Hyvin hoidettu ja suunniteltu piha tuo asunnolle lisäarvoa

Pirjo Pörhö-Liikamaa

24.6.2024

Unelmiesi piha ei synny itsestään, mutta oikeilla vinkeillä ja ripauksella luovuutta voit muuttaa pihasi viihtyisäksi keitaaksi, jossa rentoudut ja nautit elämästä vuoden ympäri. Kiinteistönvälittämme Pirjo Pörhö-Liikamaa jakaa nyt vinkkinsä joiden avulla voit luoda pihan, joka on sekä kaunis että toimiva.

Oleskelualueita pienellekin pihalle

Viihtyisä piha on osa kotia. Paikka, jossa arki unohtuu ja mieli lepää. Olipa pihasi suuri tai pieni, hyvin suunnitellut ja sisustetut oleskelualueet tekevät siitä houkuttelevan ja toimivan. 

“Viihtyisän pihan muodostavat viihtyisät oleskelualueet. Niitä voi olla joko yksi tai useampi, mutta paikkojen on hyvä olla sellaiset, joissa on helppo rentoutua, viettää aikaa ystävien kanssa ja nauttia kesästä – vaikka huonollakin säällä. Erilaiset gazeboot ja pergolat luovat viihtyisiä oleskelualueita vaikka pienellekin pihalle. Yhä enemmän on myös suosiotaan kasvattaneet pienet ”kasvihuoneet” joita sisustetaan viihtyisiksi seurustelutiloiksi”, kertoo Pirjo Pörhö-Liikamaa.

Katettu oleskelualue tuo suojaa niin aurinkoisina kuin sateisinakin päivinä.

Helppohoitoisuus ja katetut ulkotilat

Viihtyisän pihan ei tarvitse olla vaikeahoitoinen ja suuritöinen. Moni haluaa nauttia pihastaan ilman jatkuvaa huoltamista tai kunnossapitoa, ja nykyään pihan suunnittelussa helppohoitoisuus onkin keskeisessä roolissa.

“Helppohoitoisuus on aina suosittua ja siksi katetut pihat ja tilat ulkona ovat todella nousseet yhä enemmän suosioon, jopa rakentajien suunnitelmiin. Mm. nurmikkoalueet ovat yhä enemmän pienenemään päin ja niidenkin hoitamisessa suositaan robottiruohonleikkureita”, Pirjo summaa.

Pihaan yksityisyyttä pergoloilla ja ikivihreillä

Hyvin valitut elementit, kuten pergolat ja ikivihreät kasvit, voivat muuttaa pihan ilmettä merkittävästi ja tuoda sinne lisää suojaa sekä yksityisyyttä. Onhan aamukahvikin mukavampi nauttia suojaisassa paikassa, kuin kadulla kulkevien silmien edessä.

“Pergolat ovat suojaisan pihan kannalta hyviä ratkaisuja, sillä niissä on usein myös sivuverhot, jotka antavat kesäpihaan kaivattua suojaisuutta ja kaunista viihtyisyyttä. Lisäksi ikivihreät pienet havupuut tuovat melko nopeasti pihalle omaa yksityisyyttä”, Pirjo avaa.

Pergolan ylle kasvanut viiniköynnös luo viihtyisyyttä ja suojaa oleskelutilaan.

Valaistus ja luonnonmateriaalit

Pihan tunnelmaa ja käytettävyyttä voidaan parantaa huomattavasti oikeanlaisella valaistuksella. Hyvin suunniteltu valaistus ei ainoastaan lisää turvallisuutta ja näkyvyyttä, vaan luo myös kutsuvan ja viihtyisän ilmapiirin. Nykyään valaistusratkaisut ovat kehittyneet huimasti, ja tarjolla on runsaasti vaihtoehtoja, jotka sopivat erilaisiin tarpeisiin ja budjetteihin.

“Pihan valaistus on noussut todella suureksi trendiksi. Uudet aurinkokäyttöiset ja monipuolisesti tarjolla olevat valaisuratkaisut ovat jokaisen saavutettavissa. Esmerkiksi pergolaan saa helposti kauniita roikkuvia valaisimia, joiden varjostimissa on käytetty kauniita luonnonmateriaaleja”, Pörhö-Liikamaa kertoo.

Lasitetusta terassista pääsee nauttimaan myös talvisin, kun lämmitys on kunnossa.

Viihtyisä piha voi olla viihtyisä myös talvella.

Pihan viihtyisyyden ei tarvitse rajoittua vain kesäkuukausiin. Oikeilla ratkaisuilla ulkotilasta voi nauttia ympäri vuoden, myös vuoden viileimpinä kuukausina. Talvikäytössä korostuvat erityisesti lisälämmityksen ja suojarakenteiden merkitys, jotka mahdollistavat mukavan oleskelun pihalla vuodenajasta riippumatta. Mikä toisi omaan pihaasi viihtyisyyttä talvella, kenties palju tai oma lampi avantoineen?

“Kaikki, mitä voi hyödyntää talvella, kuten infrapunalämmittimen lisääminen ”kasvihuoneeseen” tai lasitetulle terassille, mahdollistaa ulkotilan käytön myös viileimpinä vuodenaikoina”, Pirjo lisää.

“Hyvin hoidettu ja suunniteltu piha luo asunnolle lisäarvoa. Asuntojen käyttöneliömäärä lisääntyy kesäisin ja oikein viihtyisällä pihalla tai terassilla jopa tuplaantuu. Tämä nostaa asunnon hintaa”

 

***

 

Kun olet asunnonvaihtoaikeisssa, ota yhteyttä Pirjoon

Pirjo Pörhö-Liikamaa

Kiinteistönvälittäjä LKV, LVV, BBA, SKVL Laatuauktorisoitu kiinteistönvälittäjä

040 570 3335

pirjo@westhouse.fi

Ota yhteyttä

Avainsanat: arvoasunnot, Kiinteistönvälittäjä, kiinteistönvälittäjä helsinki, kiinteistönvälitys espoo, kiinteistönvälitys helsinki, lkv, uusimaa, Westhouse,