Katsaus asuntokauppojen vuoteen 2022

22.6.2022

Koronan aiheuttamat asuntojen kysyntä- ja hintapiikit sekä ihmisten äkkinäinen halu muuttaa ovat jo laantuneet. Markkinoiden tilanne alkaa osittain muistuttaa sitä, miltä se näytti ennen koronaa. Sen sijaan Ukrainan sota ja inflaatiokehitys jarruttavat osaltaan kaupankäyntiä. Lue tästä tarkemmin, jatkuuko hintojen kehitys pääkaupunkiseudulla ja vallitseeko markkinoilla ostajan vai myyjän markkinat.

Hintojen nousu luonut painetta asuntokaupan kehitykseen

Tällä hetkellä asuntomarkkinoilla tunnelma on odottava. Myynnissä olevia asuntoja on suhteellisen vähän – varsinkin sellaisia, joista olisi kovin kysyntä. Tämä luo omat haasteensa asuntokaupalle, kun tietyntyyppisiin ja tietyillä alueilla sijaitseviin asuntoihin on jonoa. Tilannetta kuvaa myös se, että asiakkaat kirjaimellisesti odottavat asuntoilmoitusten nettijulkaisuja, eivätkä esimerkiksi soittele välitystoimistoon ennakkoon kysyäkseen mahdollisista kohteista. Ihmiset eivät toisaalta myöskään halua lähteä myymään nykyistä asuntoaan ennen kuin tietävät, mihin ovat muuttamassa. Toisin sanoen: onnistuneiden asuntokauppojen osalta ratkaisevinta on se, minkälainen asunto asiakkaalla on myytävänä.

Viime vuosien asuntojen hintojen nousu on osaltaan luonut omanlaistaan painetta asuntokaupan kehitykseen. Helsingin Sanomat uutisoi helmikuussa, kuinka viime vuonna asuntojen hintojen nousu oli nopeinta kymmeneen vuoteen. Kuluneen alkuvuoden perusteella voi sanoa, että pääkaupunkiseudun hintojen nousu on pysähtynyt. Viime vuoden alkupuolen tilanne oli vastaava kuin nyt – tosin nousua oli koronan myötä selvästikin jo tullut ennestään. Kevät 2021 oli hintojen nousun puolesta se todellinen nousupiikki. Tänä kesänä odotettavissa ei kuitenkaan ole hintojen nousua, joten tilanteen voisi sanoa tasoittuneen pikkuhiljaa.

Asuntomarkkinoilla vallitsee vaihdon tarve

Pääkaupunkiseudun asuntomarkkinat ovat edelleen hyvin konsentroituneet tiettyihin talotyyppeihin ja asuinalueisiin, jotka pitävät arvonsa sekä suosionsa vuodesta toiseen. Esimerkiksi Espoossa tietyt asuinalueet ovat vakiinnuttaneet paikkansa kysynnän ja suosion osalta, minkä myötä tietynlainen konservatiivisuus on noussut esille. Tämä on johtanut siihen, että uusia asuinalueita markkinoidaan vanhojen suosittujen alueiden lähellä olevina. Jos uusi asuinalue on esimerkiksi vähänkin lähellä Tapiolaa, niin sitä myydään Tapiolana.

Vaikka tiettyjen asuinalueiden suosio on pitänyt pintansa, itse asuntojen tarpeet ja koot ovat pienentyneet viime vuosina. Pääkaupunkiseudun talouksien koko on pienentynyt. Suurin osa ihmisistä asuu yhden tai korkeintaan kahden ihmisen talouksissa, ja tämä on johtanut siihen, että yksiöt ovat menneet aina kaupaksi, täten myös niiden hintakehitys on ollut huimaa. Tilanne on nyt rauhoittunut, eikä samanlaista nousukehitystä ole odotettavissa.

Pienperheiden tarpeet täyttävät kerrostaloasunnot sekä pienet rivitaloasunnot ovat tämän hetken “kuuminta valuuttaa”. Ikääntyvä sukupolvi on myös luonut uudenlaista muuttoliikettä, kun moni vanhempi henkilö on muuttamassa omakotitalosta kerrostaloasuntoihin.

Koronan myötä kaupunkien liepeillä sijaitsevien omakotitalojen kysyntä on kasvanut – kohteiden, joita oli 4-5 vuotta sitten hankaluuksia saada kaupaksi. Tietynlainen tilantarve on myös pienempien asuntojen suosion ohella nostanut päätään.

Tällä hetkellä asuntomarkkinoilla vallitsee sekä suuri epävarmuus että vaihdon tarve. Ihmiset eivät mene mihin tahansa pelkästään tilan takia, vaan taustalla pitää olla ajatus arvon kehityksestä – tai pysyvyydestä. Siksi huippualueet ovat vuodesta toiseen niin suosittuja, koska uskotaan, että niissä arvo pysyy ja jopa nousee.

Jos haluat keskustelukaveria asunnonvaihtounelmiisi, ota asiantunteviin välittäjiimme yhteyttä. Mietitään yhdessä, miten saisimme juuri sinun unelmasi toteutumaan!

Kerrostalo- ja rivitaloasunnot menevät tällä hetkellä parhaiten kaupaksi. Suositut alueet pysyvät suosittuina vuodesta toiseen, sillä niiden arvon uskotaan nousevan.

Westhouse LKV on vuonna 1994 perustettu, erityisesti Espoon ja Helsingin alueella toimiva kiinteistönvälitysliike. Palvelemme asiakkaitamme yli 10 000 onnistuneen asuntokaupan kokemuksella. Osaamisalueeseemme kuuluvat myös arvoasunnot, lomakiinteistöt sekä muut erikoiskohteet ranta-alueilla ja saaristomaisemissa. Meidän kunnia-asianamme on palvella mahdollisimman hyvin ja tehokkaasti kaikkia asuntokaupan osapuolia. Haluamme tehdä asumisen unelmista totta. Kiinteistönvälittäjämme Espoossa ja Helsingissä ovat kiinteistöalan ammattilaisia, jotka keskittyvät jokaiseen myynti- ja ostotoimeksiantoon täysillä. Kysy myös asunnon hiljaisesta myynnistä kiinteistönvälittäjiltämme. Ota yhteyttä ja sovi maksuton arviokäynti!

Avainsanat: asunto myynti helsinki, asuntokaupat, Kiinteistönvälittäjä, kiinteistönvälittäjät espoo, kiinteistönvälitys helsinki, kiinteistövälitys, markkinakatsaus, myytävät asunnot espoo, Westhouse,