Sisustustrendit – tunnelmoi kotona

30.11.2023

Millaisia sisustustrendejä tänä talvena on havaittavissa?
Millaiset materiaalit ja värit ovat erityisen suosittuja?

Näitä teemoja avaa yhteistyökumppanimme m2Median Head of Design Jenni Laitinen.

”Syksyn vahvana teemana esiin nousee värikkyys, josta haetaan kenties piristystä pitkän neutraalin kauden jälkeen. Sirojen kalusteiden rinnalle nousevat puolestaan nyt jykevät, pyöreät ja muhkeat muodot – johtuen ehkä tietynlaisen turvallisuuden kaipuusta haastavina aikoina”, Laitinen pohtii.

Trendikkäitä sisustusteemoja ovat:

▪ Suomalainen koivu ja mänty

Nämä puut luonnollisessa sävyssään ovat nyt erityisen suosittuja, ja niitä löytyy monen kotimaisen valmistajan valikoimasta, niin kalusteissa kuin materiaaleissa.

▪ Taiteen rooli elää ajassa

Erilaista ja eri hintaista taidetta näkee kodeissa yhä enemmän. Taide toimii inspiraation lähteenä ja sillä saa luotua väripilkkuja. Myös taiteen ja käyttöesineen raja voi olla häilyvä – veistos voi toimia esimerkiksi maljakkona tai säilytysratkaisuna.

▪ Ekologisuus korostuu

Kestävä kehitys ja kierrätysajattelu ovat entistä tärkeämpiä, ja hankintojen vastuullisuutta pohditaan yhä syvemmin. Tuotteiden elinkaaren pidentymistä tukevat myös huonekaluvalmistajien yleistyneet korjauspalvelut.

▪ Kolme väriteemaa

Väreissä nähtävillä on kolme selkeää teemaa. Suosittuja ovat esimerkiksi mausteisen hehkuvat ruskan sävyt, mm. oranssi, punainen, viininpunainen ja ruskea.

Toinen suosittu suuntaus on syvän vihreä ja sininen sävymaailma.

Kolmanneksi nousevat iloisen pirteät karkkivärit, kuten pinkin, sinisen, keltaisen ja liilan eri sävyt. Tällaisessa leikittelevässä sisustuksessa karkkisävy voidaan yhdistää esim. syvempään viininpunaiseen.

▪ Eloisat pinnat

Sisustuksessa korostuvat nyt kalusteiden pintojen ja tekstiilien punontatyylien struktuuri ja kolmiulotteisuus. Materiaaleja, kuten puuta tai kiveä, myös kunnioitetaan omana itsenään.

Metalleissa kylmemmät sävyt – kuten kromi – ovat nousemassa vahvasti. Lisäksi mattapintojen rinnalle on alkanut jälleen tulla kiiltäviä yksityiskohtia, jotka edesauttavat valonkulkua ja tuovat kontrastia.

Millaisia vinkkejä antaisit tunnelmanluontiin kodissa?

”Pimeän ajan kynnyksellä valaistus on tärkeä. Kotona kannattaa olla erilaisia valaisimia ja valaistusratkaisuja, joilla tila muuntuu tehokkaasta päivävalaistuksesta lempeään tunnelmointiin.

Sisustusta piristämään voi lisätä väripilkkuja, esim. taide-esineen, viltin, koristetyynyjen tai pyyhkeiden muodossa. Myös yhdistelemällä erilaisia materiaaleja ja tekstuureja voi syntyä kutsuvia kokonaisuuksia.

Luonnollisesti myös kynttilät ja tuoksut ovat mainioita talveen virittäytymiseen. Nämä molemmat yhdistyvät tuoksukynttilöissä, joilla tilaan voidaan luoda esimerkiksi hyvin rauhoittava tunnelma”, Laitinen kuvailee.

Avainsanat: