Pihasisustamisen aika on täällä

Pirjo Pörhö-Liikamaa

11.4.2024

Kevät on vihdoin täällä ja vähitellen ajatukset virittäytyvätkin ulkotilojen sisustamiseen. Sisustus- ja tilasuunnittelijanakin toiminut kiinteistönvälittäjämme Pirjo Pörhö-Liikamaa kertoo seuraavaksi ulkotilojen sisustamisen ajankohtaisista teemoista sekä antaa hyviä vinkkejä tunnelman luomiseen ulkotiloissa.

Pihasisustamisen ajankohtaisia teemoja

”Yksi selvästi korostuva pihasisustamisen teema liittyy ulkovalaistukseen. Tarjolle on tullut monipuolisesti erilaisia ulkovaloja sähkökäyttöisistä auringolla latautuviin, jalkavalaisimista roikkuviin valoihin. Itsekin hankin viime vuonna bambusta ja luonnonmateriaaleista valmistettuja roikkuvia valaisimia luomaan ulkotiloihin tunnelmaa.

Ulkotiloihin kaivataan myös selkeästi lisää pehmeitä elementtejä. Ulkotekstiilien tarjonta onkin huomattavasti kasvanut, ja materiaalit ovat kehittyneet kestämään kovempiakin sääoloja.

Myös ekologisuuden merkitys on kasvanut, mikä on ohjannut monet valmistajat käyttämään tuotteiden valmistuksessa enemmän kierrätysmateriaaleja”, Pirjo kuvailee.

Miten vihersisustaminen näkyy ulkotiloissa?

”Tällä hetkellä ruukkukasvit ja -istutukset ovat ulkotiloissa selkeä trendi. Suuria viherkasveja voi esimerkiksi tuoda kesäksi sisältä ulos elävöittämään pihan oleskelutiloja. Ruukuissa näkee myös monia erikoisempia vaihtoehtoja ja hyötykasveja, kuten oliivipuita, palmuja, lyyraviikunoita, mansikoita ja vadelmia sekä suurempia sitrus- ja omenapuita.

Hyötyviljelyä on alettu edistää myös joissakin taloyhtiöissä sallimalla asukkaille omien viljelylaatikoiden sijoittelu taloyhtiön yhteiselle piha-alueelle”, Pirjo kertoo.

Mitä viihtyisän ulko-oleskelutilan luomisessa on hyvä huomioida?

”Pientaloihin tehdään nykyään ulko-oleskelualueita, jotka ovat hyvin huonemaisia ja kokonaisvaltaisesti sisustettuja – eli ns. olohuoneen jatkeita. Tämä voidaan toteuttaa terassin lisäksi esimerkiksi pergolan avulla tai kasvihuoneen kaltaisena lasiseinäisenä tilana.

Tiloihin voidaan luoda viihtyisyyttä ja toiminnallisuutta sitten esimerkiksi ulkokeittiöllä, kevytrakenteisella ja kaasukäyttöisellä ulkotakalla, varjostavilla säleiköillä tai verhoilla sekä viherkasveilla, tekstiileillä ja valaistuksella. Myös lämpölamput ovat yleistyneet ulkotiloissa, jotta oleskelua ulkona voidaan jatkaa pitkälle syksyyn.

Myös kerrostiloissa parvekkeen sisustamiseen monesti panostetaan. Betoninen lattia ja seinä voidaan esimerkiksi kattaa puuverhoilulla, mikä tuo tilaan lämpöä ja pehmeyttä sekä parantaa akustiikkaa.” Pirjo jatkaa.

 

Pirjo Pörhö-Liikamaa

Kiinteistönvälittäjä LKV, LVV, BBA, SKVL Laatuauktorisoitu kiinteistönvälittäjä

040 570 3335

pirjo@westhouse.fi

Ota yhteyttä

Avainsanat: