5 vinkkiä asunnon ostajalle – kuinka pärjätä kilpailussa

26.8.2021

Asuntoa ostaessa ja sitä etsiessä on ostajan syytä olla aktiivinen ja omatoiminen. Näyttöön tulemisessa, tarjousten tekemisessä ja pankkiasioiden hoitamisessa on hyvä olla tietoinen muutamasta asiasta, jotka voivat nopeuttaa oman asunnon löytämistä. Tässä artikkelissa kerromme 5 vinkkiä, joilla parantaa omaa mahdollisuuttaan löytää uusi koti.

1. Hoida laina-asiat kuntoon

Ennen asunnon ostamista on erityisen tärkeää hoitaa laina-asiat kuntoon pankin kanssa. Käytännössä on hyvä tietää, mitä voi ostaa, minkä hintaista voi ostaa ja millä aikataululla voi ostaa. Jos on jo ostoaikeissa, eikä ole vielä lainalupausta pankilta tai väliaikaista lainaa, niin on hyvin mahdollista, että haluamansa kohde kerkeää menemään jollekulle muulle.

Eli pankin kanssa kannattaa käydä juttelemassa ensin ja saada alustava lupaus sieltä – ja sitten vasta on suositeltavaa lähteä asuntoa ostamaan.

2. Tule ensimmäiseen näyttöön avoimin mielin

Ensimmäiseen näyttöön on hyvä tulla täysin fiilispohjalla. Kun on ennakkoon tutustuttu myynti-ilmoitukseen sekä kohteen ulkoiseen olemukseen ja perustietoihin, ja jos ne miellyttävät, niin on hyvä tulla näyttöön täysin avoimin mielin. Useimmiten ennakkoon mietityt turhan tekniset kysymykset sotkevat omaa keskittymistä itse asuntoon ja asunto jää huomioimatta.

Ensimmäisellä näytöllä olisi siis hyvä fiilispohjalta tutkia kohdetta ja sitä, tuntuuko se omalle, toimiiko pohjaratkaisu, löytyykö siitä potentiaalia tai onko se mahdollisesti täydellinen sellaisenaan.

Kysymyksiä kerkeää esittämään näytön aikana tai sen loppupuolella – ja varsinkin näytön jälkeen. Asunnolla pääsee kyllä toisenkin kerran käymään.

Tutustu asuntoon ja sen tiloihin perusteellisesti. Fiilistele tuntuuko se omalta kodilta.

3. Tee tarjous mahdollisimman rivakasti

Jos kohde on sellainen, jonka tuntee omakseen, niin tarjous kannattaa jättää pikimmiten. Pitää muistaa, että jos kohde kiinnostaa sinua – se kiinnostaa mitä luultavimmin myös muita. Aina tulee se motivoitunut ostaja joka tekee päätöksen nopeasti. Eli tarjousta tehdessä nopeus on valttia.

Tarjouksen tekeminen vaatii kuitenkin ostajalta tarkkaa pohdintaa. Ennen tarjousta on hyvä selvittää mahdollisimman pitkälle ne asiat, jotka kohteessa omaa mieltä mahdollisesti kaivavat. Useimmiten vastauksen saa joko suoraan välittäjältä, isännöitsijältä tai taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalta.

Kun unelma-asunto löytyy tarjouksen kanssa ei kannata aikailla, varsinkaan jos asunnosta on muitakin kiinnostuneita.

4. Varmista, että kaikki mahdolliset hakuvahdit ovat päällä

Hakuvahtien yhteydessä on suositeltavaa käyttää sellaista sähköpostiosoitetta, jota käyttää useasti päivässä. Jos hakuvahtiin ilmoitettua sähköpostia ei käytä säännöllisesti, niin silloin ilmoitus asunnosta voi jäädä helposti huomiotta. Ja jos kohde on vähänkään suositumpi, se voi olla hyvinkin jo myyty siinä vaiheessa, kun itse vasta näkee sähköpostin.

Hakuvahtien lisäksi kannattaa myös omatoimisesti seurata aktiivisesti tarjontaa.

5. Jos vanha asunto on myymättä, tee välittäjän kanssa asunnolle myyntisuunnitelma

Jos vanha asunto ei meinaa mennä kaupaksi, voi se olla hidasteena uuden hankkimiselle. Tästä syystä on hyvä tehdä asunnolle myyntisuunnitelma ja miettiä välittäjän kanssa asunnolle myyntiaikataulu. Sitten vasta on hyvä miettiä aikataulua ja ratkaisuja uuden asunnon ostamiseksi.

Vaihtoehtoisesti, jos vanha asunto ei mene kaupaksi ennen uuden asunnon ostamista, voi pankin kanssa jutella mahdollisuudesta tuplalainaan. Eli vanha asunto jää toistaiseksi päällekkäin uuden kanssa, ja loppujen lopuksi vanha myydään pois.

On hyvä muistaa, että välittäjän tehtävä myyjän konsultoinnin lisäksi on tietenkin konsultoida myös ostajaa, jonka kanssa tehdään suunnitelma aina sille, miten ostaja pystyy ostamaan haluamansa asunnon.

Westhouse LKV on vuonna 1994 perustettu, erityisesti Espoon ja Helsingin alueella toimiva kiinteistönvälitysliike. Palvelemme asiakkaitamme yli 10 000 onnistuneen asuntokaupan kokemuksella. Osaamisalueeseemme kuuluvat myös arvoasunnot, lomakiinteistöt sekä muut erikoiskohteet ranta-alueilla ja saaristomaisemissa. Meidän kunnia-asianamme on palvella mahdollisimman hyvin ja tehokkaasti kaikkia asuntokaupan osapuolia. Haluamme tehdä asumisen unelmista totta. Kiinteistönvälittäjämme Espoossa ja Helsingissä ovat kiinteistöalan ammattilaisia, jotka keskittyvät jokaiseen myynti- ja ostotoimeksiantoon täysillä. Kysy myös asunnon hiljaisesta myynnistä kiinteistönvälittäjiltämme. Ota yhteyttä ja sovi maksuton arviokäynti!

Avainsanat: asunnon osto, kiinteistökauppa, Kiinteistönvälittäjä, Kiinteistönvälitys, Westhouse,