Kuntotarkastus – missä vaiheessa asunnon myyntiprosessia se kannattaa tehdä?
4.3.2024
Tänä päivänä kiinteistökauppojen yhteydessä tehdään lähes poikkeuksetta kuntotarkastus, sen tuodessa turvaa asuntokauppaan niin ostajalle kuin myyjälle.
Koska kiinteistön kuntotarkastus kannattaa tehdä?
Myyjän kannattaa teettää kuntotarkastus jo ennen kodin myyntiin laittoa. Syy on yksinkertainen – hintaneuvottelut sujuvat tällöin myyjän kannalta paremmin, sillä kuntotarkastusraportilta ostaja saa tarkan ja luotettavan kokonaiskuvan kohteesta. Kun ostajan ei tarvitse tehdä kohteen kunnosta oletuksia tai arvauksia, hänen ei tarvitse huomioida mahdollisia riskejä ostotarjouksessaan. Tällöin hintaneuvottelut ovat suorempia ja reilumpia, ja myyjä voi saada kodistaan parempia tarjouksia.
Entä asunto-osakkeiden kaupat – kannattaako kuntotarkastus tehdä silloinkin?
Asunto-osakekauppojen yhteydessä tehdään tyypillisesti sisätilojen kartoitus ja märkätilojen kosteusmittaus. Taloyhtiö vastaa talon rakenteista, joten niitä ei siksi lähtökohtaisesti tutkita.
Mutta poikkeuksiakin on.
Pienemmissä taloyhtiöissä kuntotarkastus voi olla hyödyllinen, sillä mahdollinen tuleva remontti voi olla iso kuluerä, joka jakaantuessaan harvalukuisemmalle joukolle osakkaita tulee suhteessa kalliiksi.
Joskus taas asunnon kunnossapitovastuu on siirretty omistajalle, jolloin asunnon kuntotarkastus kannattaa tehdä.
Kolmas tapaus liittyy esimerkiksi 60–70-luvuilla rakennettuihin taloyhtiöihin, joiden kiinteistöissä on mahdollinen ajalle tyypillinen rakennustapa, joka voi olla riskirakenne. Tällöin taloyhtiöltä kannattaa pyytää lupa kuntotarkastukseen ja tutkia sen yhteydessä rakenteen tilanne, paitsi jos taloyhtiö on jo itse kartoittanut riskirakenteiden tilan ja tehnyt korjaussuunnitelman niitä varten.
Entä jos ostaja haluaisi kuulla tehdystä kuntotarkastuksesta lisätietoja?
Jos kuntotarkastus on teetetty etukäteen ennen myynnin aloitusta, voi ostaja aina olla yhteydessä kuntotarkastajaan puhelimitse sekä pyytää lisätietoja tarkastuksen kohteesta.
Osa kuntotarkastusyrityksistä tarjoaa tällaisissa tapauksissa myös ”ostajan kierrosta”, joka pidetään paikan päällä kohteessa kuntotarkastajan luotsaamana.
Kierroksella käydään läpi tarkastuksessa tutkitut asiat sekä raportilta ilmenevät huomiot ja korjaustarpeet, ja se voi kestää kaksikin tuntia. Tällainen kierros onkin ostajalle mainio tapa saada tarkastajalta lisätietoa ostettavasta kiinteistöstä sekä ottaa selvää kaikista mietityttäneistä asioista.
Myymässä tai ostamassa kotia? Ota yhteyttä ammattitaitoisiin välittäjiimme. Kaikkiin myytäviin kohteisiimme pääset tutustumaan täällä.
Avainsanat: asunnonosto, Asuntokauppa, Hyvä kiinteistönvälittäjä, Kiinteistönvälittäjä, Kiinteistönvälitys, kuntoarvio, Kuntokartoitus, Kuntotarkastus, Westhouse,