Huoneistotietojärjestelmä – mikä sen myötä muuttuu ja mitkä ovat hyödyt?
Ilkka Juutilainen
30.5.2024
Asunto-osakekirjojen sähköistyminen on merkittävä muutosprosessi, joka valmistuttuaan sujuvoittaa myös asuntokaupan tekoa monin tavoin.
Taloyhtiöiden osakeluetteloiden rekisteröinti Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään viime vuoden loppuun mennessä oli prosessin ensimmäinen valmistunut askel. Nyt järjestelmään rekisteröidään asunto-osakehuoneistojen paperisia osakekirjoja sähköisiksi rekisterimerkinnöiksi.
Mitä hyötyä sähköistyksestä on?
”Merkittävin hyöty osakekirjojen sähköistymisessä on, että jatkossa tiedot asuntojen omistuksista ja panttauksista saa yhdestä paikasta luotettavasti, ajantasaisesti ja viiveettä. Paperisista osakekirjoista luovutaan, jolloin tietojen saatavuus ja turvallisuus paranevat.
Muutos sujuvoittaa myös asuntokaupantekoa, kun fyysisiä osakekirjoja ei enää tarvitse tilata tai lähettää eri osapuolien välillä. Ja kun huoneiston tiedot ovat tulevaisuudessa sähköisessä rekisterissä, mahdollistaa uuden omistajan viiveetön rekisteröinti myös huoneiston hallinnan välittömän siirron.
Kiinteistönvälittäjän näkökulmasta jatkossa ei myöskään tarvitse selvittää mahdollisia puuttuvia siirtomerkintöjä.
Asunnon omistajalle puolestaan näkyvin hyöty syntyy huolettomuudesta, kun omistajan ei enää tarvitse pelätä osakekirjan katoamista tai tuhoutumista eikä huolehtia kadonneiden osakekirjojen kuolettamisesta.
Ja toki muutos helpottaa myös taloyhtiöiden hallinnollisia velvollisuuksia, sillä jatkossa niiden ei tarvitse ylläpitää omia osakeluetteloitaan.
Sähköiset rekisteritiedot helpottavat myös erikoistilanteita, esimerkiksi kuolinpesien asuntokauppoja, kun tiedot ovat huoneistotietojärjestelmässä tallessa eikä perillisten tarvitse hankkia käsiinsä fyysistä osakekirjaa”, Ilkka Juutilainen kertoo.
Miten rekisteröinnin kanssa olisi syytä edetä?
”Rekisteröinnin yhteydessä fyysinen osakekirja toimitetaan Maanmittauslaitokselle, joka vastaa osakekirjan sähköisestä rekisteröimisestä sekä paperiversion asianmukaisesta mitätöimisestä.
Rekisteröinnistä vastaa tyypillisesti asunnon omistaja ja asuntokauppatilanteessa ostaja. Jos asunto on pankille lainan vakuutena, vastaa ostajan pankki osakekirjan toimittamisesta Maanmittauslaitokselle.
Rekisteröinneissä on kuitenkin tällä hetkellä suurta ruuhkaa, joten Maanmittauslaitos suosittelee rekisteröintiä tässä vaiheessa ensisijaisesti asuntokauppoja tekeville, sillä tällöin ostajalla tai hänen pankillaan on vain 2 kk aikaa rekisteröidä osakekirja omiin nimiinsä.
Muilla asunto-osakkeen omistajilla on puolestaan hyvin aikaa odottaa. Siirtymäaikaa sähköiselle rekisteröimiselle on vuoteen 2033 asti, joten kiirettä ei ole”, Ilkka vakuuttaa.
***
Oletko myymässä tai ostamassa kotia? Ota yhteyttä Ilkkaan, hän auttaa sinua kaikissa asuntoasioissa. Myytäviin kohteisiimme pääset tutustumaan täällä!
Ilkka Juutilainen
Kiinteistönvälittäjä LKV, SKVL Laatuauktorisoitu kiinteistönvälittäjä, kaupanvahvistaja
040 748 3669
ilkka.juutilainen@westhouse.fi
Ota yhteyttä