Tuhansien asumistarinoiden Töölö

28.2.2023

Tyylikkäässä Töölössä on kaikki, mitä asumiselta uskaltaa toivoa. Se hurmaa upealla arkkitehtuurillaan, vehreydellään sekä keskieurooppalaisella eleganssillaan – monipuolisia palveluja ja harrastusmahdollisuuksia unohtamatta.

Tunnelmallinen Töölö on asuttanut kuuluisia suomalaisia aina kirjailija Mika Waltarista artistinimellä Cheek räpänneeseen Jare Tiihoseen. Nykyään se toimii noin 30 000 helsinkiläisen kotina. Töölö on rauhallinen ja vehreä asuinalue, joka huokuu keskieurooppalaista tunnelmaa.

Luoteis-Helsingissä sijaitseva kaupunginosa jakaantuu Etu- ja Taka-Töölöön, joita erottaa kastanjapuiden reunustama Hesperian esplanadi. Idässä aluetta vartioivat ryhdikkäänä rautatieasemalle päin tähyilevä Eduskuntatalo sekä linnamainen Kansallismuseo. Lännessä Töölö päättyy Hietarantaan, joka vetää auringonpalvojia puoleensa kesäisin. Pohjoinen rajanaapuri on Laakso, etelässä puolestaan Kamppi.

Vaikka Töölö lukuisine kulttuurikohteineen on pääkaupunkimme vetovoimaisin alue matkailun näkökulmasta, se on onnistunut säilyttämään kiireettömän eleganssinsa. Aikoinaan Töölö oli maaseutumaista aluetta, jota täplittivät lukuisat huvilat. Monet töölöläiskaduista ovatkin saaneet nimensä nykyrakennusten tieltä purettujen huviloiden mukaan. Töölön kylä löytyy vanhoista kartoista jo ajalta ennen Helsingin perustamista, ja sen historiaa havisevilla kaduilla voi yhä aistia menneen ajan arvokkuutta.

Oletko myymässä asuntoasi? Tilaa maksuton arviokäyntimme!

Töölön tyylikkäät korttelit huokuvat menneen ajan arvokkuutta, mutta vehreää kaupunginosaa kehutaan myös sen kansainvälisestä kuhinastaan.

Luonto läsnä keskellä kaupunkia

Töölöä ei turhaan kiitellä vehreydestään: keskeisestä sijainnistaan huolimatta se kätkee sisäänsä useita puistoja, pitkän viivan merenrantaa sekä mielettömiä ulkoilumahdollisuuksia. Pelkästään Taka-Töölön pinta-alasta puistot lohkaisevat 36 hehtaaria, metsät 15.

Säveltäjämestari Jean Sibeliuksen nimikkopuisto Taka-Töölössä tunnetaan paitsi taitelijan nimeä kantavasta monumentista, myös presidentti Mauno Koiviston kunniaksi istutetusta visakoivikosta. Puiston laidalta avautuu Seurasaarenselkä, mutta Rajasaarenpengerta ja siltaa pitkin pääsee Rajasaareen, jota etenkin koiranomistajat rakastavat. Suurin osa saaresta on aidattua koirapuistoa, jossa haukut saavat ulkoilla ja uida. Pakkasten paukkuessa myös ihmiset pääsevät pulahtamaan mereen HKK-Talviuimareiden ylläpitämältä avannolta.

Töölönlahti lienee ydinkeskustan suosituin lenkkeilykohde. Sen pohjoispäädyssä sijaitseva Talvipuutarha toimii kaupunkilaisten maksuttomana virkistyskeitaana, jonka parisataa eksoottista kasvia huumaavat väreillään ja tuoksuillaan. Vanhin puutarhan asukas on noin 130 vuoden ikään ehtinyt kameliapuu. Keväisin Talvipuutarha puhkeaa kukkaansa, kun 1920-luvulla rakennetun Ruusutarhan nuput aukeavat.

Eläintarhan alue urheilukenttineen sekä skeittipuistoineen kuuluu Töölöön. Verrattomat urheilumahdollisuudet tarjoaa myös vuonna 1938 valmistunut Olympiastadion, jonka liepeiltä löytyy niin palloilukenttiä kuin Helsingin uimastadion. Soutustadion sijaitsee Toivo Kuulan puiston kupeessa merenrannalla. Helsinkiä halkova, yli kymmenkilometrinen ulkoilualue Keskuspuisto, alkaa Töölönlahdelta ja jatkuu Haltialaan sekä Vantaanjoelle asti.

Gripenbergin rakastettu kortteli on tunnettu arkkitehtonisen kauneutensa lisäksi upeista porraskäytävistään sekä symmetrisestä korttelipihastaan. Tutustu ainutkertaiseen kohteeseemme!

Ainutlaatuista asumista ja upeaa arkkitehtuuria

Gustaf Nyströmin ja Lars Sonckin suunnittelema Töölön asemakaava umpikortteleineen sai uutta ilmettä, kun klassismin tyylisuunta alkoi väistyä funktionalismin tieltä 1930-luvulle tultaessa. Funkisvaikutteet näkyvät etenkin Taka-Töölön asuinrakennuksissa kulman yli kiertävinä ikkunoina, leveinä kattolistoina sekä isoina erkkereinä. Julkisivujen rappauksiin on aikakaudelle tyypillisesti lisätty esimerkiksi värillistä lasia tai mineraalirouhetta, mikä saa ne leikkimään auringonsäteiden kanssa. Ylelliset art deco -porrashuoneet hivelevät silmää marmoreineen ja mosaiikkeineen.

Töölössä voi ihailla kansainvälisesti menestyneimmän arkkitehtimme, Alvar Aallon, kädenjälkeä. Tunnetuin Aallon suunnittelemista rakennuksista lienee veden äärellä sijaitseva Finlandia-talo, joka avautuu peruskorjauksen jälkeen kokous- ja konserttipaikaksi jälleen ensi vuonna. Myös vuonna 1956 valmistunut Kansaneläkelaitoksen päätoimitalo Nordenskiöldinkadulla on arvostettu arkkitehtuurikohde, joka edustaa Aallon hienostunutta modernismia.

Kurkkaa ihastuttavat kohteemme Töölössä!

Kalliion louhittu Temppelinaukion kirkko on upean akustiikkansa ansiosta myös suosittu konserttipaikka.

Kulttuurin ja sivistyksen kehto

Töölön tyylikkäissä kortteleissa voi yhä bongata maamme merkkihenkilöitä, sijaitseehan alueella monia kulttuurihistoriallisesti merkittäviä rakennuksia, kuten Suomen Kansallisooppera ja -baletti, Helsingin Musiikkitalo sekä Taidehalli – eikä unohtaa sovi kallioon louhittua ja akustiikaltaan ainutkertaista Temppelinaukion kirkkoa tai pääministerin virka-asuntoa, Kesärantaa. Lallukan taitelijakodissa Apollonkadulla asuu niin säveltäjiä, taidemaalareita, näyttelijöitä kuin kuvanveistäjiäkin. Myös Tove Jansson vietti osan lapsuudestaan Lallukassa.

Töölöä kuulee kutsuttavan sivistyksen kehdoksi, eikä syyttä: onhan siellä on mainiot opiskelumahdollisuudet. Aalto-yliopisto muutti taannoin ikoniseen Kauppakorkeakoulun entiseen päärakennukseen, ja ravintolakoulu Perhosta on valmistunut monia tunnettuja tähtikokkejamme. Taideyliopiston Sibelius-Akatemia puolestaan on Pohjoismaiden suurin yliopistotason musiikkiakatemia. Pienemmille oppilaille löytyy hyvämaineisia peruskouluja ja lukioita, joista perinteikkäimpänä pidetään vuonna 1912 perustettua Töölön yhteiskoulua. Sophie Mannerheimin koulussa tehdään tärkeää työtä opettamalla muiden peruskoululaisten lisäksi HYKS:in sairaalahoidossa olevia lapsia.

Lapsille ja nuorille Töölö tarjoaa laajan skaalan harrastusvaihtoehtoja aina kuvataide- ja musiikkikouluista lukuisiin urheilullisiin aktiviteetteihin. Ikääntyneemmille asukkaille järjestetään harrastustoimintaa ja liikuntaryhmiä Seniorikeskuksen päivätoiminnan puitteissa.

Töölössä on luonnonläheisyyden ja loistavien palvelujen lisäksi lukuisia kulttuurikohteita sekä mielettömät koulutusmahdollisuudet.

Palveluja pikkuputiikeista legendaarisiin ravintoloihin

Asumismukavuutta Töölössä lisäävät loistavat liikenneyhteydet sekä monipuoliset palvelut päiväkodeista leikkipuistoihin, kaupoista kuntosaleihin sekä terveydenhuoltopalveluista teattereihin. Alueelta löytyy myös monia erikoisliikkeitä, kuten Museokadun ihastuttava maalais- ja artesaanijuustojen kauppa Rolling Cheese tai Miss Suomeksi kruunatun Noora Hautakankaan kierrättämistä ja kahvilaa yhdistelevä Relove Sandelisinkadun kulmauksessa.

Vaikka kotona ei huvittaisi kokata, nälkäiseksi Töölössä ei jää. Ikonisessa 30-luvun taitelijaravintola Elitessä voit istahtaa vaikkapa Tauno Palon tai Matti Pellonpään kantapöytään. Eduskuntatalon kupeessa sijaitseva Storyville on rankattu yhdeksi Euroopan parhaimmista jazzklubeista, ja Urho Kekkosen mukaan nimetyssä St. Urho’s Pubissa eli Urkissa voit erikoisoluiden siemailun lomassa törmätä kanta-asiakkaaseensa, toimittaja Arto Nybergiin.

Entiseen apteekkiin perustetun ranskalaisbrasserie Carelian uniikissa miljöössä tunnet olevasi Pariisissa, kun taas kuulennoista nimensä lainannut ja Töölönkadulla vuodesta 1966 toiminut Ravintola Kuu talviterasseineen luottaa klassisiin skandinaavisiin makuihin. Pienessä punaisessa hirsimökissä sijaitseva Café Regatta on suloinen ulkoilmakahvila, joka on tunnettu uunituoreista korvapuusteistaan sekä avotulella paistetuista makkaroistaan.

Etsitkö asuntoa tai haluatko myydä omasi? Tee elämäsi asuntokaupat Westhousella – me välitämme aidosti.

Avainsanat: Alvar Aalto, art deco, Arto Nyberg, arvoasunnot helsinki, arvoasunnot helsinki keskusta, asunnonvälitys helsinki, Café Regatta, Carelia, Cheek, Eläintarha, etu-töölö, Finlandia-talo, funktionalismi, Gripenbergin kortteli, Helsingin Musiikkitalo, Hesperia, Jare Tiihonen, Jean Sibelius, Kansallismuseo, Kansallisooppera, Keskuspuisto, Lars Sonck, Matti Pellonpää, Mauno Koivisto, Mika Waltari, Olympiastadion, Rajasaari, Rolling Cheese, Storyville, Taidehalli, Taka-Töölö, Talvipuutarha, Tauno Palo, Temppelinaukion kirkko, töölö, Töölönlahti, Tove Jansson,