Avioero ja yhteisen kodin myynti

Mia Hollands

26.7.2018

Ero tuo väistämättä eteen sen myydäänkö asunto vai lunastaako toinen ex-puolisoista yhteisen kodin itselleen.

Itsekin eron käyneenä ymmärrän hyvin miten ristiriitaisia tuntemuksia erotilanteessa oleva asunnon myynti ja uuden kodin etsiminen meissä herättää. Keskityn tässä nyt vain myyntiin, sillä uuden kodin löytäminen paineen alla on ihan oma tarinansa.

Ero tuo väistämättä eteen sen myydäänkö asunto vai lunastaako toinen ex-puolisoista yhteisen kodin itselleen. Kumpaan sitten päädytäänkin, on hyvä muistaa, ettei kukaan meistä pysty yksin kaikkeen siihen, johon avioero meidät asettaa. Kun omat ajatukset ovat yhtä sotkua, kannattaa apua herkästi pyytää.

Hinta-arvio omasta kodista auttaa hahmottamaan kokonaisuutta ja sen avulla molemmat osapuolet voivat miettiä mikä ratkaisu heidän kannaltaan on niin hyvä kuin se vain voi olla.

Erossa ristiriitaiset tunteet ovat pinnalla ja usein päätökset tehdään tunteet edellä. Malttia siis.

Jos ero ei ole molempien toivoma, voi kodin myynti olla toiselle osapuolelle hyvinkin vaikeaa. Siinä ulkopuolisen apu tuo turvaa ja selkeyttää asioita. Kodin myynti voi myös olla helpotus ja askel uuteen onneen, mutta useimmiten se on kaikkea siltä väliltä. Osapuolia on aina kaksi. Se unohtuu helposti.

Oman asunnon myynti erotilanteessa ei ole kenellekään meistä kovin helppoa. On järkevämpää ottaa ulkopuolinen ihminen hoitamaan kodin myyntiä ja olemaan se puolueeton osapuoli. Pätevä ja ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä on oiva apu tähän tilanteeseen.

Ero tuo eteen myös monia käytännön asioita osituksen osalta, jossa asunnon myynti tai asunnon lunastaminen on osa isompaa kokonaisuutta. Ero tilanteessa ositusehdotukseen tarvitaan kiinteistön tai asunto-osakkeiden nykyarvo. Siihenkin voi olla järkevää pyytää useampaa näkemystä, jotta mahdollisilta riidoilta myöhemmin vältytään. On kuitenkin hyvä muistaa, että vasta markkinoiden määräämä kauppahinta määrää lopullisen asunnon arvon tilanteessa, jossa toinen osapuolista ei lunasta vanhaa kotia itselleen.

Muistuttaisin myös, että asunnosta voi tulla maksettavaksi varainsiirtovero, jos ositustilanteessa asunnon lunastamisessa käytetään ulkopuolisia varoja.

Vastoinkäymiset vahvistavat vaikka välillä voi itkettää. Nautitaan elämästä!

Terveisin,

Mia Hollands

Kiinteistönvälittäjä, LKV, LVV, Kaupanvahvistaja, SKVL Laatuauktorisoitu kiinteistönvälittäjä

0400 54 8888

mia.hollands@westhouse.fi

Ota yhteyttä

Avainsanat: Asunnon arviointi, Asunnon arvo, Asunnon myyjä, Asunnon myynti, Avioero, Kiinteistönvälittäjä, kodin myynti, Koti, Lunastus, Ositus,