”Juristin ja kiinteistönvälittäjän työssä on yllättävän paljon yhteistä”

18.8.2023

Tiimimme täydentyi huhtikuussa, kun LKV-kiinteistönvälittäjäksi kouluttautunut juristi ja varatuomari Satu Pomoell aloitti Westhousella.

1. Tulit alanvaihtajana taloomme huhtikuussa 2023. Mikä sai juristin ja varatuomarin hyppäämään kiinteistönvälityksen maailmaan?

Olen aina rakastanut asuntoja ja ollut jo parikymppisestä lähtien kiinnostunut kiinteistönvälityksestä, vaikka opiskelinkin Helsingin yliopistossa oikeustieteen maisteriksi. Alalla vierähti yli 15 vuotta, joiden aikana työskentelin muun muassa syyttäjälaitoksella sekä hovioikeudessa. Viime syksynä sain vihdoin rohkeutta palata pitkään kyteneen haaveeni pariin. Niinpä irtisanouduin syyttäjän virastani ja kouluttauduin LKV-kiinteistönvälittäjäksi.

2. Miten ensimmäiset kuukaudet Westhousella ovat sujuneet?

Olin käyttänyt Westhousea omissa asuntokaupoissani ja tykästynyt heidän laadukkaaseen toimintatapaansa. Myös Westhousen arvomaailma vastaa omaani. Täällä työntekijöistä pidetään hyvää huolta ja meillä on kivaa yhdessä, emmekä tee töitä otsat rypyssä. Pidän liikkuvasta työstä ja ihmisten kohtaamisesta.

Aloittaessani sain kattavan perehdytyksen. Hyvän yhteishengen ansiosta voin aina kysyä, jos jokin askarruttaa. Vaikka kesä on asuntomarkkinoilla hiljaisempaa, olen päässyt tekemisen makuun ja saanut hyödyntää LKV-koulutuksessa oppimiani asioita.

3. Tuoko juristin tutkinto sinulle hyötyä kiinteistönvälittäjänä?

Olen ollut yllättynyt, kuinka paljon yhteistä aloilla on. Kummassakin ammatissa ollaan ihmisten kanssa tekemisissä. Syyttäjän työ kasvatti ihmistuntemustani, mutta yhtäältä kouli toimimaan nopeasti muuttuvissa tilanteissa. Näitä taitoja tarvitaan myös kiinteistönvälitysalalla.

Uskon, että vahvuuksiani kiinteistönvälittäjänä ovat monipuolisuus, aito kiinnostus alaan sekä halu tehdä asiat huolella. Osaan lukea lainsäädäntöä ja löytää vastauksia juridisiin kysymyksiin, minkä ohella tulen toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Entisen ammattini peruja on myös kauppa- tai muiden asiakirjojen tarkka laatiminen: pidän huolen, ettei niihin jää epämääräisyyksiä.

Oletko ostamassa asuntoa? Tutustu upeisiin kohteisiimme!

4. Miten ylläpidät osaamistasi kiinteistönvälittäjänä?

Vaikka olen vielä keltanokka verkostojen ja kontaktien luomisessa, rakennan tunnettuuttani olemalla aktiivinen etenkin Kauniaisissa sekä Espoossa, joiden aluetuntemus on valttini. Olen kotoisin Haukilahdesta ja asun tällä hetkellä Kauniaisissa, jonka liki jokainen katu on tullut koiran kanssa lenkkeillessä tutuksi.

Tässä työssä ei saa olla kiire. Käytän aikaa asiakastapaamisiin, sillä haluan ymmärtää jokaisen asiakkaani asumistarpeet perinpohjaisesti. Olen aina tavoitettavissa ja pidän huolen, että tieto välittäjän ja asiakkaan välillä kulkee.

Kehitän ammattitaitoani seuraamalla alaa sekä osallistumalla aktiivisesti koulutuksiin. Jokainen aamuni alkaa katsauksella, jossa tsekkaan välitysalueideni tilanteet ja uutiset. Lisäksi keskustelen ja kyseenalaistan. Asioiden pohtiminen sekä epäkohtiin tarttuminen kumpuavat entisestä ammatistani.

5. Helsingin Sanomien 2.8.2023 uutisoiman artikkelin mukaan pääkaupunkimme suosituimmat asuinalueet ovat muuttuneet ja asuntoja etsitään nyt lähiöistä. Näkyykö tämä Westhousella?

Ei juurikaan. Westhousen markkina-alueet ovat yhä pääosin pääkaupunkiseudun arvoalueilla ja painottuvat esimerkiksi Espoon Haukilahteen ja Westendiin.

Toimin toki myös Helsingin kantakaupungissa. Välitän kohteita muun muassa Hesarin artikkelissakin mainitusta Lauttasaaresta, jota ei turhaan kutsuta onnellisten saareksi. Alue on heterogeeninen ja sopii kaikenlaisille ja -ikäisille asujille. Suvaitsevainen ilmapiiri sekä vehreys tekevät Lauttasaaresta viehättävän. Sieltä löytyy myös vanhempaa asuntokantaa. Vuonna 2017 valmistunut metroyhteys takaa nopeat yhteydet Espoon ohella aina Itä-Helsinkiin asti.

”Vapaa-ajalla touhuan perheen ja koiran kanssa. Harrastan myös liikuntaa säännöllisesti. Lempilajejani ovat luistelu, lenkkeily sekä kuntosali”, Pomoell kertoo.

6. HS Tiede puolestaan käsitteli asumisen psykologiaa. Voiko asunnolla ja asuinympäristöllä mielestäsi olla vaikutusta mielenterveyteen?

Ilman muuta! Kotihan on kunkin oma turvapaikka. Hienoa olisi, jos jokaisella olisi mahdollisuus asua itselleen mieluisalla tavalla. Minulle tärkeitä tekijöitä asumisessa ovat luonnon läheisyys, rauhallisuus sekä siisteys. Ne voivat löytyä myös kaupunkien keskustoista, vaikka itse asun perheeni kanssa Westhousen välittämässä, liki 300-neliöisessä paritalon puolikkaassa Kauniaisissa.

Kotimme on teknisesti yhdistetty autotallin kautta naapureihimme, mutta meillä on kiva oma piha trampoliineineen sekä uima-allas, jossa lapsemme tykkäävät puljata. Perheasumiseen helpotusta tuovat viiden makuuhuoneen lisäksi runsas lisätila kellarissa, jossa säilytämme harrastusvälineitämme.

7. Millaisten tuulten ennustat asuntomarkkinoilla lähitulevaisuudessa puhaltavan?

Asuminen on ihmisen perustarve, joka ei muutu koskaan. Nyt haetaan remonttivapaita koteja hyvin hoidetuista taloyhtiöistä hyvällä sijainnilla. Tulevaisuuden asumisessa arvostettaneen yhä enemmän paitsi vihreyttä ja ekologisuutta, myös helppoutta.

Hinnat ovat olleet laskussa, mutta uskon tilanteen hiljalleen kääntyvän ja korkojen tasaantuvan. Markkinoiden piristymistä on ilmassa: ainakin itse saan yhteydenottoja aiempaa enemmän. Tällä hetkellä haasteena on saada niin myyjät kuin ostajatkin ymmärtämään realistinen kauppahinta. Me Westhousella näytämme asiakkaillemme aina tilastot toteutuneista myyntihinnoista sekä -ajoista – perustuuhan toimintamme läpinäkyvyyteen ja rehellisyyteen.

Lauttasaaressa sijaitseva näppärä kolmio etsii uusia asujia! Viihtyvyyttä lisäävät länsiparveke sekä puistomainen piha-alue.

Avainsanat: arvoasunnot espoo, arvoasunnot helsinki, haukilahti, Helsingin Sanomat, juristi, Kauniainen, kiinteistönvälitys espoo, kiinteistönvälitys helsinki, Lauttasaari, lkv, Satu Pomoell,