Vuoden 2024 sisustustrendit
22.3.2024
Vuonna 2024 sisustuksessa nähdään monia jännittäviä trendejä. Kirjo on laaja, joten jokaiselle löytyy varmasti jotakin. Lue eteenpäin ja ota selvää, mikä sopisi juuri sinun kotiisi!
1. Värien rohkeampi käyttö
Sisustustrendien maailmaa on jo pidempään hallinneet neutraalit sävyt, kuten beige, harmaa ja valkoinen. Kevään 2024 aikana trendi on kuitenkin väistymään päin ja värit valtaavat jälleen sisustusmarkkinaa.
Pantone sekä Tikkurila ovat valinneet vuoden väriksi Persikkaisen sävyn, jota tullaankin aivan varmasti näkemään monessa eri paikassa. Väriä tullaan tänä vuonna sisustukseen luomaan paljon hempeillä pastellinsävyillä, mutta korostusväreinä nähdään myös jotain räikeämpää.
2. Pyöreät muodot
Huonekalut ovat perinteisesti varsin suoraviivaisia. Lipastot ovat usein suorakaiteen muotoisia ja sohvat noudattavat samaa kaavaa. Tänä vuonna trendi on kääntymässä kuitenkin päälaelleen, kun pehmeät ja pyöreät muodot valtaavat sisustusmarkkinaa.
Pyöreät muodot tuovat mukanaan kaivattua vaihtelua ja leikkisyyttä kodin sisustukseen, sekä sopivat erinomaisesti tasapainottamaan muita suoraviivaisia elementtejä.
Pyöreitä muotoja on nähty vuosien ajan lähinnä vain holvikaaren muotoisina oviaukkoina tai pyöreinä pöytinä. Lähitulevaisuudessa tullaan varmasti myös törmäämään pyöreisiin peileihin, pyöreäreunaisiin sohviin tai nojatuoleihin sekä mm. pyöreisiin mattoihin ja maalauksiin.
3. Japanilainen + skandinaavinen sisustustyyli = Japandi
Skandinaavinen sisustustyyli on ollut suosittua melko pitkään. Se on pitänyt sisällään paljon valkoisia ja neutraaleja sävyjä, minimalistista muotoilua, geometrisia kuvioita ja runsasta luonnonvaloa.
Japanilainen sisustus taas on on yksinkertaista, selkeää ja avaraa. Siinä yhdistellään vaaleaan tummia yksityiskohtia ja suositaan luonnollisia materiaaleja.
Kun yhdistetään kaksi edellä mainittua, saadaan Japandi. Japandi-tyyli yhdistää japanilaisen estetiikan ja skandinaavisen funktionaalisuuden luoden harmonisen sisustustrendin. Tämän tyylin ytimessä sykkii luonnon kunnioitus, aitojen materiaalien arvostaminen ja linjakkuuden tavoittelu – unohtamatta elämän rosoisuutta.
Japanilainen wabi-sabi -käsite onkin olennainen osa japandi-sisustusta. Se kannustaa näkemään kauneuden epätäydellisyydessä ja elämän jäljissä. Karkeat pinnat, epätasaiset muodot ja ajan patina saavat nyt näkyä.
Japandi-sisustuksessa runsauden sijaan pyritään harkittuihin valintoihin ja yksinkertaiseen ilmeeseen. Tyylille ominaista on vaaleiden sekä tummien sävyjen harmoninen yhdistelmä, tasapaino on avainasemassa.
4. Minimalismin aikakausi on ohi
Vuonna 2024 minimalismin pelkistetty tyyli jää taka-alalle ja tilalle nousee runsas, ajoittain jopa rönsyilevä sisustustyyli. Värien paluun rinnalla kodit täyttyvät tekstiileistä, kuoseista ja pienesineistä, luoden kodikasta ja ehkä jopa hieman yksilöllistä tunnelmaa. Kodin tavarat saavat kertoa asukkaiden tarinaa.
Minimalismin sijaan sisustuksessa pyritään nyt luomaan eloisia ja mielenkiintoisia kokonaisuuksia. Tekstiilit saavat pehmentää tilaa ja kuviot voivat tuoda leikkisyyttä.
Vaikka runsaassa sisustustyylissä sallitaan enemmän, on hyvä muistaa tasapainon löytäminen. Liika tavara ja värien sekamelska voivat johtaa kaoottiseen lopputulokseen. Harkituilla valinnoilla ja sommittelulla on mahdollista luoda harmonisia ja silmää miellyttäviä kokonaisuuksia.
6. Kestävä kehitys jalkautuu myös sisustukseen
Ekologisuus ja kestävä kehitys ovat nousseet tärkeäksi osaksi ihmisten arkea ja tämä trendi näkyy nyt myös sisustuksessa. Yhä useammat kuluttajat suosivat ekologisesti valmistettuja ja kestävistä materiaaleista tehtyjä sisustustuotteita ja vuonna 2024 tulemmekin näkemään runsaasti kierrätysmateriaaleista valmistettuja sisustuselementtejä.
Luonnonläheisyys on edelleen yksi tärkeimmistä sisustustrendeistä. Kotiin tuodaan luonnonläheisyyttä viherkasvien, sekä kukkien avulla ja suositaan luonnonmateriaaleja, kuten puuta ja villaa.
Ekologisuuden ja kestävyyden nimissä myös second hand -tuotteet kasvattavat suosiotaan. Käytetyt huonekalut ja sisustusesineet ovat paitsi ekologisia, myös usein uniikkeja ja persoonallisia.
Ehkä tämän boomin kohdalla ei ole kyse pelkästä trendistä, vaan myös oikeasta muutoksesta kohti parempaa.