Historiallinen huvilakaupunginosa keskellä Helsinkiä

14.3.2023

Eira on yksi Helsingin arvostetuimmista asuinalueista, joka sijaitsee Helsinginniemen etelärannalla.

Eira on pieni, reilun tuhannen asukkaan kaupunginosa eteläisessä Helsingissä, joka on saanut nimensä viereisen Ullanlinnan asuinalueen Eiran sairaalalta. Suurin osa Eiran rakennuksista ovat kolmikerroksisia jugend-taloja, jotka ovat rakennettu 1900-luvun alussa.

Eirassa voit aistia aitoa 1900-luvun tunnelmaa kävelemällä upeita kapeita ja kaartuvia katuja nauttien kauniista jugend-taloista, jotka säväyttävät arkkitehtuurillaan ja yksityiskohdillaan. Tunnelmalliset rautaportit pihoihin, hyvin pidetyt viher- ja puistoalueet sekä meren ehdoton läheisyys ovat myös osa Eiran viehätysvoimaa. Vaikka tämä kaunis ja historiallinen arvoalue sijaitsee aivan kävelymatkan päässä Helsingin ytimestä, on alue hämmästyttävän hiljainen ja rauhallinen, mikä tekee siitä todella halutun asuinalueen.

Alunperin Eirasta suunniteltiin teollisuusaluetta, mutta tämä suunnitelma kuitenkin hylättiin vuosisadan vaihteessa, ja alueesta alettiin hahmotella huvilakaupungiosaa. Myöhemmin myös tähän suunnitelmaan tuli pieni muutos vuonna 1907, kun alueelle vahvistettiin arkkitehtien Bertel Jungin, Armas Lindgrenin ja Lars Sonckin uusi asemakaava, joka mahdollisti vielä tiiviimmän rakentamisen. Eira onkin ensimmäinen alue Helsingissä, jossa ei ole käytetty ruutuasemakaavaa, vaan alue muotoutuu ympäristöönsä kapeiden ja mutkittelevien katujen sekä viheraluiden myötä. Poikkeuksellista Eiran kaavoituksessa on myös talojen sijainti tonttien keskiosassa. Eirasta voit bongata vielä tänäkin päivänä jäänteitä alkuperäistä teollisuusaluesuunnittelmasta, muun muassa Tehdaskadun nimestä.

Kivilinnoja ja viherpuistoja

Eira on tunnettu suurlähetystöistään, näyttävistä kivilinnoistaan ja hurmaavista puistoistaan. Alueen keskeisellä paikalla sijaitseva viihtyisä istutettu Engelinaukio kutsuu ulkoilemaan ja nauttimaan kesäisestä päivästä. Aluetta rajaavat myös monet muut puistot, kuten esimerkiksi Eiran puisto, Helsinginniemenpuistikko, Merenrannanpuisto, Juhani Ahon puisto, Rantakallion puisto sekä muut viheralueet. Nappaa siis lempikirjasi mukaan, suuntaa johonkin Eiran useista puistoista ja istahda nauttimaan alueen rauhallisesta tunnelmasta. Eiran viheralueet ovat myös kuin tehtyjä aurinkoisille piknik-päiville ystävien kanssa.

Nauti merituulesta

Eiran asukkaat pääsevät muutamassa minuutissa ihastelemaan Merisataman veneliikennettä ja nauttimaan virkistävästä merituulesta. Ursinin kallio, Helsingin yksi vanhimpia puistoja, sijaitsee Eirassa aivan meren rannalla. Täältä lehtikuusien ympäröimästä upeasta puistosta löytyy muun muassa Merenkulkijoiden ja mereen menehtyneiden muistomerkki, joka onkin alueen tunnettu maamerkki. Ursinin kalliolla voi myös harrastaa monenlaista aktiviteettia koripallosta skeittaukseen. 

 

Eiran hiekkaranta on perheiden suosiossa, vaikka kyseessä ei olekaan virallinen uimaranta. Hiekkaranta sijaitsee aivan Ursinin kallion kupeessa, ja kuumana kesäpäivänä voitkin nähdä eiralaisten sekä lähialueiden asukkaiden käyvän meressä vilvoittelemassa. Lenkkeilyä harrastavalle Eiran Merisatama ja rantaviivaa pitkin kulkeva reitti tarjoavat moitteettomat ulkoilu- sekä juoksumaastot. Lähde esimerkiksi kävellen Ursinin kalliolle minigolfaamaan, Meripuistoon jäätelölle tai jatka matkaa Katajanokalle asti, josta avautuvat upeat näkymät lahden yli.

Kahvilat ja ravintolat huokuvat tunnelmaa

Eiran arvoalue on todellinen ulkoilmamuseo, johon voit tutustua kävelemällä sen mutkittelevia katuja pitkin ja nauttimalla kahvin jossakin matkan varrella sijaitsevista viehättävistä ravintoloista tai kahviloista. Eiran alueella on paljon tunnettuja ravintoloita ja lämminhenkisiä kahviloita, kuten esimerkiksi koko perheen Cafe Carusel Kaivopuisto, sympaattinen italialainen ravintola Il Bucatino ja Sikke Sumarin kodikas Sikke’s korttelikuppila.

Eirasta pääset nopeasti myös muiden palveluiden äärelle, sillä vieressä sijaitseva Punavuori ja Ullanlinna ovat pullollaan putiikkeja, ravintoloita, kauppoja ja liikkeitä. Eirasta pääsee kätevästi myös Hernesaareen, jossa sijaitsee Time-lehden yhdeksi maailman sadan parhaan nähtävyyden joukkoon valitsema Löyly. Nauti saunan löylyistä, hyvästä ruuasta, viihtyisästä tunnelmasta ja pulahda mereen vuodenajasta riippumatta. Löyly on myös yksi Helsingin suosituimpia kesäterasseja, jossa voit viettää pitkää kesäiltaa hyvän musiikin tahdissa.

Yksi Helsingin arvokkaimmista asuinalueista

Eira on vauras asuinalue, ja 1900-luvun jugend-rakentamisen seurauksena alue onkin nykyään täynnä arvoasuntoja. Vanhat, tunnelmalliset ja uniikit talot säilyttävät hyvin arvonsa, ja Helsingin vanhojen talojen asunnot ovat todella kovassa suosiossa niiden ainutlaatuisuuden ja idyllisyyden vuoksi. Eiran asunnot ovat kokeneet jo vuosien ajan hurjaa arvonnousua, eikä keskineliöhintoihin ole odotettavissa laskua tulevaisuudessakaan. Koti Eirassa on siis sekä oivallinen valinta että myös hyvä sijoitus.

Oletko myymässä kotia Eirasta? Kutsu meidät arviokäynnille. Tutustu myös myytäviin kohteisiimme.

Avainsanat: arvoasunnot helsinki, arvoasunnot helsinki keskusta, asunnonvälitys helsinki, asunnot Eira, Cafe Carousel Kaivopuisto, Eira, Eiran puisto, Engelinaukio, Helsinginniemenpuistikko, Hernesaari, Juhani Ahon puisto, kiinteistönvälittäjä helsinki, kiinteistönvälitys helsinki, Löyly, Merenrannanpuisto, Meripuisto, Merisatama, Punavuori, Rantakallion puisto, Ravintola Il Bucatino, Sikke's, ullanlinna, Ursinin kallio,