Mökki kesäkuntoon näillä vinkeillä!

24.5.2023

Kesäkelit saapuivat Suomeen kerta rysäyksellä, ja se tarkoittaa sitä, että mökkeilykausi on täällä! Laita vapaa-ajan asuntosi kuntoon kesäsesonkia varten näillä ohjeilla!

Ensimmäisten lämpimien kevätpäivien saapuessa, monet meistä suuntaavat innolla mökille pitkän talven jälkeen fiilistelemään tulevaa kesää. Olipa kyseessä sitten perinteinen mökki järven rannalla, kuivanmaan mökki, pieni saunamökki tai hulppea kesähuvila, vapaa-ajan asunnon kuntoon laittaminen talven jäljiltä on tärkeää, jotta mökkikesästä tulee onnistunut. Katso alta tarkistuslista, jonka avulla muistat tehdä kaiken tarvittavan!

1. Kevätsiivous on paikallaan

Talven jälkeen perusteellinen siivous on paikallaan, jotta lomailu kesällä on viihtyisämpää ja mukavampaa. Tuuleta mökki ja kaikki tekstiilit, tamppaa matot, pyyhi pölyt, lakaise ja pese lattiat sekä kuuraa myös sauna. Jos keittiön kaapeissa on syksyltä jääneitä kuivaruokia, käy kaapit läpi, ja heität vanhentuneet pakkaukset pois. Tarkista myös, ettei kaapeista tai muualta löydy hiirenpapanoita. Mikäli jyrsijöiden jätöksiä löytyy, paras keino puhdistukseen on märkä puhdistusliina, sillä imurointi voi levittää jätöksissä olevaa mahdollista virusta kaikkialle.

2. Tarkista paikat

Lumien sulamisen jälkeen, mökkiin kannattaa tehdä kunnollinen tarkistus, että kaikki paikat näyttävät siltä kuin pitääkin, ja rakenteet sekä katto ovat kunnossa. Samalla kun kurkkaa katolle, kannattaa puhdistaa myös rännit roskista. Tutki myös tulipesän ja hormin kunto, jotta savu ja noki ei puske ensimmäisellä lämmityskerralla sisälle. Jos mökki lämpenee takalla, lämmitys kannattaa aloittaa talven jälkeen maltillisesti, jotta piippu ei vaurioidu.

3. Turvallisuus ennen kaikkea

Kesäasunnon turvallisuudesta huolehtiminen tulisi aina olla etusijalla. Varmista, että palohälytin toimii, ja vaihda tarvittaessa paristot tai koko hälytin uuteen. Mökille kannattaa hankkia lisäksi häkävaroitin, mikäli sellaista ei vielä ole. Tarkista, että mökistä löytyy sammutuspeite, ja vie tarvittaessa sinne myös käsisammutin. Tutki sähkölaitteiden, kuten kahvinkeittimen toimivuus, sillä rikkinäinen laite tai vaurioitunut johto on paloturvallisuusriski.

4. Kurkkaa kaivoon sekä tarkista veden laatu

Tarkista vesiputkien toimivuus, kaivon kunto ja juomaveden laatu. Vettä kannattaa alkaa laskemaan putkista hiljalleen, ja samalla tarkistaa, ettei liitokset tiputa vettä. Kaivon kunnon ja veden laadun voi tarkastaa aistinvaraisesti, mutta jos vesi maistuu tai haisee oudolta, kannattaa veden laatu tarkistaa laboratorionäytteellä.

5. Lääkekaappiin täydennystä

Heti ensimmäisestä mökkeilykerrasta lähtien kannattaa lääkekaappi päivittää ajan tasalle, sillä haavereita voi sattua milloin vain. Varmista, että vapaa-ajan asunnon lääkekaapista löytyy ainakin seuraavat: kyypakkaus, laastarit, särkylääkkeet, desinfiointiaine, sidetarpeet, hydrokortisonivoide ja allergialääkkeet.

Upea omarantainen merenrantakiinteistö rauhallisella sijainnilla Raaseporissa. Tutustu myynnissä olevaan kohteeseen täällä.

6. Terassi ja piha kuntoon

Kun mökki on puunattu sisältä, ja rakenteet tarkastettu, on aika laittaa ulkotilat viihtyisäksi. Tarkista terassin kunto, ja tee mahdolliset korjaustyöt. Jos terassi on täynnä siitepölyä ja roskia, pese terassi ennen kuin kannat sinne puutarhakalusteet pehmusteineen. Muista myös huoltaa kesäkalusteet, jotta ne pysyvät hyväkuntoisina pitkään. Varmista, että laituri sekä piharakennukset ovat edelleen ehjiä ja turvallisia. Uimaranta kannattaa myös raivata talven aikana kulkeutuneista roskista, terävistä kivistä ja oksista. Haravoimalla myös pihan oksista ja lehdistä, saat mökin ympäristöstä heti viihtyisämmän ja huolitellun näköisen.

Ja sitten ei muuta kuin nauttimaan, tervetuloa mökkikesä 2023!

Onko sinulla suunnitteilla vapaa-ajan asunnon myynti tai osto? Ota yhteyttä ammattitaitoisiin välittäjiimme, ja jutellaan lisää!

Avainsanat: arvoasunnot, arvoasunnot uusimaa, asumisenluksus, kesähuvila, Kesämökki, kiinteistönvälitys espoo, kiinteistönvälitys helsinki, merenranta, mökki, Vapaa-ajan asunto, vapaa-ajan koti, villa, vinkit,