Katsaus vuoden 2024 asuntomarkkinaan

Juha Erkkilä

8.2.2024

Nopeasti nousseet korot, arjen kustannusten kasvu sekä epävarmuus tulevaisuudesta ovat väistämättä vaikuttaneet myös asuntokauppaan. Ensiasunnon ostajien verovapauden päättyminen ja varainsiirtoveron lasku antoivat kuitenkin jo hieman tarvittavaa piristystä vuoden 2023 viimeisille kuukausille.

Miltä asuntomarkkinat näyttävät vuonna 2024? Onko pohja jo ohitettu? Lue ja ota selvää, mitä myyntijohtajamme Juha Erkkilä ajattelee tulevasta vuodesta.

1. Millainen tilanne asuntomarkkinoilla vallitsee alkuvuodesta 2024?

Teimme tammikuussa melko hyvin kauppaa ja tuntuu, että kaiken kaikkiaan on hieman pirteämpää kuin ennen vuodenvaihdetta.

2. Odotetaanko kaupankäynnin lisääntyvän kuluvan vuoden aikana? Entä onko asuntojen hintojen nousulle tai laskulle mitään ennusteita?

Uskon, että alkaneesta vuodesta tulee kaupallisesti parempi kuin pari mennyttä vuotta. Hinnat ovat hieman laskeneet viime vuonna ja en usko, että niihin tulee suurta muutosta suuntaan tai toiseen.

3. Mitä tarkoittaa 90% lainakatto? Onko siitä etua uuden kodin ostajalle?

90 %:n lainakatto tarkoittaa, että asuntolainan määrä saa olla enintään 90 prosenttia vakuuksien käyvästä arvosta lainaa myönnettäessä. En usko, että lainakatolla on kovin paljoa merkitystä, sillä pankit ovat varmasti tarkkoina, ettei liian suuria lainoja tule kenellekään maksettavaksi. Toisaalta, jos on hyvin maksukykyinen ostaja, 90 % lainakatto voi helpottaa ostamista.

4. Olisiko nyt hyvä aika ostaa tai myydä asunto?

Aina on hyvä aika ostaa tai myydä, jos elämäntilanne ja omat tarpeet näin vaativat. Mikäli hinnat ovat alhaalla, myös uuden kodin saa silloin huokeammin ja päinvastoin. Oman kodin kohdalla en hirveästi näe aihetta tehdä päätöksiä markkinatilaanteen mukaan, sijoitusasunnot ovat sitten hieman toinen juttu. Toki tällä hetkellä kannattaa huomioida pidemmät myyntiajat ja miettiä missä järjestyksessä ostaa ja myy. Perinteisestihän hintojen noustessa korkealle moni päättää myydä ja ostaa uuden, mutta silloin se uusi kotikin on kalleimmillaan.

5. Muita kommentteja ja omia ajatuksia vuoden 2024 asuntomarkkinasta?

Toivomus on että kaupankäynti piristyy kohtuullisesti. Olisi hyvä, jos ei mentäisi aivan laidasta laitaan, sillä silloin saattaa tulla taas korona-ajan tavoin huimat hintapyynnöt ja epämiellyttäviä tilanteita varsinkin ostajien kannalta. Näyttää kuitenkin siltä, että pohja on nyt ohitettu.

 

Olisiko meillä myynnissä unelmiesi koti? Katso upeat kohteemme täältä!

Oletko myymässä asuntoasi? Westhouse tarjoaa asiantuntevaa ja tehokasta välityspalvelua
Helsingin ja Espoon alueella. Tutustu välittäjiimme tästä ja sovi maksuton arviokäynti!

Juha Erkkilä

Myyntijohtaja, kiinteistönvälittäjä LKV, YKV, kaupanvahvistaja

050 414 8888

juha.erkkila@westhouse.fi

Ota yhteyttä

Avainsanat: 2024, arvoasunnot espoo, Asuntomarkkina, juha erkkilä, kiinteistönvälittäjä helsinki, kiinteistönvälitys espoo, kiinteistönvälitys helsinki, lkv, uusimaa, Westhouse,