Miksi valita uudiskohde?

Riitta Fenander

23.9.2020

Pääkaupunkiseutu kasvaa jatkuvasti ja asuntomarkkinoilla on runsaasti uudiskohteita tarjolla. Tässä artikkelissa pureudumme tarkemmin uudiskohteiden trendeihin ja siihen, miksi uudiskohde on hyvä valinta uudeksi kodiksi ja millaisia mahdollisia riskejä niihin liittyy.

Uudiskohteilla on kova kysyntä Espoon ja Helsingin alueella

Kaupungistumisen megatrendin myötä uusien asuntojen kysyntä on ollut kovaa ja uusia asuntoja on rakennettu todella paljon Suomen kasvukeskuksiin. Vaikka viimeisen 1-2 vuoden aikana rakennuslupahakemusten määrät ovat olleet laskemaan päin, on etenkin pääkaupunkiseudulla silti jatkuva kysyntä hyvällä sijainnilla varustetuille uusille kodeille.

Uudet asunnot herättävät kiinnostusta, koska ne ovat huolettomia sekä vastaavat nykypäivän vaatimuksia ja trendejä. Neliöitä voi olla vähemmän, mutta ne on käytetty fiksusti ja tehokkaasti. Uudiskohteista ovat kiinnostuneet etenkin helpompaa arkea etsivät lapsiperheet sekä vanhemmat pariskunnat, joille nykyinen asunto on turhan suuri lasten muutettua pois. Tässä artikkelissa keskitymmekin lähinnä uusiin pientalokohteisiin, mutta samat lainalaisuudet esiintyvät pääosin myös kerrostaloissa.

Uudiskohteet herättävät kiinnostusta, koska ne ovat huolettomia ja vastaavat nykypäivän vaatimuksia. Kysy lisää kiinteistönvälittäjältä

UUDISKOHDE TARJOAA HUOLETTOMUUTTA JA MUKAVUUTTA

Uudiskohde tarjoaa ostajalle mahdollisuuden tehdä kohteesta omia tarpeita vastaavan kodin, koska remontille on harvemmin tarvetta. Esimerkiksi rakenteilla olevassa kohteessa tuleva asukas pääsee usein vaikuttamaan tulevan kotinsa pintamateriaaleihin ja keittiön kodinkoneisiin. Uudiskohteille tarvitsee harvemmin tehdä isoja remontteja seuraavan 20 vuoden aikana, jonka myötä kohteesta ei tarvitse kantaa huolta hetkeen. Uudiskohteen tuomia kustannuksia on näin ollen helpompi ennakoida pitkälle tulevaisuuteen.

Usein rakenteilla olevassa kohteessa tuleva asukas pääsee usein vaikuttamaan tulevan kotinsa pintamateriaaleihin. Kysy lisää kiinteistönvälittäjältä

Toki uudiskohteisiin liittyy myös riskejä siitä, vastaavatko kohteen markkinoidut mielikuvat todellista lopputulosta rakennuksen valmistuttua. Riskejä on viime vuosina kuitenkin pystytty taklaamaan teknologian kehittymisen myötä. Aiemmin uudiskohteista ei saanut välttämättä niin hyviä kuvia tai 3D-mallinnuksia, kuin tämän päivän edistykselliset työkalut mahdollistavat. Näistä mielikuvista pystytään saamaan hyvinkin realistisia, ennen kuin edes lapiota on lyöty maahan.

Pääkaupunkiseudulla uudiskohde on myös taloudellisesti melko turvallinen valinta. Etenkin perushyvällä sijainnilla varustetuissa pientaloissa kohteen arvo pysynee samana tai voi jopa kohota jonkin verran, jos kodin haluaa myydä vaikka muutaman vuoden asumisen jälkeen. Hyvien liikenneyhteyksien, kuten junan, metron tai raitiovaunun varrella sijaitsevat asunnot säilyttänevät todennäköisimmin arvonsa.

”Pääkaupunkiseudulla uudiskohde on myös taloudellisesti melko turvallinen valinta.” Kiinteistönvälittäjämme Helsingissä ja Espoossa auttavat uudiskohteisiin liittyvissä kysymyksissä.

UUDISKOHTEISSA ARVOSTETAAN SIJAINNIN OHELLA KOKONAISUUTTA

Asumisen vaatimukset ovat kasvaneet, jonka myötä kokonaisuus on ratkaiseva tekijä. Ei riitä, että kokonaisuus näyttää hyvältä, vaan sen täytyy myös oikeasti olla hyvä. Toki näyttävyys ja ainutlaatuisuus ovat tärkeitä etenkin kalliimmissa kohteissa. Sijainti on aina suurin yksittäinen tekijä, mutta esiin nousee muitakin kokonaisuuteen vaikuttavia osa-alueita.

Yksi osa kokonaisuutta on arjen helppous ja vaivattomuus. Aikaisemmin ihmiset ovat halunneet olla itse vastuussa kotinsa ylläpidosta. Nykyään asetelma on kääntynyt melkein päälaelleen, eli arvostetaan helppoutta ja mahdollisimman pientä vaivaa. Pihaa halutaan vähemmän ja ne on korvattu erilaisilla terasseilla ja muilla oleskelutiloilla.

Ekologisuus on myös suuressa arvossa. Kodeista halutaan energiatehokkaita ja osittain jopa omavaraisia esimerkiksi aurinkopaneeleiden muodossa, jotka ovat yleistyneet viime vuosina. Jotkut pankit jopa myöntävät “ekolainoja” ympäristöystävällisen kodin hankkiville ihmisille. Myös erilaisten arkea helpottavien älyjärjestelmien suosio on kasvussa.

Sosiaalisuudelle annetaan runsaasti painoarvoa. Etenkin useista erillistaloista muodostuvissa uudiskohteissa halutaan korostaa sosiaalisuutta rakentamalla yhteisiä tiloja ja hankkimalla yhteiskäyttöautoja helpottamaan sujuvampaa arkea. Esimerkiksi lasten synttärit tai muut juhlat voi järjestää taloyhtiön yhteisissä tiloissa.

Aurinkopaneelit ovat yleistyneet viime vuosina

OLE TARKKA NÄISSÄ ASIOISSA, KUN SUUNNITTELET UUDISKOHTEEN OSTOA

Vaikka uudiskohde on asumisen puolesta huoleton ja helppo valinta, voi hinnoittelu tuntua joissakin tapauksissa monimutkaiselta. Usein kohteiden ilmoituksissa näkyy vain myyntihinta, joka ei kuitenkaan välttämättä vastaa lopullista hintaa. Myyntihinnasta on mahdollisesti eritelty taloyhtiölainan osuus, joka lisätään myyntihintaan. Tämän myötä saadaan lopullinen hinta, eli velaton hinta. Kaikissa kohteissa ei tätä menettelyä tietenkään ole.

On myös tärkeää huomioida, seisooko asunto omalla vai vuokratontilla. Tällä on olennainen vaikutus asunnon lopulliseen hintaan. Vuokratontista joutuu joko maksamaan vuokraa, tai sitten osuuden voi lunastaa maksamalla tontista pyydetty hinta. Hinta on usein kymmeniä tuhansia euroja.

Uudiskohteisiin liittyy olennaisesti RS-status, eli kohde on kytketty asuntokauppalain rakentamisvaiheen suojajärjestelmään. Toisin sanoen se suojaa ostajaa mahdollisilta ongelmilta rakennusvaiheessa olevasta kohteesta. Rakentaja taas hyötyy sitoutuneista ostajista. RS-kohdetta pidetään turvallisempana tapana ostaa uudiskohde, koska pankki on mukana valvomassa rahaliikennettä ja kohde rakennetaan suunnitelmien mukaan. RS-kohteen myynti voidaan näin ollen aloittaa jo rakennusvaiheessa.

Asiakkaan kannattaa ottaa uudiskohteesta selvää mahdollisimman paljon ennen ostopäätöstä. Luonnollisesti asiantunteva välittäjä on tässä apuna. Välittäjän on tärkeä olla asiakaslähtöinen, jotta asiakas on mahdollisimman tietoinen uudiskohteen kaikista hintaan vaikuttavista tekijöistä.

Oletko jo lukenut näitä hyödyllisiä artikkeleita?

Uusi koti etsinnässä? Tutustu TÄSTÄ upeisiin uudis- sekä muihin kohteisiimme. Jos uusi koti on jo löytynyt ja tarvitset osaavaa apua kotisi myynnissä, ota yhteyttä ja tilaa maksuton arviokäynti.

Westhouse LKV on vuonna 1994 perustettu, erityisesti Espoon ja Helsingin alueella toimiva kiinteistönvälitysliike. Palvelemme asiakkaitamme yli 10 000 onnistuneen asuntokaupan kokemuksella. Meidän kunnia-asianamme on palvella mahdollisimman hyvin ja tehokkaasti kaikkia asuntokaupan osapuolia. Haluamme tehdä asumisen unelmista totta. Kiinteistönvälittäjämme Espoossa ja Helsingissä ovat kiinteistöalan ammattilaisia, jotka keskittyvät jokaiseen myynti- ja ostotoimeksiantoon täysillä. Kysy myös asunnon hiljaisesta myynnistä kiinteistönvälittäjiltämme. Ota yhteyttä ja sovi maksuton arviokäynti!

Riitta Fenander

Myyntiedustaja

040 770 8888

riitta.fenander@westhouse.fi

Ota yhteyttä

Avainsanat: espoo, Helsinki, Kiinteistönvälittäjä, Kiinteistönvälitys, uudiskohde, Westhouse,