Välittäjän valinta – kysymyksiä valinnan tueksi
Satu Pomoell
19.6.2024
Asunnon myynti on merkityksellinen prosessi, jossa yhteistyö myyjän ja välittäjän välillä on tiivistä. Millaisia asioita välittäjän valinnassa olisi siis hyvä huomioida?
Kiinteistönvälittäjämme Satu Pomoell kokosi yhteen kysymyksiä tukemaan välittäjän valintaa.
”Keskustelemalla välittäjän kanssa saa muodostettua kokonaiskuvaa hänen osaamisestaan ja taustastaan. Kun keskustelun myötä on vakuuttunut välittäjän osaamisesta, kannattaa päätös perustaa omaan tuntumaan; tärkeää on löytää rinnalle luotettava ammattilainen, jonka kanssa yhteistyö tuntuu luontevalta ja mukavalta.
Kun etsii omalle kodille sopivaa välittäjää, kannattaa tavata kasvotusten kaksi tai kolme välittäjää. Yhteyttä kannattaa ottaa välittäjiin, joiden tietää toimivan alueella: esimerkiksi välittäjiä, joilla on myynti-ilmoitusten perusteella kohteita samalla seudulla tai joiden välitystoimisto sijaitsee alueella.” Satu neuvoo.
Esimerkiksi näitä aiheita Satu suosittelee käymään tapaamisessa läpi:
Mikä on välittäjän näkemys alueen asuntomarkkinatilanteesta? Mistä ja millaisia asuntoja välittäjä on alueelta myynyt?
”Välittäjän aluetuntemus tuo yhteistyöhön selkeää lisäarvoa. Kun välittäjälle on kertynyt kokemusta juuri kyseisen alueen asunnoista, hän tuntee alueen markkinat ja hintatason hyvin ja osaa suhteuttaa arvioitavan kohteen erityispiirteineen muihin aiemmin myytyihin kohteisiin.”
Mihin välittäjän antama hinta-arvio perustuu?
”Välittäjää kannattaa aina pyytää perustelemaan, mihin hänen näkemyksensä hinnasta perustuu, etenkin jos hinta-arvio poikkeaa selvästi alueen toteutuneiden myyntihintojen tasosta. Tällöin on hyvä kysyä perusteluja siihen, mikä laskee tai korottaa asiakkaan asunnon arviota. Osaava välittäjä kykenee antamaan tähän selvät ja faktoihin pohjautuvat perustelut.”
Tämä valoisa ja kaunis rivitalokoti sijaitsee Westendissä, myynti-ilmoitukseen pääset tästä
Millainen koulutus ja kokemus välittäjällä on?
”Asuntokauppaan liittyy paljon lainsäädäntöä, joka välittäjän tulee hallita, jotta asuntokauppa etenee asiantuntevasti ja ilman virheitä. Välitysalan tutkinnon suorittaminen on aina tietynlainen osoitus siitä, että välittäjä tuntee alan säädökset. Jos välittäjällä ei ole alan tutkintoa, on syytä varmistaa, että lainsäädäntö on hallussa kokemuksen kautta.”
Millaisia toimintatapoja hänen taustallaan toimivalla yrityksellä on?
”Välittäjän työ on luonteeltaan itsenäistä, mutta on silti tärkeää kysyä hänen taustallaan toimivasta yrityksestä, esimerkiksi yrityksen toimintatavoista ja kohteiden markkinoinnista.
Ja jos myytävä asunto on arvoasunto, on hyvä varmistaa, että välittäjällä ja välitystoimistolla on vahvaa erityisosaamista myös arvoasuntojen myynnistä. Niiden kohdalla korostuu esimerkiksi kontaktiverkoston merkitys.” Satu summaa.
***
Kun olet etsimässä kodillesi kiinteistönvälittäjää, ota yhteyttä Satuun
Satu Pomoell
Juristi (OTM), Varatuomari, Kiinteistönvälittäjä LKV
040 160 8888
satu.pomoell@westhouse.fi
Ota yhteyttä