”Kodissa on oltava tilaa olla ja elää”

Pirjo Pörhö-Liikamaa

21.2.2023

Välittäjäesittelymme jatkuvat! Nyt vuorossa on Pirjo Pörhö–Liikamaa, jonka mielestä tehorakentaminen ei palvele asiakkaiden toiveita.

1. Takanasi on monipuolinen ura. Miten päädyit kiinteistönvälityksen pariin?

Opiskelin aikoinaan Yhdysvalloissa ja valmistuin Bachelor in Business Administration -ohjelmasta. Opintojen jälkeen tein uraa pankkialalla. Asumiseen liittyvät asiat ovat kuitenkin aina kiinnostaneet minua, joten opiskelin LKV-kiinteistönvälittäjäksi vuonna 2004.

Työskentelin noin kymmenen vuotta Huoneistokeskuksessa, minkä jälkeen laajensin kiinteistöalan osaamistani sisustussuunnittelun koulutuksella ja pyöritin omaa tilasuunnitteluun liittyvää yritystäni. Westhouselle siirryin viime vuoden alussa.

Uskon, että tilasuunnitteluun liittyvä osaamiseni sekä nykyinen työni LKV-kiinteistönvälittäjänä kulkevat käsi kädessä. Osaan ajatella asuntoja pintaa syvemmältä, sillä ymmärrän muun muassa rakenteista ja putkistoista. Kontakteistani on toisinaan hyötyä asiakkailleni, joille olen vinkannut esimerkiksi hyviksi havaitsemiani remonttifirmoja.

”Me Westhousella haluamme kohdata jokaisen asiakkaan aidosti ja tarpeensa huomioiden”, LKV-kiinteistönvälittäjä Pörhö–Liikamaa hymyilee.

 2. Miksi valitsit juuri Westhousen?

Tunsin operatiivisen johtajamme Juha Erkkilän entuudestaan, joten tartuin puhelimeen heti, kun huomasin Westhousen etsivän uutta välittäjää tiiminsä. Westhousen imago ei ole yli 20-vuotisen historiansa aikana nuupahtanut, vaan se on edelleen raikas ja ajan hermoilla. Tykkään työskennellä keskustan tuntumassa ja halusin valita yrityksen, joka toimii minulle entuudestaan tutuilla alueilla.

Olen viihtynyt erinomaisesti: Westhouse on kompakti yritys, jossa on mukavat sekä ammattitaitoiset työkaverit. Kaikessa tekemisessämme korostuu laatu – olipa kyseessä suuret linjat tai pienet yksityiskohdat, kuten vaikkapa tyylillä toteutetut asuntoesitteemme. Lisäksi meillä on laajat verkostot, mikä helpottaa esimerkiksi sopivien ostajien löytämisessä. Tärkeintä on tietysti asiakkaiden aito kohtaaminen sekä heidän tarpeidensa kuunteleminen.

3. Millainen Westhouse on työnantajana?

Westhouse pitää työntekijöistä hyvää huolta ja panostaa jatkuvaan kehittymiseen. Haastatteluamme edeltävänä päivänä olimme työnantajan järjestämässä myynnin koulutuksessa.

Internet on mullistanut alaa, minkä ohella lait muuttuvat koko ajan. Siksi jatkuva kouluttautuminen on ammattitaidon elinehto. Me westhouselaiset osallistumme jatkuvasti myös SKVL:n eli Suomen kiinteistönvälittäjät ry:n koulutuksiin.

Työnantajana Westhouse on aikaansa seuraava, avoin ja arvostettu. Olemme pieni organisaatio, mikä tekee toiminnasta läpinäkyvää.

Tutustu ainutlaatuisen upeisiin kohteisiimme ja tee elämäsi asuntokaupat!

4. Westhouse välittää arvoasuntojen ohella myös uudiskohteita, joita Helsingin kaupungin mukaan valmistui viime vuonna 850 – tuplasti edellisvuosia enemmän. Helsingin Sanomissa 7.2.2023 julkaistussa artikkelissa kritisoitiin tehorakentamista, jossa ei huomioida asujien tarpeita. Millaisia ajatuksia nykyrakentaminen sinussa herättää?

Asiakkaat eivät arvosta neliömäärien karsimista jo entuudestaan pienissä asunnoissa. Pienten asuntojen ohella pitäisi rakentaa kohtuullinen määrä myös uusia perheasuntoja. Tälläkin hetkellä eniten kysyntää pääkaupunkiseudulla on kahden–kolmen makuuhuoneen perheasunnoissa.

Uusien espoolaisasuntojen keskikoko vuonna 2000 oli Helsingin Sanomien mukaan 96 neliömetriä, kun 2020 valmistuneiden keskikoko oli tipahtanut vain 57,5 neliömetriin. Helsingissä vastaava luku vuonna 2000 oli 70 neliömetriä ja kaksikymmentä vuotta myöhemmin enää 57,4 neliömetriä.

Asunnoissa on oltava tilaa olla ja elää. Pienten kaksioiden sijaan suosisin studiomaisia yksiöitä: 30 neliön yksiö on huomattavasti avarampi kuin 30 neliön väliseinällinen kaksio.

5. Palvelijan soppena aikoinaan toiminut yksiö on vanhoissa arvoasunnoissa usein liitetty varsinaiseen huoneistoon. Miten tällaisen tilaratkaisun saisi muokattua modernin perheen tai iäkkäiden asujien tarpeisiin?

Vanhoja asuntoja voi olla haasteellista muokata ja jokainen kohde on tietysti yksilöllinen, mutta vaihtoehtoja onneksi löytyy. Mikäli asunnot sijaitsevat samassa portaikossa, toinen sisäänkäynneistä jätetään yleensä pois käytöstä koteloimalla se esimerkiksi kevytseinän sisään.

Vanhoissa arvohuoneistoissa on monesti isoja huoneita, muttei useampaa erillistä makuuhuonetta. Tämäkin ongelma voidaan ratkaista kevytseinällä. Ikkunat määrittelivät aiemmin seinän paikan, mutta nykyään on yleistä, että luonnonvalo tulvii ikkunattomaan huoneeseen toisen huoneen kautta esimerkiksi sisäikkunan tai lasiseinän avulla.

Oletko myymässä asuntoasi? Tilaa maksuton arviokäyntimme!

6. Suomen Pankin neuvonantaja Hanna Putkuri kirjoitti Euro ja talous -lehden blogissa 3.2.2023, että vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen myyntiajat ovat pidentyneet – oletteko Westhousella huomanneet tätä?

Pitää paikkansa. Sähkökriisi, korkotilanne sekä inflaatio saivat kysynnän hiipumaan viime vuoden lopulla, mutta nyt oikeita ostajia on alkanut taas ilmaantua. Nopein alkuvuonna myymäni kohde, autopaikallinen kaksio Töölöstä, meni kaupaksi kuudessa päivässä.

Oikeilla ostajilla tarkoitan heitä, jotka eivät käy asuntoesittelyissä vain fiilistelemässä: nyt liikkeellä on ostajia, jotka ovat harkinneet asunnon ostamista jo pidempään. Toki lainaneuvottelut pankin kanssa voivat ottaa aikansa vallitsevan taloustilanteen takia. Arvioisin, että myyntiajat ovat pidentyneet keskimäärin kolmasosalla.

Ostajia ei vieläkään ole massoittain, mutta suunta on piristymään päin. Perheet etsivät tällä hetkellä kolmen–neljän makuuhuoneen pari- tai rivitaloasuntoja kivalta alueelta. Hintahaitari vaihtelee 500 00–800 00 euron välillä. Yksiöille ei juurikaan ole kysyntää.

7. Seuraat alaa monelta kantilta. Millaisia sisustustrendejä povaat alkaneelle vuodelle 2023?

Pohjoismainen trendi virtaa sisustajien verissä tänäkin vuonna, sillä laadukkaat luonnonmukaiset materiaalit pitävät pintansa. Sisustamisessa korostuu kestävyys ja neutraalius. Valoisuus tuo tilaa edukseen ja pehmeät elementit lisäävät kodinomaisuutta.

8. Lopuksi olisi mielenkiintoista kuulla, miten ja missä itse asut.

Perheemme on asunut yli kymmenen vuotta arkkitehti Kalevi Ruokosuon suunnittelemassa asunnossa Espoon Westendissä. Kolmesta lapsestamme enää kuopus asuu yhä kanssamme. Vuonna 1971 rakennetussa talossa on paljon ikkunapinta-alaa, mikä tuo luonnon lähelle. Päivitimme kotimme nykypäivään ison remontin myötä, ja nykyään asuminen on maalämmön ansiosta myös energiatehokasta.

Tee elämäsi asuntokaupat luotettavasti ja turvallisesti Westhousella. Ota yhteyttä Pirjoon tästä: https://westhouse.fi/henkilot/pirjo-porho-liikamaa/

 

 

Pirjo Pörhö-Liikamaa

Kiinteistönvälittäjä LKV, LVV, BBA, SKVL Laatuauktorisoitu kiinteistönvälittäjä

040 570 3335

pirjo@westhouse.fi

Ota yhteyttä

Avainsanat: arvoasunnot espoo, arvoasunnot helsinki, asuminen, asunnon hinta-arvio, Asunto, asuntokaupat, Asuntokauppa, espoo, Helsinki, kalusteet, Kiinteistönvälittäjä, Kiinteistönvälitys, kiinteistönvälitys espoo, kiinteistönvälitys helsinki, kodin myynti, kodin ostaminen, Koti, myytävät asunnot espoo, myytävät asunnot helsinki, Sisustus, sisustussuunnittelu, sisustustrendit2023, Westhouse,