Kannattaako asuntoa remontoida ennen myyntiä?

Pekka Kujala

2.3.2021

Oletko harkinnut kotisi myyntiä, mutta kodin kunto mietityttää? Lähtökohtaisesti isoja remontteja ei kannata tehdä, mutta pienillä korjauksilla voit vaikuttaa asuntosi myyntihintaan paljonkin.

Monet asuntonsa myyntiä harkinneet pohtivat usein, kannattaako asuntoa remontoida ennen myyntiin laittamista. Mielessä pyörii niin isompien remonttien tarve kuin pienen pintaremontin hyöty. On luonnollista, että omasta asunnosta halutaan mahdollisimman korkea hinta, johon myös paikkojen kuntoon laittamisella voidaan vaikuttaa.

Suurin remontteihin vaikuttava tekijä on tietenkin hinta. Hintaan voi vaikuttaa todella paljon tekemällä itse, mutta kaikilla ei ole aikaa ja osaamista esimerkiksi kylpyhuoneen remontointiin. Teetetty remontti on vaivattomampi, mutta se myös maksaa moninkertaisesti enemmän.

Kallis remontti nostaa harvemmin asunnon hintaa suhteessa siitä aiheutuviin kustannuksiin. Uusi keittiö voi maksaa helposti 20 000 euroa ja kylpyhuone 15 000 euroa, mutta asunnon arvo tuskin kasvaa samassa suhteessa.

Remontin tarve riippuu tietenkin aina myös kohteesta. Isompaa ja pitkäaikaisempaa kotia etsivä perhe haluaa usein muokata kodistaan omannäköisen, mutta yksiötä etsivälle sijoittajalle voi olla tärkeää, että asunto on heti vuokrattavissa ilman isompia remontteja.

On toki ihmisiä, jotka etsivät itselleen remontoitavaa kohdetta, josta voi tehdä täysin omannäköisen kodin. Etenkin pääkaupunkiseudulla toimii useita rakennusliikkeitä, jotka etsivät tarkoituksella huonokuntoisia asuntoja, jotka he remontoivat lattiasta kattoon ja myyvät eteenpäin.

Pienellä remontilla on mahdollisuus nostaa kiinteistön arvoa – Kysy lisää kiinteistönvälittäjiltämme!

Mitään isoa remonttia ei kannata myyntiä varten tehdä

Isommissa remonteissa katse kääntyy useimmiten keittiöön sekä kylpyhuoneeseen.
Remontoinnin tarve riippuu paljon tapauksesta, mutta tyypillisesti keittiölle ja kylpyhuoneelle ei kannata tehdä kallista uudistusta.

Itse tekeminen on halvempaa, mutta vastuu remontin lopputuloksesta jää aina itselle. Esimerkiksi kylpyhuoneen mahdolliset kosteusvauriot voivat tulla todella kalliiksi. Vakuutusyhtiöt harvemmin korvaavat itse tehtyjä virheitä, vaan edellyttävät ammattilaisen työnjälkeä.

Ostajan tarpeet kannattaa aina muistaa, eli jos uudistat esimerkiksi keittiön omaa silmääsi ja tarpeitasi miellyttäväksi, ei ostaja välttämättä ole samalla linjalla. Uusi omistaja voi kantaa juuri uusitun keittiön pois, jolloin raha ja vaiva on valunut hukkaan. Myöskään keittiön kodinkoneita ei kannata vaihdattaa uusiin, koska ne eivät välttämättä sovi ostajan suunnitelmiin.

Lattiaan pätee samat asiat kuin keittiöön ja kylpyhuoneeseen: kun lattiat jättää alkuperäiseen kuosiin, ostaja saa rauhassa miettiä miten ratkaisee asian. Usein vanhat pinnat sointuvatkin paremmin kokonaisuteen, eivätkä hyökkää silmille.

Keittiöremonttia ei kannata tehdä ennen asunnon myyntiä.

Pienellä pintaremontilla voi olla hyvinkin positiivinen vaikutus myyntihintaan

Ostajat arvostavat asunnon avaruutta ja valoa. Avara ja valoisa asunto herättää myös myynti-ilmoituksessa kiinnostusta aivan eri tavalla. Siisti, järjestelty ja huoliteltu yleisilme antaa ostajalle kuvan, että asunnosta on pidetty huolta. Siihen päälle vielä “pikkuasioiden” korjaaminen on parasta mitä myytävälle kohteelle kannattaa tehdä.

Jos ostaja ei ole ammattiremontoija tai -sisustaja, hän ei välttämättä osaa nähdä asunnon potentiaalia, jos koti on varustettu tummilla sävyillä ja ahdettu täyteen huonekaluja. Vastavuoroisesti myyjä ei välttämättä osaa nähdä kotinsa heikkouksia, koska omalle kodille niin sanotusti sokeutuu vuosien aikana.

Asunnon pienempi korjaaminen ja ehostaminen on hyvinkin järkevää ennen myyntiä. Pienellä laittamisella voidaan tarkoittaa esimerkiksi seinien paikkailua, listojen uusimista, keittiön vetimien vaihtamista, repsottavien ovenkahvojen kunnostamista, kylpyhuoneen huolellista puhdistusta tai vaikka seinien maalausta. Maalaamisessa kannattaa toki suosia aina neutraaleja sävyjä.

Jos kyseessä on omakotitalo tai asunto, jossa on omaa pihaa, kannattaa pihaakin siistiä ennen myyntiä. Kaikenlainen turha tavara on hyvä siivota pois ja tehdä pihasta hoidetun oloinen. Mitään suurempaa, kuten nurmikkoa tai pihakiviä ei kuitenkaan ole tarpeen uusia. Kun potentiaalinen ostaja saapuu näytölle, luo pihan kunto jo ensivaikutelmaa myös asunnosta.

Pienempi ehostaminen voi maksaa usein muutamista satasista pariin tuhanteen euroon, mutta vaikutus myyntihintaan voi olla jopa moninkertainen. Tässäkin luonnollisesti itse tehty työ tulee edullisemmaksi, eikä se loppujen lopuksi vaadi merkittävää osaamista.

Suosi mahdollisimman neutraaleja värejä sisustuksessa. Kiinteistönvälittäjämme neuvovat mielellään asunnon myyjää.

Kysy kiinteistönvälittäjältä neuvoa

Kokeneet ja ammattitaitoiset välittäjät osaavat ottaa asunnon kunnon huomioon hinnoittelussa. Monella on myös näkemystä asunnon ehostamisesta ennen myyntiä, joten kannattaa rohkeasti pyytää välittäjältä konsultointia paremman myyntihinnan saamiseksi. 

Tärkeintä myynnin kannalta on siisti, avara ja valoisa yleisilme. Siisteyden jälkeen ostajat kiinnittävät huomion yksityiskohtiin, jotka kannattaa käydä huolella lävitse. Älä kuitenkaan yliyritä korjata kaikkea – ostaja voi haluta tehdä niitä itse tai pieni epätäydellisyys voi olla olennaista kodikkuuden kannalta. Voit myös sopia ostajan kanssa, mitä asunnolle tehdään ennen luovutusta.

Tässä vielä kootusti vinkkejä kodin ehostamiseen ennen myyntiä:

  • Paikkaa seinistä jäljet, jotka ovat helposti paikattavissa
  • Jos maalaat, suosi neutraaleja värejä
  • Korjauta vaaralliset sähköliitokset ja poista epämääräiset sähkövedot ja jatkojohtoviidakot. Sama koskee vesiliitoksia ja vuotokohtia
  • Jos kylpyhuoneessa on rikkinäisiä laattoja, ne kannattaa tutkituttaa isännöitsijän avustuksella
  • Jos asunto on tunkkaisen oloinen, kevennä sisustusta ja vaihda valoisammat lamput
  • Pese ikkunat ja laattojen saumat
  • Kiristä ovenkahvat ja valuttavat hanat. Pese suihkun hanasta turha kalkki pois
  • Vaihdata kellastuneet valokatkaisijat uusiin
  • Arvioi kotiasi kriittisesti. Kaikki mikä pistää sinulla silmään, pistää ostajalla moninkertaisesti

Oletko harkinnut asuntosi myyntiä? Jos esimerkiksi asuntosi kunto epäilyttää, ammattilaisemme neuvoo sinua kaikessa asuntosi myyntiin liittyvissä kysymyksissä. Ota yhteyttä sovi maksuton arviokäynti!

Pekka Kujala

Kiinteistönvälittäjä LKV, SKVL Laatuauktorisoitu kiinteistönvälittäjä

040 832 8888

pekka.kujala@westhouse.fi

Ota yhteyttä

Westhouse LKV on vuonna 1994 perustettu, erityisesti Espoon ja Helsingin alueella toimiva kiinteistönvälitysliike. Palvelemme asiakkaitamme yli 10 000 onnistuneen asuntokaupan kokemuksella. Osaamisalueeseemme kuuluvat myös arvoasunnot, lomakiinteistöt sekä muut erikoiskohteet ranta-alueilla ja saaristomaisemissa. Meidän kunnia-asianamme on palvella mahdollisimman hyvin ja tehokkaasti kaikkia asuntokaupan osapuolia. Haluamme tehdä asumisen unelmista totta. Kiinteistönvälittäjämme Espoossa ja Helsingissä ovat kiinteistöalan ammattilaisia, jotka keskittyvät jokaiseen myynti- ja ostotoimeksiantoon täysillä. Kysy myös asunnon hiljaisesta myynnistä kiinteistönvälittäjiltämme. Ota yhteyttä ja sovi maksuton arviokäynti!

Avainsanat: Asunnon myynti, espoo, Helsinki, Kiinteistönvälittäjä, kiinteistönvälittäjä espoo, kiinteistönvälittäjä helsinki, Kiinteistönvälitys, kiinteistönvälitys espoo, kiinteistönvälitys helsinki, Westhouse,