6 vinkkiä – Pihan keväthuolto on myyntivaltti

30.3.2021

Pihan keväthuolto takaa siistin pihan kesäkaudelle. Hoidettu piha nostaa kiinteistön arvoa, ja nopeuttaa talon myyntiä. Pihaa saa kohennettua pienellä vaivalla, ja helppohoitoisuus tekee kotipihassa oleskelusta nautinnollisempaa. Artikkelin 6 vinkkiä kertovat, miten pihan keväthuolto sujuu tehokkaasti.

1. Nurmikko kuntoon

Suomalaiset ovat nurmikkokansaa. Moni ostajista toivoo hyvin perustetun ja ylläpidetyn nurmen pihalleen. Kalkitse nurmikko aikaisin keväällä, ja anna nurmelle kevätlannoite noin parin viikon päästä kalkitsemisesta. Lannoite ylläpitää kasvuvoimaa, ja voimistaa nurmen vihreää väriä.

Haravoinnin voi aloittaa, kun maa on kuivunut. Vältä kosteita kelejä, sillä märän maan haravointi vaurioittaa nurmikkoa. Jos nurmikossa on talven jäljiltä aukkokohtia, lisää niihin hieman multaa ja tee paikkauskylvö. Muista huolehtia kastelusta.

Tunnelmallinen huvimaja istuu kauniisti tähän espoolaiseen puutarhapihaan.

2. Pihan keväthuolto kasveille: kalkitse ja lannoita

Huolehdi puutarhan monivuotisista kasveista niille tarkoitetulla kalkilla ja lannoitteella. Kalkitus on tärkeä osa pihan keväthuoltoa. Kalkitsemisen voi tehdä milloin vain, mutta erityisen kätevää se on tehdä aikaisin keväällä, kun maassa on vielä hieman lunta. Kalkki imeytyy lumen pinnalta maahan lumen sulaessa. Kalkitus nostaa happaman maan pH-lukua ja kuohkeuttaa maan rakennetta. Sen ansiosta kasvit pystyvät hyödyntämään maan ravinteita paremmin. Kalkitusta ei tarvitse tehdä vuosittain. Ylläpitokalkitus tehdään noin 3 vuoden välein. Ota selvää, mitkä kasveista tarvitsevat kalkkilisän. Kalkinkarttajia ovat esimerkiksi havut, alppiruusut, hortensiat ja pensasmustikat.

Kevätlannoitus tehdään kevätkosteaan maahan kalkituksen jälkeen. Monivuotisilla kasveilla on hyvä olla kalkituksen ja lannoituksen välissä parin viikon tauko. Paras aika kevätlannoitukselle on huhtikuussa ennen uuden kasvukauden alkamista, sillä heräävät kasvit tarvitsevat runsaasti ravinteita. Hoida pihaasi oikeilla tuotteilla. Eri valmistajien kevätlannoitteet sopivat yleislannoitteeksi nurmikolle, puille, pensaille ja kukkapenkkeihin. On olemassa myös erikoislannoitteita, joissa on huomioitu juuri tietyn kasvin ravinnetarpeet.

3. Huoltoleikkaa puut ja pensaat

Keväällä puut ja pensaat leikataan ennen silmujen puhkeamista. Paras leikkuuaika on kevättalvella maalis–huhtikuussa kovimpien pakkasten mentyä. Jokavuotinen leikkaus ei aina ole tarpeen eikä edes suositeltavaa. Leikkauksella tavoitellaan kaunista kasvumuotoa ja ylläpidetään kasvin terveyttä. Hyvin leikatut täysikasvuiset koriste- ja hedelmäpuut lisäävät pihan arvoa. Poista aina kuolleet, vaurioituneet ja hankaavat oksat. Leikkaa vain tarpeen mukaan, sillä toimenpide rasittaa aina kasvia. Jos kasvien leikkaaminen mietityttää, voi apuun pyytää myös arboristin tai leikkaavan puutarhurin.

Tämä omakotitalo upeine puutarhapihoineen Espoon Nöykkiössä myytiin juuri.

4. Rajaa ja kata istutusalueet

Kun tavoitteena on saada piha ripeästi myyntikuntoon, saa istutusalueiden siistimisellä aikaan isoimman muutoksen. Kanttaus on nopea tapa saada huoliteltu yleisilme istutuksiin ja sitä kautta koko pihaan. Kanttaus onnistuu parhaiten pistolapiolla tai kanttausraudalla. Kanttaus estää nurmikon leviämistä muiden istutusten joukkoon. Istutusalueet voi myös rajata esimerkiksi reunakivillä, jolloin nurmikko ei kasva takaisin kasvien juurelle.

Pensaiden ja puiden aluset siistiytyvät helposti katteita käyttämällä. Vaihtoehtoja on luonnollisen värisestä puunkuorikatteesta värillisiin koristekatteisiin. Tärkeintä on huolellinen pohjatyö: kitke katettavalta alueelta rikkakasvit huolellisesti. Lisää siistitylle alueelle noin 7 sentin kerros katetta. Katteen alla voi halutessaan käyttää maanpeitekangasta. Kukkapenkit saavat uuden ilmeen multakatteella. Tuore multakate ravitsee kasveja, ja tekee pinnasta siistimmän. Multakatteen paksuudeksi riittää 2–3 senttiä.

5. Siivoa ja huolla pihan rakenteet

Piharakenteiden siisteys ja kunto vaikuttavat koko kiinteistön arvoon. Talven jäljiltä on hyvä tarkistaa esimerkiksi terassin, piharakennusten, roskakatoksen ja aidan korjaus- ja maalaustarve. Ovatko rakenteet kallistuneet tai maalipinta kulunut? Pihallakin voi tehdä pintaremonttia. Korjaa vioittuneet rakenteet ja siisti pinnat. Käsittele haalistunut terassi puuöljyllä, ja lisää tuore maalipinta hilseileviin rakenteisiin. Se luo viimeistellyn vaikutelman ja tuo ryhtiä koko pihaan.

Jos vierailulle on tulossa kiinteistönvälittäjä potentiaalisten ostajien kanssa, on piha hyvä siivota kaikesta ylimääräisestä tavarasta. Vie työkalut sekä lasten lelut paikoilleen ja tee pihasta viihtyisä. Siisti piha on yhtä tärkeä kuin siivottu koti.

Tämä Espoon Saunalahdessa oleva persoonallinen piha taloineen löysi juuri uudet asukkaat.

6. Laita sisääntulo kuntoon

Sisääntulolla on suuri merkitys kotiin tultaessa. Asia on erityisen tärkeä silloin, kun ostajaehdokas tulee myyntikohteeseen ensimmäistä kertaa. Erilaiset ruukkuistutukset ovat helppo tapa päivittää ja raikastaa sisääntuloa. Pientä pakkasta kestävät sipulikukat ja orvokit tuovat näköä muun pihan vasta heräillessä uuteen kasvukauteen. Westhousen kiinteistönvälittäjät antavat mielellään vinkkejä pihan kohentamiseen.

Talon tyyliin sopiva huoliteltu piha tarjoaa mahdollisuuden viihtyisään ajanviettoon. Hyväkuntoinen piha on myös rahanarvoinen lisä kiinteistölle. Helppohoitoisella ja laitetulla pihalla on yllättävän iso vaikutus siinä kohtaa, kun koti laitetaan myyntiin. Positiivinen ensivaikutelma pihasta vahvistaa kiinnostusta kohteeseen, ja parantaa odotusarvoa koko kiinteistön asianmukaisesta ylläpidosta.

Oletko harkinnut asuntosi myymistä? Täytä lomake tästä ja kutsu kiinteistönvälittäjämme maksuttomalle arviokäynnille!

Oletko käynyt lukemassa muita hyödyllisiä artikkeleitamme?

 

Westhouse LKV on vuonna 1994 perustettu, erityisesti Espoon ja Helsingin alueella toimiva kiinteistönvälitysliike. Palvelemme asiakkaitamme yli 10 000 onnistuneen asuntokaupan kokemuksella. Osaamisalueeseemme kuuluvat myös arvoasunnot, lomakiinteistöt sekä muut erikoiskohteet ranta-alueilla ja saaristomaisemissa. Meidän kunnia-asianamme on palvella mahdollisimman hyvin ja tehokkaasti kaikkia asuntokaupan osapuolia. Haluamme tehdä asumisen unelmista totta. Kiinteistönvälittäjämme Espoossa ja Helsingissä ovat kiinteistöalan ammattilaisia, jotka keskittyvät jokaiseen myynti- ja ostotoimeksiantoon täysillä. Kysy myös asunnon hiljaisesta myynnistä kiinteistönvälittäjiltämme. Ota yhteyttä ja sovi maksuton arviokäynti!

Avainsanat: Asunnon myynti, kiinteistönvälittäjä espoo, kiinteistönvälittäjä helsinki, Kiinteistönvälitys, Westhouse,