Kiinteistönvälittäjän vinkit ostajalle

4.12.2023

Mitä asunnonostajan on hyvä huomioida?

Kiinteistönvälittäjämme Raya Virtanen kertoo seuraavaksi, mitä hän asunnonostajan roolissa huomioisi asuntoa etsiessään sekä mitä asioita hän selvittäisi löydettyään kiinnostavan asunnon tai kiinteistön.

• Asuinalueen valinta

Etsittävien asuntojen aluetta ei välttämättä kannata rajata liian tiukasti. Sen sijaan, että etsisi kotia vain tietyltä alueelta, voisiko haun laajentaa koskemaan tietyntyyppisiä asuinalueita?

• Pohjapiirustus

Jos kiinnostavan asunnon pohjapiirustus ei suoraan vastaa toiveisiin, voisiko siitä kohtuullisin muutoksin muokata sopivan? Lisä-wc voi olla hankala toteuttaa jälkikäteen, mutta esimerkiksi tilan jakaminen voi onnistua kevyemmällä remontilla.

• Näkymä

Jos itse asunto täyttää kaikki toiveet, varmista vielä asuntoesittelyssä, että ikkunoista avautuva näkymä ja asuinympäristö miellyttävät. Nämä tekijät ovat pitkällä tähtäimellä tärkeitä viihtymisen kannalta.

• Taloyhtiön toimintakertomus

Taloyhtiön viimeisimmän tilinpäätöksen toimintakertomus on hyvä katsaus taloyhtiön talouteen. Mitä vuoden aikana on tehty? Onko budjetista poikettu? Ovatko hoitovastikkeet riittäneet juokseviin kuluihin? Onko rahoitusvastike riittänyt rahoituskustannuksiin?

• Tehdyt korjaukset ja kunnossapitosuunnitelma

Tilinpäätöksen liitteistä selviävät myös tehdyt korjaukset sekä arvio tulevista. Jälkimmäisiä ei kannata pelätä, sillä ne ovat merkki taloyhtiön hyvästä ja suunnitelmallisesta hoitamisesta. Ajoissa tehdyt remontit ovat myös edullisempia kuin tekemättömien remonttien aiheuttamat yllättävät vahingot, kuten putkirikot. Lähitulevaisuuden isot remontit huomioidaan aina myös asunnon myyntihinnassa.

• Yhtiöjärjestys

Taloyhtiön yhtiöjärjestykseen kannattaa tutustua. Onko kunnossapidossa poikkeavia vastuita? Onko osakas esimerkiksi vastuussa märkätiloista, kosteuseristyksestä tai ikkunoista? Onko rivitaloasunnossa oma piha vai vain oikeus käyttää pihaa? Kaikki edellä mainitut voivat vaikuttaa merkittävästi käytännön asumiseen.

• Kuntotarkastus

Kuntotarkastusta on aina hyvä edellyttää omakotitalon kohdalla. Sama pätee osakehuoneistoon, jos taloyhtiössä on osakeyhtiölaista poikkeava vastuunjako ja kunnossapito osakkaan vastuulla.

• Suosi välittäjän välittämiä kohteita

Välittäjän mukanaolo tuo turvaa asuntokauppaan ja on sen myötä niin myyjän kuin ostajan etu. Tällöin ostaja saa kaiken asuntokaupan kannalta merkityksellisen tiedon, välittäjän kantaessa vastuun tarpeellisista selvityksistä. Silloin voi aina luottaa, että tietää mitä on ostamassa.

”Ensisijaista kodin ostamisessa on tietysti aina tunne – löytää asunto, joka tuntuu omalta kodilta. Sen jälkeen on aika syventyä faktoihin sekä kysyä välittäjältä kaikista niistä asioista, joista kaipaa lisää tietoa”, Raya kiteyttää.

Avainsanat: Asunnon myynti, asunnonosto, Asuntokauppa, Kiinteistönvälittäjä, Kiinteistönvälitys, westhouselkv,