Näillä vinkeillä kesäkotisi talvehtii turvallisesti

11.9.2023

Vaikka moni jatkaa mökkikauttaan elokuun viimeisten auringonsäteiden vaihduttua syksyisimpiin keleihin, osa laittaa vapaa-ajan asuntonsa talviteloille jo nyt. Muistilistamme avulla kesämökkisi pysyy kunnossa seuraavaan suveen.

Vältä vesivahingot

Syksyn sateiden saapuessa on tärkeää huolehtia, ettei vettä pääse valumaan kesäasunnon rakenteisiin. Tyhjennä räystäskourut ja mielellään myös katto roskasta, jotta sadevesi pääsee valumaan ulos rakenteita turmelematta. Tukkeutuneet rännit voivat pakkasten paukkuessa vääntyä tai tihuttaa keväällä sulaessaan kosteutta sokkeleihin.

Puhdista putket

Tyhjennä vesiputket, viemärit ja pihaletkut. Huolehdi, ettei hajulukkoihin jää vettä. Voit lorauttaa lasinpesunestettä viemäriin, sillä se estää veden jäätymisen ja ehkäisee myös tunkkaisen hajun syntymistä vapaa-ajan asuntoosi.

Huolla hormi

Nuohous ei ainoastaan säästä kesäkotisi energiankulutusta, vaan tekee siitä paloturvallisen. Tiesitkö, että pelastuslaki määrää tilaamaan nuohouksen kesämökkeihin kolmen vuoden välein?

Kevätnuohousta odotellessa on hyvä suojata savupiippu kiinteällä piipunhatulla. Näin varjelet vapaa-ajan asuntosi hormeja kosteudelta. Piipunhatuksi passaa esimerkiksi vesivanerilevy, mutta muista jättää pieni ilmarako, jottei ilmanvaihto tukkeudu täysin. Laita vaneri- tai muun suojan päälle paino, jottei se lennä tuulen mukana pois piipun päältä.

Jos vapaa-ajan asunto on ympärivuotisessa käytössä, nuohousta suositellaan kerran vuodessa. Hormeihin ja tulisijoihin kesän jäljiltä jäävä palamisjäte aiheuttaa helposti tulipalon vaaran, kun talven taltuttua mökkiä lämmitetään ensikertaa.

Panosta paloturvallisuuteen

Muistathan, että hormien huoltamisen ohella palovaroitin on halpa henkiturva. Vaihda siis palohälyttimeen paristot, vaikket viettäisikään kesäasunnossasi talvisin aikaa. Lain mukaan palovaroittimia tulee olla yksi jokaista 60 neliömetriä kohden.

Etsitkö unelmiesi asuntoa? Tutustu upeisiin kohteisiimme!

Kurkkaa kaivoon

Jollei kaivoa käytetä talvikuukausien aikana, irrota pumppu pakkasten varalta. Huolehdi, että kaivo tuulettuu jatkamalla tuuletusputkea niin, ettei se jää kinosten alle. Veden on vietettävä rengaskaivosta poispäin, jotteivat pintavedet saarra sitä keväällä. Voit nikkaroida kylmän eristävän suojan kaivoon styroksista.

Kitke kasvit

Mökkipihan penkereitä, kasvimaata ja kukkia on syytä suojella pakkasilta kitkemällä rikkaruohot hyvissä ajoin ennen talvea sekä peittelemällä istutukset harsolla. Verkota mökkipihasi omena- ja muut puut jänisten ja myyrien varalta.

Runsaan kukinnan tulevana keväänä saatat taata, jos kippaat kukkapuskien ynnä muiden kasvattiesi juurille ulkohuussissa tai kompostorissa kehittynyttä jätettä ennen harsottamista. Tämän teet toki omalla vastuullasi, sillä jätöksien hyödyntäminen satokauden maksimoiseksi on suomalaisessa lainsäädännössä yhä kysymysmerkki.

Tarkista tiivisteet

Ikkunoiden tiivistäminen ehkäisee kosteusvaurioita, pidentää puukarmien elinikää sekä säästää energiaa. Kevätsiivous sujuu sukkelammin, kun ulkoilman saasteita ei ole kulkeutunut tiivisteiden ansiosta mökkiin sisään. Tiivisteiden vaihtaminen auttaa myös äänieristykseen.

Tuuleta tehokkaasti

Patjat ja petivaatteet kaipaavat kesän jälkeen pihalla pöllytystä. Myös mökki kannattaa tuulettaa kunnolla. Asennuta tarvittaessa lisää korvausilmaventtiileitä, jotta ilma virtaa vapaa-ajan asunnossasi läpi talven.

Moni sulkee kesämökkinsä ilmanvaihtohormit ja tuuletusräppänät talven ajaksi turhaan, sillä pakkasilma tekee vapaa-ajan asunnon rakenteille hyvää – etenkin, jos sisäilmassa on kosteutta.

Varastoi varusteet

Grilliä, soutuvenettä tai riippukeinua ei kannata jättää taivasalle seuraavaa kesää vartomaan. Irrota kaasugrillistä pullo, sulje venttiili ja kanna talven ajaksi varastoon yhdessä pihakalusteiden kanssa – kunhan olet puhdistanut ne huolella.

Soutuvene kannattaa vetää kuivalle maalle ja jättää talvehtimaan alassuin. Pressulla peittäminen pidentää veneesi ikää. Laiturin vahingot kuuluvat vain harvoin vakuutuksen piiriin, joten sekin on hyvä kiskoa rannalle talvikaudeksi.

Estä eläimet

Viilenevät kelit saattavat houkutella kesäasuntoosi ei-toivottuja vieraita. Älä jätä kuivamuonaa tai muuta ruokaa mökille säilömättä niitä lasipurkkeihin. Kannelliset muoviset säilytysrasiat saattavat koitua niin sinun kuin jyrsijöiden kohtaloksi.

Käytä hiirenloukkuja vain, jos pystyt tarkastamaan ne säännöllisesti: ethän halua, että kevään koittaessa törmäät haiseviin raatoihin. Raadot houkuttelevat paikalle myös muita tuholaisia. Muun muassa vyöihrakuoriaiset ja kärpäsentoukat elävät kuolleiden hiirten raadoissa ja voivat aiheuttaa vakavan terveysuhan myös ihmisille.

Kostea keli kerää vapaa-ajan rakenteisiin muun muassa jumikuoriaisia, joten riittävä ilmanvaihto on siksikin tärkeää.

Vapaa-ajan asuntoon suositellaan noin 5–10 asteen peruslämpöä talvikuukausiksi. Jos kesämökkisi on eristetty, hyvä nyrkkisääntö kosteusvahinkojen välttämiseksi on peruslämmön pitäminen muutaman asteen ulkolämpötilaa korkeampana.

Pidä peruslämpö

Ympäristökriisin aikana tuskin kukaan haluaa kuluttaa energiaa turhaan. Mikäli mökkisi on kuitenkin muusta kuin hengittävästä hirrestä rakennettu, sinun kannattaa pohtia peruslämmön ylläpitoa. Kosteus pysyy yleensä poissa rakenteista, jos sisäilma on muutaman asteen ulkoilmaa lämpimämpää. Lämmönkiertoa voi edistää pitämällä väliovet auki.

Mökkitalkkari Heikki Martikainen kertoo Ylen julkaisemassa jutussa, ettei uusien vapaa-ajan asuntojen lämmitystä ole kannattavaa ottaa kokonaan talven ajaksi pois.

Minimoi myrskytuho

Luonnonilmiöiden riehaannuttua on vapaa-ajan asunnon omistajan syytä kiinnittää huomiota muun muassa seuraaviin seikkoihin: kasvaako mökin lähellä puita, jotka voisivat rajuilmalla tai lumen painosta kaatua asumuksen päälle? Entä hipovatko sähkölinjat tonttisi puita?

Suojaa selusta

Vie arvoesineet, elektroniikka, alkoholi ja aseet mukanasi kaupunkiin. Jätä kesäasuntosi verhot auki ja kytke mahdollinen liikkeentunnistin päälle. Turvalukko, murtohälytin sekä ikkunasalvat lisäävät turvallisuuttasi.

Varmistu vakuutuksella

Saat turvaa hankkimalla vapaa-ajan asunnollesi kattavan vakuutuksen. Huomioi vakuutuksen ehdot, korvauskäytännöt sekä omavastuu.

Avainsanat: Kesämökki, kiinteistönvälitys uusimaa, mökkeilykausi, mökki, muistilista, nuohous, paloturvallisuus, peruslämpö, vakuutus, Vapaa-ajan asunto, Westhouse, Yle,