavan sähkökiukaan. Lopuksi asennettiin saunan lasiseinä, joka oli tilattu paikallisesta lasitusliikkeestä remonttimiehen antamien mittojen mukaan.
En voi muuta kuin todeta että lopputuloksesta tuli kaunis ja laadukas.
Tässä vielä muutama vinkki kylpyhuoneremontin suunnitteluun:
- – Asbestikartoitus.
- – Tarkista YTJ yritystietojärjestelmästä, että remontintekijä/yritys on ennakkoperintärekisterissä (kotitalousvähennys oikeus).
- – Tarkista että remontintekijällä on vesieristyssertifikaatti, voimassaolon voit tarkistaa VTT:n rekisteristä.
- – Osakeyhtiöissä kylpyhuoneremontti vaatii taloyhtiön luvan, joka haetaan kirjallisena ja samalla saat ohjeen kuka tarkistaa vedeneristyksen (tekninenisännöitsijä/isännöitsijä). Useissa yhtiöissä taloyhtiö ottaa osaa kustannuksiin esim. niin että maksavat vesieristeet.
- – Kannattaa myös kysyä urakoitsijan referenssit.
- – Hyvä suunnittelu ja siinä kannattaa käyttää ammattilaista apuna.
Mukavaa alkavaa syksyä ja onnistunutta kylpyhuoneremonttia!