Yhteinen koti avioerotilanteessa – mitä aiheesta tulisi tietää ja miten mahdolliset ristiriitatilanteet ratkeavat?

Satu Pomoell

10.9.2024

Avioerotilanteessa esillä on paljon kysymyksiä, joista yhteinen koti on yksi olennaisista. Juristitaustan omaava kiinteistönvälittäjämme Satu Pomoell kuvaa aiheeseen liittyviä kysymyksiä.

Avioerotilanteessa on lähtökohtaisesti kaksi vaihtoehtoa (jos avio-oikeutta ei ole suljettu pois avioehdolla):

 

– Yhteinen asunto myydään ja jaetaan myynnistä saadut rahat

– Toinen jää kotiin asumaan ja lunastaa toisen ulos

 

Jos kuitenkin osapuolilla on puolison avio-oikeudet poissulkeva avioehto ja asunto on toisen nimissä, ei toisella ole oikeutta asuntoon tai siitä myynnissä saataviin varoihin. Tärkeää on kuitenkin huomioida, että tällaisessakaan tilanteessa yhdessä asuttua kotia ei voida myydä pois alta ilman toisen osapuolen suostumusta. Tällöin oikeus asua yhteisessä kodissa jatkuu niin kauan, että avioero on virallinen ja ositus on lainvoimaisesti toimitettu. Tällä suojataan avioliiton osapuolien oikeutta asua omassa kodissaan ja tarjotaan molemmille osapuolille aikaa järjestää tuleva asumisensa.

 

Jos toinen osapuoli jää kotiin asumaan, kuinka yhteisen omistusasunnon lunastushinta määritellään?

Lunastushinnan määrittämiseksi kannattaa hankkia ulkopuolinen mielipide ja hyödyntää alueen tuntevan välittäjän asiantuntemusta. Näin hinnasta saadaan varmuudella objektiivinen ja markkinahintoihin nojaava hinta-arvio.

 

Miten toimitaan tilanteessa, jossa kumpikin osapuoli haluaa jäädä kotiin asumaan?

Jos asunnon suhteen ei saavuteta yhteisymmärrystä, on puolisoilla oikeus hakea pesänjakajan määräämistä käräjäoikeudelta. Pesänjakaja hakee tarvittaessa myyntilupaa käräjäoikeudelta, jos kumpikaan puolisoista ei lunasta yhteistä omaisuutta tai toinen puoliso ei suostu sopimaan omaisuuden myynnistä ulkopuoliselle ostajalle.

 

Millaisia neuvoja yhteistä omistusasuntoa koskien voisi antaa avioeroa läpikäyville?

Ammattilaisen näkökulmasta yleisesti ottaen parhaaseen lopputulokseen päästään, kun asioista sovitaan yhdessä ja ollaan valmiita myös joustamaan. Ositusta ei esimerkiksi ole välttämätöntä suorittaa juuri avioeron hetkellä, joten joissakin markkinatilanteissa taloudellisesti järkevintä voi olla lykätä ositusta ja asunnon myyntiä, ja odottaa asuntojen hintatason nousua. Näin yhdessä sopimalla voidaan saavuttaa molemmille osapuolille taloudellisesti kannattavin lopputulos.

 

***

 

Oletko myymässä asuntoa? Ota yhteyttä Satuun, hän auttaa sinua kaikissa asuntoasioissa!

 

Satu Pomoell

Juristi (OTM), Varatuomari, Kiinteistönvälittäjä LKV

040 160 8888

satu.pomoell@westhouse.fi

Ota yhteyttä

Avainsanat: Asunnon myynti, Asuntokauppa, Avioero, juristi, Kiinteistönvälittäjä, Kiinteistönvälitys, lainsäädäntö, omistusasunto, Westhouse, Westhouse LKV,