Asunnon myynti avioerossa – Mitä kannattaa ottaa huomioon?

Mia Hollands

13.1.2021

Avioerotilanteessa yhteisen asunnon myynti voi voi olla hankalaa ja päätöksenteko vaikeaa. Yhteisen kodin arvioinnissa kannattaa hyödyntää kokenutta kiinteistönvälittäjää, jolta saa tukea ja neuvoa epämiellyttävässä tilanteessa.

Yhteinen asunto aiheuttaa avioerotilanteessa usein päänvaivaa, koska kyse on yleensä aina suuristakin summista. Tilanne voi muutenkin aiheuttaa painetta ja ajatuksia on vaikea saada kasaan, jolloin fokuksen keskittäminen asuntoon voi olla hankalaa. Ero voi tulla myös toiselle osapuolelle yllätyksenä tai kodista voi olla vaikeaa päästää irti. Siksi asuntoon liittyvissä asioissa kannattaa hyödyntää ammattilaisen apua.

Kiinteistönvälittäjän tehtävä avioerotapauksissa on hinta-arvion laatiminen asunnosta myyntiä, välitystä tai lunastusta varten. Heiltä saa myös tukea sekä faktatietoa siitä, kuinka asioissa kannattaa toimia ja mistä voi hakea tarvittaessa apua. Hyvä ja kokenut välittäjä osaa käsitellä osapuolia hienotunteisesti ja tasapuolisesti.

Vaikka avioerossa tehdään päätöksiä pitkälti tunteiden perusteella, on avioliittolailla suuri merkitys asioiden järjestelyssä. Jos avioparilla ei ole avioehtoa, eli sopimusta omaisuuden jakamisesta, jaetaan omaisuus käytännössä tasan avioliittolain mukaisesti. Sen yhteydessä pesänjakaja katsoo, onko jompikumpi osapuoli oikeutettu tasinkoon, eli se, jolla on enemmän omaisuutta suorittaa tasinkoa toiselle osapuolelle, jotta puolisoiden omaisuuden arvo on lopulta yhtä suuri.

Kiinteistönvälittäjämme auttavat kaikissa asuntoon liittyvissä kysymyksissä. Ota yhteyttä!

Mitä asunnolle voi tehdä avioerotilanteessa?

Avioerotilanteessa on asuntoon liittyen usein kaksi vaihtoehtoa. Joko yhteinen asunto myydään, tai sitten toinen osapuoli jää siihen asumaan lunastaen toisen osuuden itselleen. Mikäli puolisoilla ei ole avioehtoa, jaetaan asunnosta saatu kauppahinta omistusosuuksien mukaisesti. Jos toinen osapuoli taas haluaa lunastaa asunnon itselleen, täytyy hänen maksaa arvioidusta hinnasta toiselle osapuolelle omistusosuuden mukainen osuus.

Markkina-arvon selvittäminen on hyvä tehdä mahdollisimman nopeasti, kun päätös asunnon kohtalosta tehdään. Suositeltavaa on pyytää arvio yhdeltä tai kahdelta asiantuntijalta, jotta siitä ei tule myöhemmin riitaa.

Asunnon myynnistä tarvitaan molempien osapuolien suostumus, joka tarvitaan siitäkin huolimatta, että toinen omistaisi asunnon kokonaan tai osapuolilla olisi avioehto. Suostumuksen jälkeen asunnosta tehdään normaali toimeksiantosopimus, ja välittäjän tehtävä on pitää molemmat myyjät ajan tasalla.

Mikäli suostumusta ei saada toimeksiantosopimukseen, siitä tehdään erillinen suostumusasiakirja. Suostumus otetaan tämän lisäksi vielä luovutussopimukseen eli kauppakirjaan.

Mikäli asunnon myymisestä tai lunastamisesta ei päästä sovintoon, voidaan lopulta joutua käyttämään pesänjakajaa, joka toimittaa osituksen tai omaisuuden erottelun sekä lunastuksen. Pesänjakaja voi hakea tuomioistuimelta myyntilupaa asunnolle.

Avioerotilanteessa on asuntoon liittyen usein kaksi vaihtoehtoa. Joko yhteinen asunto myydään, tai sitten toinen osapuoli jää siihen asumaan lunastaen toisen osuuden itselleen.

Avioehdon, perintönä saadun asunnon tai uudiskohteen vaikutus asunnon myyntiin

Avioehtosopimus muuttaa asunnon myyntitilannetta paljon. Tänä päivänä noin puolet asiakkaidemme avioeroista onkin avioehdollisia. Sopimuksella poissuljetaan toisen osapuolen oikeus tiettyyn omaisuuteen, kuten esimerkiksi juuri asuntoon. Silloin toisella osapuolella ei ole oikeutta siihen. Myyntiin tarvitaan kuitenkin molempien osapuolten suostumus, jos se on ollut heidän yhteinen kotinsa.

Myös peritty asunto voi olla erityistapaus. Jos toinen osapuoli on saanut asunnon perintönä ja testamentissa on määritelty, ettei perinnönsaajan aviopuolisolla ole oikeutta perintöön, ei avio-oikeudella voida kumota määräystä erotilanteessa. Toinen puoliso ei silloin ole oikeutettu asuntoon erotilanteessa.

Pääkaupunkiseudulla on tullut vastaan useampia tapauksia, joihin sisältyy uudiskohde, johon ei ole vielä päästy muuttamaan ja avioero onkin keikauttanut koko tilanteen päälaelleen. On hyvä muistaa, että myös uudiskohteen myynnistä tarvitaan molempien suostumus, vaikka vain toinen olisi sen ostanut.

 

Sopu on aina helpompi

Avioeroihin liittyy väistämättä erimielisyyksiä, ja siitä voi kehkeytyä pitkä sekä raskas prosessi. Mitä parempi keskusteluyhteys ja päätöksenteko on, sitä helpompi avioeron läpivienti on molemmille. Jos asioita ei saada selvitettyä, saatetaan niitä puida käräjäoikeudessa, jota tuskin kukaan haluaa omalle kohdalleen.

Etenkin jätetty osapuoli on usein heikommassa asemassa, varsinkin jos ero on tullut yllätyksenä. Jos sopuun ei päästä, kumpi tahansa osapuoli voi pitkittää päätöstä olla antamatta suostumusta asunnon myynnille, jolloin tilanne saattaa vaatia pesänjakajaa. Jakaja voi hakea myyntilupaa tuomioistuimelta. Pahimmassa tapauksessa tilanne voi edetä asunnon huutokauppaan asti, jolloin asunto saattaa mennä paljonkin alle markkinahinnan.

Erossa halutaan usein, että asiat tapahtuvat nopeasti ja elämässä päästään eteenpäin. Se ei kuitenkaan aina ole mahdollista, joten on suositeltavaa ottaa yksi askel taaksepäin ja hoitaa tilannetta kärsivällisesti. Tämä on usein parasta koko perheen kannalta. Avioero voi tulla kalliiksi, ja hätiköimällä ja panikoimalla siitä saa vieläkin kalliimman ja ikävämmän lopputuleman.

Jos tarvitset apua asunnon myynnissä avioerotilanteessa, autamme mielellämme. Teemme myös virallisia auktorisoituja arvioita ositusta varten. Ota yhteyttä ja pyydä asiantuntija maksuttomalle arviokäynnille.

Oletko lukenut muita hyödyllisiä artikkeleitamme eri elämäntilanteisiin?

Miten toimia perintötilanteissa, kun peritään asunto-osake tai kiinteistö?
Oman kodin hankinta avioeron jälkeen
7 steppiä välittäjän valintaan – Näin tunnistat hyvän välittäjän

Mia Hollands

Kiinteistönvälittäjä, LKV, LVV, Kaupanvahvistaja, SKVL Laatuauktorisoitu kiinteistönvälittäjä

0400 54 8888

mia.hollands@westhouse.fi

Ota yhteyttä

Westhouse LKV on vuonna 1994 perustettu, erityisesti Espoon ja Helsingin alueella toimiva kiinteistönvälitysliike. Palvelemme asiakkaitamme yli 10 000 onnistuneen asuntokaupan kokemuksella. Osaamisalueeseemme kuuluvat myös arvoasunnot, lomakiinteistöt sekä muut erikoiskohteet ranta-alueilla ja saaristomaisemissa. Meidän kunnia-asianamme on palvella mahdollisimman hyvin ja tehokkaasti kaikkia asuntokaupan osapuolia. Haluamme tehdä asumisen unelmista totta. Kiinteistönvälittäjämme Espoossa ja Helsingissä ovat kiinteistöalan ammattilaisia, jotka keskittyvät jokaiseen myynti- ja ostotoimeksiantoon täysillä. Kysy myös asunnon hiljaisesta myynnistä kiinteistönvälittäjiltämme. Ota yhteyttä ja sovi maksuton arviokäynti!

Avainsanat: avioerotilanne, Kiinteistönvälittäjä, Kiinteistönvälitys, kiinteistönvälitys espoo, kiinteistönvälitys helsinki, Välittäjä, Westhouse,