Miten menestyä tarjouskilpailussa?

9.11.2022

Valmistaudu asunnon ostoprosessiin ja lue alta vinkkimme, miten olla vahvoilla tarjouskilpailussa.

Tarjouskilpailu on myyjälle ihanteellinen tilanne, kun useampi ostajaehdokas on kiinnostunut myytävästä kohteesta. Ostajan näkökulmasta tarjouskilpailu on kuitenkin jännittävä ja joskus myös hankala tilanne. Välittäjämme Mia Hollands antaa nyt asunnon ostajille parhaat vinkit, miten tarjouskilpailutilanteessa voi pärjätä.

Valmistaudu ajoissa

Kun uuden asunnon ostaminen tulee ajankohtaiseksi, kannattaa olla jo hyvissä ajoin yhteydessä pankkiin mahdollisten asuntolainakeskustelujen osalta. Kun lainalupaus on olemassa ja lainan ehdot tiedossa on helpompi lähteä tekemään tarjousta, oikean asunnon osuessa kohdalle. Asuntolainaneuvotteluissa selviää myös, täytyykö oma asunto myydä ennen kuin voi tehdä uudesta asunnosta kaupat. Pankin kanssa voi olla mahdollista neuvotella myös muunlaisesta rahoitusratkaisusta kuten esimerkiksi välirahoituksesta. Tämä tarkoittaa sitä, että ostettava asunto tulee uuden asuntolainan vakuudeksi, ja tällöin uuden asunnon voi ostaa ennen vanhan myymistä. 

 

Tarjouksen jättäminen onkin usein riippuvaista pankin antamista ehdoista. Jos lainan saanti edellyttää oman asunnon myyntiä, täytyy silloin tehdä ehdollinen ostotarjous.

Tee oikeanlainen tarjous

Kohteen pyyntihinta on lähtökohtaisesti toivottu myyntihinta, jos kohde on alusta lähtien hinnoiteltu oikein. Me Westhousella arvioimme aina kohteidemme hinnat todenmukaisesti, ja kun hinta on kohdillaan, nopeuttaa se asunnon myyntiä sekä herättää ostajissa kiinnostusta. Tarjoamalla kohteesta pyynnin verran, viestit sekä myyjälle että mahdollisille muille ostajille todella haluavasi asunnon. Vaikka tarjoaisit asunnosta hintapyynnin verran, kauppoja ei välttämättä silti aina synny, sillä kilpailutilanne voi aiheuttaa asunnon hinnan kohoamisen pyynnin yli. Etenkin suosituilla asuntoalueilla hinta voi nousta kilpailun myötä reilustikin yli pyydetyn hinnan.

 

Tarjouksen ehdot, kuten oman asunnon myynti tai maksuehdot, vaikuttavat usein siihen, minkä tarjouksen myyjä lopulta hyväksyy. Varsinkin suosituissa kohteissa ehdolliset tarjoukset tippuvat muiden tarjousten joukosta, ja näin ollen kilpailussa on vahvoilla ilman ehtoja oleva tarjous. Tekemällä siis hyvän tarjouksen, ilman ehtoja, olet paremmassa asetelmassa tarjouskilpailussa. Ostotarjous kannattaa olla voimassa vähintään kaksi vuorokautta, jotta myyjällä on aikaa käydä tarjous läpi välittäjän kanssa.

Tarjouskilpailutilanteessa reippaalla korotuksella teet selväksi kaikille osapuolille, että olet tosissasi ostamassa kohdetta. Muista kuitenkin, että tarjous on aina sitova, ja on ostajan omalla vastuulla miettiä, kuinka paljon on valmis asunnosta maksamaan sekä tietysti, kuinka paljon lainalupauksessa on joustovaraa.

 

Myyjällä on aina viimeinen sana siitä, kenelle hän on valmis myymään ja mihin hintaan. Korkein tarjous ei siis välttämättä aina voita, eikä myyjällä ole myöskään myyntipakkoa, jos hinta tai muut ehdot eivät miellytä.

Hyödynnä kiinteistönvälittäjän ammattitaitoa ja ohjeita

Ammattitaitoinen välittäjä on myös ostajan apuna tarjouskilpailussa. Kiinteistönvälittäjä haluaa, että kaikki kaupan osapuolet ovat tyytyväisiä kauppoihin. Välittäjältä voit saada myös kullanarvoisia vinkkejä ja ohjeita tarjouskilpailuun sekä apua ehtojen esittämiseen. Ostoprosessin aikana kannattaa olla aktiivisesti yhteydessä kohteen välittäjään, jotta pysyt ajan tasalla tilanteen etenemisestä, sekä kommunikoida avoimesti omista aikomuksista tarjousten kanssa. Kerro kiinteistönvälittäjälle myös, mikä on viimeinen tarjouksesi, jotta hän voi esittää kaikki tärkeät lisätiedot myyjälle, jotka voivat lopulta ratkaista kaupan. 

 

Etsitkö uutta kotia? Katso kaikki myynnissä olevat kohteemme tai ota yhteyttä välittäjiimme. Voit tehdä kanssamme myös ostotoimeksiannon, ja välittäjä etsii juuri sinulle sopivan unelmien kodin. Hoidamme myös vanhan asuntosi myynnin puolestasi.

Avainsanat: arvoasunnot espoo, arvoasunnot helsinki, arvoasunnot helsinki keskusta, hinta arvio arvoasunto, kiinteistönvälittäjä espoo, kiinteistönvälittäjä helsinki, kiinteistönvälitys espoo, kiinteistönvälitys helsinki, myytävät asunnot espoo, myytävät asunnot helsinki, tarjouskilpailu, uusi koti, vinkit,