Ensiasunnon verovapaus käytettävissä vielä vuonna 2023

9.11.2023

Varainsiirtoveromuutokset ovat olleet monen kielellä viime viikkoina. Pyysimme Westhousen välittäjää Petri Ehrsténiä selkeyttämän asiaa hieman enemmän.

Varainsiirtoveroksi kutsutaan veroa, joka maksetaan asunto-osakkeen, kiinteistön, tai muun arvopaperin hankkimisen yhteydessä. Maksettavan veron määrä riippuu ostettavan kohteen tyypistä ja hinnasta: Asunto-osakekaupoissa varainsiirtovero on 2 % asunnon velattomasta hinnasta, ja kiinteistökaupassa varainsiirtoveron määrä puolestaan on 4 % kiinteistön kauppahinnasta. Varainsiirtovero maksetaan aina Verohallinnolle erillisten maksuohjeiden mukaisesti.

Tutustu Espoon Tapiolassa sijaitsevaan valoisaan kaksioon tästä!

Mikä on varainsiirtoveromuutos ja milloin se astuu voimaan?

Varainsiirtoveromuutos on hallituksen uusi esitys siitä, että kiinteistöjen ja asunto-osakkeiden varainsiirtoverokantaa alennettaisiin. Mikäli tämä hallituksen ehdotus hyväksytään, astuu uusi laki voimaan vuodenvaihteessa. Tämä tarkoittaisi siis käytännössä sitä, että asunto-osakkeiden veroprosentti laskee kahdesta prosentista 1,5 prosenttiin ja kiinteistöissä neljästä prosentista kolmeen prosenttiin.

Muutosta sovellettaisiin kuitenkin takautuvasti 12.10 lähtien, jolloin Verohallinto palauttaa liikaa maksetun varainsiirtoveron korkoineen niille asiakkaille, jotka tekevät kauppoja tämän vuoden puolella nykyisten säännösten puitteissa. 

Mikäli uusi laki astuu voimaan, poistuu samalla myös ensiasunnon verovapaus.

Tutustu Lauttasaarentiellä sijaitsevaan loistokuntoiseen ja avaraan kaksioon!

Kehen se vaikuttaa ja miten?

Varainsiirtoveromuutos vaikuttaa eniten ja positiivisesti kaikkiin asunnon ostajiin, jotka ovat aikeissa ostaa kiinteistön ja/tai asunto- ja kiinteistöosakkeita.

Ensiasunnon ostajiin muutos vaikuttaa siten, että vuoden vaihteen jälkeen vapautus varainsiirtoverosta poistuu.

Milloin varainsiirtovero tulee maksaa?

Varainsiirtovero maksetaan välittäjäkaupoissa aina silloin, kun kauppakirja allekirjoitetaan. Tämän vuoden puolella tehdyistä kaupoista maksetaan siis vielä nykyisen prosentin mukaan, jolloin verottaja palauttaa ensi vuonna liikaa maksetun veron (12.10.2023 alkaen tehdyt kaupat), kunhan laki hyväksytään.

Kannattaako ensiasunnon ostajan ostaa asunto siis vielä tämän vuoden puolella?

Ehdottomasti kannattaa! Silloin säästää asunto-osakkeen kaupassa varainsiirtoveron, mikä esimerkiksi 300 000 euron asunnossa on 6 000 euroa.

Rauhallista asumista vailla? Katso ihana kohteemme Tontunmäessä täältä!

Miten te Westhousella koette tämän muutoksen ja miten näette sen vaikuttavan asuntokauppaan?

Toivotamme tervetulleeksi kaikki muutokset asuntokaupan vauhdittamiseen, jotka poistavat ostamisen esteitä. Veron pienentäminen varmasti tulee lisäämään kysyntää, ja esimerkiksi kiinteistöissä etu on jo kohtuullisen tuntuva.

Ensiasunnon verovapauden poistuminen näkyy myös selkeästi tällä hetkellä, sillä ensiasunnon ostajia on enemmän markkinoilla ja yhteydenotot kohteista ovat lisääntyneet.

Muistathan, että mikäli olet ostanut jostakin toisesta asunnosta /kiinteistöstä alle 50%, on ensiasunnon ostajan etusi yhä voimassa! Jos siis olet miettinyt ensiasunnon ostoa, allekirjoita kauppakirjat vielä tämän vuoden puolella!

Myymässä tai ostamassa kotia? Ota yhteyttä Petriin! Kaikkiin myytäviin kohteisiimme pääset tutustumaan täällä.

Avainsanat: asunnonmyynti, asunnonvälitys helsinki, asunto myynti espoo, Asuntokauppa, ensiasunto, espoo, kiinteistönvälitys espoo, Lauttasaari, myytävät asunnot helsinki, onnellistensaari, Tapiola, ullanlinna, varainsiirtovero,