Tonttikauppa käy kuumana – tältä näyttää tonttikauppa vuonna 2021

Juha Kukkonen

13.9.2021

Unelma omasta talosta on edelleen vahva. Tämä unelma kohdistuu pitkälti kasvukeskuksiin ja perinteisille huippualueille, mikä näkyy siinä, että sopiville tonteille on kysyntää usein enemmän kuin tarjontaa. Tässä blogiartikkelissa käymme läpi sitä, miltä tonttikauppa näyttää vuonna 2021 ja mitä asioita tonttia ostaessa tulisi huomioida.

Suosiossa kasvukeskukset palveluiden lähellä

Koronan myötä oman tilan ja yksilöllisyyden tavoittelu on voimistunut entisestään. Tämä ei kuitenkaan ole vienyt pois sitä tarvetta, että halutaan asua palveluiden lähellä. 2000-luvun alun ilmiö, jolloin ostettiin syrjäisempiä tontteja ja rakennettiin mahdollisimman isoja taloja on vaihtunut päälaelleen. Mahdollisimman ison talon rakentaminen ei ole enää muodissa, vaan päinvastoin nykyään pyritään pilkkomaan tontteja.

Palveluiden yhteydessä oleville pienillekin tonteille saadaan sopiva parinsadan neliön talo mieluummin kuin esimerkiksi neljänsadan neliön talo hieman sivummalle. Kasvukeskuksissa kelpaa siis pienempikin tontti, kunhan vain saadaan omannäköinen talo sinne. Asuntomessuilla on näkynyt myös nouseva miniomakotitalojen ilmiö, joiden suosio saattaa tulevaisuudessa hyvinkin kasvaa.

Jonkin verran löytyy myös sellaisia henkilöitä, jotka haluavat hieman sivummalle omaan rauhaan, ja silloin halutaan isoja tontteja ja varmistaa se, että saadaan olla omassa rauhassa ilman naapureita. Tämä on ikään kuin yhdistettyä asumisen ja vapaa-ajan asumisen välimuotoa.

Enemmistössä on kuitenkin toive tontista ja omasta talosta palveluiden lähellä. Pitkässä juoksussa tämä on myös kannattavaa, koska kasvukeskuksissa maan hinta on aina nouseva, ja tämä mahdollistaa myös onnistuneen jälkimarkkinahinnan.

Nykyään ei enää haaveilla isojen talojen rakentamisesta vaan  pienempikin riittää, kunhan tontti sijaitsee palvelujen lähellä.

Ota nämä asiat huomioon tonttikauppoja tehdessäsi

Tontin ostaminen voi olla vaikeaa, jos ei ole aiempaa kokemusta talon rakentamisesta. On muutamia asioita, joista on hyvä olla perillä ennen kuin ostaa tonttia tai alkaa rakentamaan sille.

On muun muassa tärkeää tutustua alueen kaavasuunnitelmiin, jotta välttyy yllätyksiltä. Alueelle rakennettavilla teillä tai muilla taloilla voi nimittäin olla arvoa nostava tai laskeva vaikutus omalle tontille. Lisäksi on hyvä selvittää kunnallistekniikan saatavuus ja suunnitelmat esimerkiksi tuleville viemärilinjoille. Kaavasuunnitelmat ja tiedot kunnallistekniikasta ovat kaikkien nähtävillä kaupunkien sivuilla.

Ennen rakentamista on syytä varmistaa myös kaikki rakennusoikeudet ja luvat etukäteen. Monesti luullaan esimerkiksi, että omalle tontille saa rakentaa enemmän kuin todellisuudessa saa. Ennen tontille rakentamista on hyvä kuulla myös naapureita. Naapurin kuulemisella tarkoitetaan sitä, että naapureille annetaan tieto rakennuslupahakemuksen vireille tulemisesta ja heille varataan tilaisuus esittää huomautuksensa suunnitelmasta.

Tonttikaupan kiemuroissa välittäjän apu on suuri

Jotta unelma omasta talosta toteutuu, on otettava selvää monista seikoista koskien muun muassa tontin ominaisuuksia ja rakentamismahdollisuuksia. Tonttikauppaa helpottaa, kun sinulla on ammattitaitoinen välittäjä apunasi. Välittäjän rooli on selvittää kaikki olennaiset asiat ennen kaupan tekoa ja toimia asiakkaan apuna ostopäätöstä tehdessä. Näin voit tehdä turvalliset tonttikaupat – olit sitten myyjän tai ostajan roolissa.

Juha Kukkonen

Kiinteistönvälittäjä LKV, kaupanvahvistaja

0500 72 8888

juha.kukkonen@westhouse.fi

Ota yhteyttä

Westhouse LKV on vuonna 1994 perustettu, erityisesti Espoon ja Helsingin alueella toimiva kiinteistönvälitysliike. Palvelemme asiakkaitamme yli 10 000 onnistuneen asuntokaupan kokemuksella. Osaamisalueeseemme kuuluvat myös arvoasunnot, lomakiinteistöt sekä muut erikoiskohteet ranta-alueilla ja saaristomaisemissa. Meidän kunnia-asianamme on palvella mahdollisimman hyvin ja tehokkaasti kaikkia asuntokaupan osapuolia. Haluamme tehdä asumisen unelmista totta. Kiinteistönvälittäjämme Espoossa ja Helsingissä ovat kiinteistöalan ammattilaisia, jotka keskittyvät jokaiseen myynti- ja ostotoimeksiantoon täysillä. Kysy myös asunnon hiljaisesta myynnistä kiinteistönvälittäjiltämme. Ota yhteyttä ja sovi maksuton arviokäynti!

Avainsanat: asunnon osto, kiinteistökauppa, Kiinteistönvälittäjä, Kiinteistönvälitys, tonttikauppa, Westhouse,