Kuinka saada myytävästä asunnosta paras mahdollinen hinta
3.11.2021
Oman asunnon myynti on aina prosessi, jonka onnistuminen vaatii myyjältä aikaa, vaivaa ja tietotaitoa asuntomarkkinoiden eri tekijöistä. Miten sitten määritellä oikea hinta asunnolleen tai mitkä tekijät vaikuttavat siihen, että asunto ei unohdu ja huku myynti-ilmoitus -sivustojen tarjonnan joukkoon? Tässä artikkelissa kerromme vinkkejä näihin ja moniin muihin asioihin, joilla mahdollistat onnistuneet asuntokaupat myyjän roolissa.
Mitkä tekijät vaikuttavat asunnon hintaan?
Yksi tärkein tekijä asunnon hinnalle on tietenkin sijainti. Jos esimerkiksi asunto sijaitsee alueella, jonka nimi ei ole niin tuttu, tuo se omat haasteensa asunnon myymiselle. Asunnon myyntihintaan voi vaikuttaa myös mikrosijainti, eli miten asunto sijoittuu alueella maisemallisesti, liikenteellisesti ja esteettisesti. Hyvän mikrosijainnin mittarit määritellään mm. sillä, mikä on ajallinen etäisyys keskustasta ja mitkä ovat alueen julkisen liikenteen mahdollisuudet. Näiden lisäksi positiivisesti alueen mikrosijaintiin vaikuttavat saavutettavuus autolla, pysäköintimahdollisuudet sekä alueen yksityiset ja julkiset palvelut, kuten koulut ja päiväkodit.
Toinen merkittävä tekijä asunnon hinnalle on asunnon kunto ja siihen tehdyt tai tekemättömät remontit – mitä on tehty ja mitä mahdollisesti on tulossa. Myös taloyhtiön ikä on merkityksellinen. Onko myytävä kohde uudistuotantoa vai keskustan vanhoja rakennuksia, joita varsinkin pääkaupunkiseudulla arvostetaan paljon.
Westhousen myyntiedustajan Eija Ahonlinnan mukaan myös se, miten myytävää asuntoa markkinoidaan voi vaikuttaa asunnon myyntihintaan.
– Suosin, että ennen myynnin aloitusta olisi myyjän hyvä tehdä myynnin suhteen jo valmiiksi henkinen päätös markkinoinnin suhteen. Ns. ”hiljainen myynti” on oikeasti hiljaista myyntiä. Välittäjä kyllä mielellään käyttää kaikki mahdolliset työkalut lopputuloksen saavuttamiseksi. Kun lähdetään myymään, niin sitten myös oikeasti myydään.
Oikeanlainen myyntihinta vaikuttaa merkittävästi myyntiaikaan
Asunnon ostajat ovat nykyään hyvin valveutuneita asuntojen hinnoista, koska vertailupintaa ja tietoa löytyy netistä paljon. Osa ostajista seuraakin markkinoita pitkään ennen ostopäätöksen tekoa, jolloin he ovat hyvinkin hintatietoisia hintatasosta.
Koronan myötä asuntojen kysyntä on noussut selkeästi, joten poikkeuksellisesti kuluneen vuoden markkinoilla on pystynyt lähtemään kokeilemaan niin sanotusti kepillä jäätä hinnan suhteen. Westhousen kiinteistönvälittäjän Petri Ehrsténin mukaan tätä ei kuitenkaan yleisesti suositella.
– Jos myytävällä kohteella on liian korkea hinta, niin se laskee myös sitä kysyntää, koska asuntoilmoitus vanhenee netissä nopeasti. Jos ei saada luotua heti kysyntää, niin siitä on hirveän vaikea luoda ilmoitusta uudestaan – edes hinnan tiputuksilla.
– Jos kolmen-neljän viikon jälkeen ei mitään tapahdu – ehkä jo aiemmin –, niin täytyy miettiä, että mikä mättää ja miettiä toimenpiteitä. Mitä enemmän aikaa kuluu, niin myynti-ilmoitus -sivustolle tulee jo uusia kohteita ja ilmoitus jää sinne johonkin neljännelle sivulle. Ja joku, joka on jo ilmoituksen katsonut, ja siinä on ollut liian iso hintapyyntö, ei mahdollisesti enää palaa ilmoitukseen ja unohtaa sen kokonaan. Ostajat kun usein ovat kiinnostuneita vain niistä uusimmista ilmoituksista, eivätkä välttämättä palaa tutkimaan vanhoja ilmoituksia, korostaa Ahonlinna.
– Itse teen kuitenkin monesti sellaista näkymätöntä työtä, että jos ilmoitus ei herätä mielenkiintoa, käyn sen läpi ja saatan esimerkiksi vaihtaa pääkuvaa – tämän myötä jo ilmoituksen aiemmin nähneet saattavat palata uudestaan ilmoituksen pariin, kun pääkuva ei ole heille tuttu ja se saattaa herättää mielenkiintoa uudemman kerran, lisää Ahonlinna.
Asunnon hinnoittelussa täytyy osata arvioida myyntitilanne realistisesti
Omat tunteet ja henkilökohtaiset muistot asunnosta saattavat monesti vääristää omaa hinta-arviota asunnosta. Tästä syystä myytävälle asunnolle on suositeltavaa pyytää arvio välittäjältä. Välittäjä tuntee markkinoiden viimeisimmät kuviot, ja hän mahdollisesti tietää, mihin hintaan alueen muut vastaavat asunnot ovat menneet. Välittäjän avulla saadaan myytävälle kohteelle näin oikea pyyntihinta luotua, jolla saadaan kysyntää kohteelle – eikä myynti-ilmoitus unohdu ja huku ilmoitussivustojen sekaan.
Realistisen ja kysyntää kohtaavan hinta-arvion lisäksi myyjä saa välittäjältä apua sellaisissa asioissa, jotka monesti olisivat yksin myyvälle henkilölle haastavia. Esimerkiksi markkinointikanavat myynti-ilmoitukselle laajenevat, kun myyjän ei tarvitse olla pelkästään yhden sivuston myynti-ilmoituksen varassa.
– Markkinoinnin lisäksi me välittäjät myymme aikaa – se on monesti aika kuluttavaa itsemyyvälle vastailla asiakkaille aika jopa henkilökohtaisista asioista omasta asunnostaan. Ostajallekin on täten helpompaa, kun on neutraali osapuoli, kenen kanssa keskustella objektiivisesti kohteesta, muistuttaa Ehrstén.
Myymässä asuntoa? Pyydä meidät arviokäynnille, niin saat tietoa asuntosi todellisesta arvosta. Tilaa maksuton arviokäynti täältä.
Westhouse LKV on vuonna 1994 perustettu, erityisesti Espoon ja Helsingin alueella toimiva kiinteistönvälitysliike. Palvelemme asiakkaitamme yli 10 000 onnistuneen asuntokaupan kokemuksella. Osaamisalueeseemme kuuluvat myös arvoasunnot, lomakiinteistöt sekä muut erikoiskohteet ranta-alueilla ja saaristomaisemissa. Meidän kunnia-asianamme on palvella mahdollisimman hyvin ja tehokkaasti kaikkia asuntokaupan osapuolia. Haluamme tehdä asumisen unelmista totta. Kiinteistönvälittäjämme Espoossa ja Helsingissä ovat kiinteistöalan ammattilaisia, jotka keskittyvät jokaiseen myynti- ja ostotoimeksiantoon täysillä. Kysy myös asunnon hiljaisesta myynnistä kiinteistönvälittäjiltämme. Ota yhteyttä ja sovi maksuton arviokäynti!