Asunnon myynti – milloin on hyvä hetki myydä?

Pekka Kujala

11.4.2024

Oman kodin myyminen on iso päätös, ja herättää usein erilaisia kysymyksiä. Moni punnitsee tarkoin myös myynnin ajankohtaa. Kiinteistönvälittäjämme Pekka Kujala tarjoaa seuraavaksi omia näkemyksiään aiheeseen sekä katsauksen tämän hetken markkinatilanteeseen.

Milloin on hyvä hetki myydä?

”Sanoisin tähän, että aina on hyvä hetki myydä, sillä asunnonmyynti ja -vaihto liittyvät usein muutoksiin elämäntilanteissa ja asumisen tarpeissa – tilan tarve esimerkiksi kasvaa uuden perheenjäsenen myötä tai vaihtoehtoisesti vähenee lasten muuttaessa pois kotoa.

Hyvä on huomioida sekin, että tyypillisesti asunnon myynti ja uuden osto tapahtuvat samassa markkinassa. Jos oman asunnon hinta on markkinatilanteen vuoksi laskenut, pätee sama markkinavaikutus myös niihin kohteisiin, joiden joukosta uutta asuntoa etsii.

Moniin suomalaisiin on iskostettu, että omasta asunnosta pitäisi aina saada myyntivoittoa, ja siksi myyntiin laittoa voidaan viivyttää hintojen nousua odottaen. Jos on kuitenkin asunnonvaihtoaikeissa, ja erityisesti etsimässä aiempaa isompaa tai arvokkaampaa asuntoa, silloin laskeneesta hintatasosta hyötyy suhteessa eniten. Asunnonvaihtajan kannattaakin aina ensisijaisesti arvioida välirahan suuruutta”, Pekka toteaa.

Hulppea hirsitalo Nöykkiössä, voit katsoa myynti-ilmoituksen täältä

Millainen markkinatilanne on ensiasunnon ostajan näkökulmasta?

”Ensiasunnon ostajille tämä markkinatilanne on erityisen hyvä, koska ostaja saa kaiken hyödyn laskeneesta hintatasosta. Asuntoja on myös myynnissä huippuvuosia enemmän, ja ostaja voi rauhassa katsella ja vertailla eri vaihtoehtoja.

Muutama vuosi sitten markkinoiden ollessa kuumimmillaan piti päätöksiä nimittäin tehdä todella nopeasti, sillä hyvät asunnot myytiin jopa tunnissa”, Pekka kertoo.

Miten asuntomarkkinoiden odotetaan kehittyvän tänä vuonna?

”Asuntokaupan odotetaan tämän vuoden aikana piristyvän, ja esimerkiksi useat suuret pankit ovat arvioineet tämän tapahtuvan tulevan kesän tai syksyn aikana.

Korkojen ennakoidaan kääntyvän laskuun, mikä tulee nostamaan kysyntää. Lisääntyvä aktiivisuus markkinoilla puolestaan johtaa todennäköisesti asuntojen hintatason nousuun. Myös varainsiirtoverokantojen lasku oli kädenojennus ostajille, joka voi osaltaan madaltaa asunnonoston tai -vaihdon kynnystä.

Oma vaikutuksensa hintoihin tulee olemaan myös uudisrakentamisen seisahtamisella. Kun uusia asuntoja ei tällä hetkellä juurikaan rakenneta, voi Helsingin ja Espoon muuttovoittoalueilla olla tulevina vuosina edessä asuntopula. Tämä taas voi osaltaan luoda hinnoille korotuspaineita.

Tapaan antaa suoria kehotuksia vain varovaisesti, mutta sanoisin, että asunnonvaihtoa suunnittelevan kannattaa nyt harkita aktivoitumista.

Jos odottaa siihen, että oman asunnon hinta lähtee nousuun, nousee todennäköisesti ostettavankin asunnon hinta, minkä seurauksena väliraha voi kasvaa”, Pekka summaa.

***

Kun asunnonvaihto on ajankohtaista, ota yhteyttä Pekkaan, hän on apunasi kaikissa asuntoasioissa.

Pekka Kujala

Kiinteistönvälittäjä LKV, SKVL Laatuauktorisoitu kiinteistönvälittäjä

040 832 8888

pekka.kujala@westhouse.fi

Ota yhteyttä

Avainsanat: Asunnon myynti, asunnon osto, Asuntokauppa, Asuntomarkkina, Hyvä kiinteistönvälittäjä, Kiinteistönvälittäjä, Kiinteistönvälitys, Westhouse LKV,