Asuntokaupan sähköistyminen sujuvoittaa prosesseja

Tarja Pitkänen

18.4.2024

Digitalisaatio on tuonut kiinteistönvälitysalalle suuria muutoksia virtaviivaistaen asuntojen myyntiprosesseja. Jopa ensikontaktia, sillä meillä Westhousella myös välittäjän arviointikäynnin voi varata sähköisen kalenterin avulla.

Digitalisaation merkittävimmät muutokset asuntokaupassa

”Tänä päivänä sähköisyys näkyy heti myyntiprosessin alusta lähtien. Esimerkiksi toimeksiantosopimus selostusliitteineen tehdään nykyisin järjestelmämme kautta ja lähetetään asiakkaalle sähköisesti allekirjoitettavaksi.

Tämä lisää prosessiin joustavuutta. Jos asiakas ei ole valmis tekemään myyntitoimeksiantoa heti, voidaan toimeksianto tehdä ja allekirjoittaa sähköisesti päätöksen jälkeen ilman uutta tapaamista.

Digitalisoituminen on vaikuttanut myös tarjousneuvotteluihin, joissa sähköiset käytännöt omaksuttiin käyttöön nopealla aikataululla. Virallisen ja sitovan tarjouksen täytyy aina täyttää tietyt kriteerit, ja sähköistymisen myötä näiden tekemisestä tuli sujuvaa. Enää kiinnostuneiden ostajien ei tarvitse sopia välittäjän kanssa fyysistä tapaamista tarjouksen antamista varten – ja tarvittaessa myyjän vastatarjous onnistuu yhtä helposti. Tarjousneuvottelut ovatkin uudistuksen myötä nopeutuneet huomattavasti”, kiinteistönvälittäjä Tarja Pitkänen kertoo.

Miten digitaalinen asuntokauppa on otettu vastaan?

”Suurin osa asiakkaista hyödyntää nykyään sähköistä kauppaa, koska asiakirjat voi allekirjoittaa missä vaan ja itselle sopivana hetkenä. Prosessi on kaupan osapuolille helppo – kun pankit ovat tarkastaneet ja kuitanneet kauppakirjat, käynnistän allekirjoitusvaiheen, jolloin ostajalla ja myyjällä on 24 h aikaa allekirjoittaa kauppakirja.

Myös asiakkaan tunnistaminen on helpottunut; vahva tunnistautuminen omilla verkkopankkitunnuksilla nopeuttaa ja helpottaa tässäkin vaiheessa.

Nykyään myös pankit suosivat sähköistä kaupankäyntiä voimakkaasti, ja paikan päällä pankissa tapahtuvasta kaupantekotilaisuudesta voidaan periä korvaus.

Joskus asiakkaat kuitenkin toivovat henkilökohtaista keskustelumahdollisuutta kaupan toisen osapuolen kanssa. Tämä järjestyy useimmiten sitten muun henkilökohtaisen yhteydenoton avulla erillään kauppakirjojen allekirjoittamisesta.

Nykyään asunto-osakekauppojen yhteydessä myös osakekirjojen rekisteröinti siirtyy sähköiseksi. Kaupanteon jälkeen ostajalla on 2 kk aikaa toimittaa fyysinen asunto-osakekirja Maanmittauslaitokselle rekisteröitäväksi sähköiseen muotoon. Useimmiten tämän hoitaa ostajan pankki, jos asunto jää pankille vakuudeksi.

Tällä hetkellä asunto-osakkeiden rekisteröinti on kuitenkin ruuhkautunut ja rekisteröinnin keskimääräinen käsittelyaika on 4–5 kk. Maanmittauslaitos suosittaakin, että jos ei ole kysymys asuntokauppatilanteesta, kannattaa odottaa ainakin useampi kuukausi ennen kuin hakee omistuksen rekisteröintiä huoneistotietojärjestelmään.” Tarja vinkkaa.

 

***

Oletko aikeissa myydä tai ostaa, ota yhteys Tarjaan, hän auttaa sinua kaikissa asuntoasioissa.

Tarja Pitkänen

Kiinteistönvälittäjä LKV, KiAT

050 555 5418

tarja.pitkanen@westhouse.fi

Ota yhteyttä

Avainsanat: