Huomioi nämä asiat vapaa-ajanasunnon ostossa

Juha Erkkilä

22.5.2024

Oman mökin tai kesäpaikan hankkiminen on monen unelma. Myyntijohtajamme Juha
Erkkilä avaa tässä tekstissä tärkeimpiä seikkoja, jotka kannattaa huomioida mökkiä
ostaessa, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä.

Kartoita ensin omat toiveesi

Huomioitavat seikat riippuvat usein hyvin pitkälti siitä, mitä mökiltä hakee. Ensimmäisenä on hyvä pohtia, kuinka paljon töitä on mökillä valmis tekemään. Mieti siis mökin varustetasoa – mitä modernimpi mökki, sitä vähemmän tehtävää siellä todennäköisesti on.

“Kannattaa huomioida paikan rauhallisuus ja hiljaisuus. Itse pidän tärkeänä sitä, että naapurustosta ei ole häiriötä, ja ettei esimerkiksi valtateiden kohina kuulu mökin pihapiiriin. Myös mökille kuluva matka-aika kannattaa pohtia tarkkaan. Melko yleinen toive on alle tunti, jolloin mökkiä voi käyttää arkisinkin.

Usein mökki halutaan myös vesistön rannalta ja silloin tärkeää on huomioida vesistön puhtaus. Mikäli vesistö on meri, kannattaa muistaa, että meren rannalla on usein tuulisempaa ja viileämpää kuin järven rannalla. Meri kuitenkin antaa rajattomat mahdollisuudet veneilyyn.

Huomioon kannattaa ottaa myös omat mieltymykset ilmansuunnista sekä mökin koko, etenkin jos sitä pidetään lämpimänä ympäri vuoden”, Westhousen myyntijohtaja Juha Erkkilä avaa.

Muita huomioon otettavia seikkoja ovat mm. mökin ympäristö ja sen sijainti suhteessa palveluihin. Kuinka lähellä kauppoja ja muita palveluita haluat mökin olevan? Tai entä alueen luonto ja ulkoilumahdollisuudet – harrastatko kenties patikointia tai marjastusta?

Tämä myynnissä oleva hulppea kesäpaikka sopii myös ympärivuotiseen käyttöön. Katso kohdetta tarkemmin.

Kuntotarkastus mökkiä ostaessa

“Mökkiä ostaessa sen kunto kannattaa aina selvittää esimerkiksi kuntotarkastuksen avulla”, Erkkilä kertoo.

On tärkeää selvittää mm. rakenteiden ja märkätilojen kunto, ettei kosteutta ole päässyt muodostumaan tai sen seurauksena jopa hometta.

Mikäli mökistä löytyy puusauna tai muu tulisija on niidenkin kunto hyvä tarkistaa ja tilata nuohooja tarkastamaan hormit. Myös mahdollisen vesikaton huolto- ja vuotohistoria on hyvä kysyä mökin edelliseltä omistajalta.

Mökkitontti ja rakennusoikeudet

“Mökkiä ostaessa on hyvä selvittää myytävän tontin todelliset rajat, sillä on tärkeää tietää, onko rantaan muodostunut vesijättömaata aikojen saatossa”, Juha Erkkilä selventää.

Maa nousee Suomessa edelleen menneen jääkauden jäljiltä ja vesistöstä nousevaa maata kutsutaan vesijättömaaksi. Vesijättömaa siirtyy usein vesiosakaskunnan omaisuudeksi, joten on mahdollista, että myytävän tontin rantakaistale ei kuulukaan kauppaan. Tontin omistajalla on kuitenkin yleensä oikeus lunastaa oman tontin eteen noussut kaistale.

“Ostettavasta tontista kannattaa ennakkoon aina selvittää mahdollisuudet lisärakennukseen tai laajennuksiin. On myös hyvä ottaa selvää, onko kokonaisuuteen liittyvillä rakennuksilla oikeasti rakennusluvat”, Erkkilä muistuttaa.

Mökin hankinnassa kannattaa ottaa selvää vähän laajemmistakin kysymyksistä, kuten mahdollisista kaavoituksista tai ympäristönsuojelualueista.

Sähkö- ja vesiliittymät

“Jos harkitsee mökkiä jossa ei ole sähköliittymää, kannattaa varmistaa että sellainen on kuitenkin saatavilla, mikäli sen haluaisikin hankkia lähivuosina. Toinen tärkeistä tarkastettavista asioista on vesi- ja viemäröinti – ovatko ne järjestetty nykyisten asetusten vaatimalla tavalla”, huomauttaa Juha.

Monilla vanhemmilla mökkitonteilla vesi saattaa tulla sisälle joko järvestä tai pihassa olevasta kaivosta. Vaikka kaivovesi yleisesti onkin juotavaa, tulee veden laatu tarkistaa. Kannattaa myös huomioida, riittääkö kaivossa saatavilla oleva vesi omiin tarpeisiin.

Luonnonkaunis kesäpaikka saaressa Snappertunassa. Klikkaa tästä myynti-ilmoitukseen.

Kiinteistönvälittäjä apunasi mökkikaupoissa

Mökin ostoon on syytä palkata asiantuteva välittäjä avuksi, sillä suoraan yksityiseltä ostaessa saattaa jäädä joitakin olennaisia asioita huomaamatta.

“Jos kaikki muu on kunnossa, kannattaa luottaa omiin tuntemuksiin ja silmiin. Kun paikka tuntuu hyvältä ja maisema miellyttää, niin silloin kannattaa mennä eteenpäin!

Ostotoimeksianto on usein tehokas tapa löytää sopiva mökki. Tällöin välittäjä etsii sopivia vaihtoehtoja ja hankkii niistä tarvittavat tiedot. Ostotoimeksiannolla pääsee tutustumaan moniin paikkoihin, joita ei ole yleisessä näkyvässä myynnissä lainkaan. Välittäjä on myös se henkilö, joka selvittää esimerkiksi viemäröintiin tai muuhun liittyvät lupa-asiat”, Juha Erkkilä kannustaa.

“Alueen tuntevalta välittäjältä saa tietenkin apua myös myynnissä mm. oikeaan hintatasoon. Oman mökin arvon arviointiin vaikuttaa paljon omat tunteet. Tästä syystä realistisen arvon muodostaminen on vaikeampaa ja pyyntihinta voi olla pielessä. Samoin hintaneuvottelu saattaa kärsiä myyjän omista tuntemuksista mökkiä kohtaan”, hän jatkaa.

Oletko myymässä tai ostamassa kesämökkiä? Ota yhteyttä Juhaan!

Myytäviin vapaa-ajan asuntoihin pääset tutustumaan täällä!

Juha Erkkilä

Myyntijohtaja, kiinteistönvälittäjä YKV, LKV, YKV, kaupanvahvistaja

050 414 8888

juha.erkkila@westhouse.fi

Ota yhteyttä

Avainsanat: Kiinteistönvälittäjä, kiinteistönvälitys helsinki, lkv, myytävät kesämökit uusimaa, uusimaa, Westhouse,