Nyt on erinomainen ajankohta suunnata asuntokaupoille

Juha Erkkilä

13.6.2024

Harkitsetko asunnon ostoa tai vaihtoa? Nyt on aika toimia!

🔹Millainen on asuntomarkkinoiden tilanne juuri nyt?

🔹Kuinka odotamme tilanteen kehittyvän?

🔹Miksi ostajien olisi nyt hyvä aktivoitua?

Näihin kysymyksiin syventyy nyt myyntijohtajamme Juha Erkkilä, joka valottaa ajankohtaista asuntomarkkinatilannetta sekä asuntokauppaa koskevia odotuksia tulevan syksyn ja ensi kevään osalta.

”Asuntomarkkinoilla on eletty reilut kaksi vuotta tavallista hiljaisempaa aikaa, mutta muutosta voi olla pian odotettavissa. Koska ihmisten asumisen tarpeet ja yksilölliset elämäntilanteet ovat kuitenkin tänäkin ajanjaksona muuttuneet, on markkinoille ikään kuin patoutuneena asunnonvaihtotarpeita.

Tämä taas voi johtaa markkinoiden nopeaan vilkastumiseen, kun asuntokaupat kääntyvät kasvuun. Kokemus on myös osoittanut, että siinä vaiheessa kun lehdet uutisoivat asuntokaupan vilkastumisesta, ollaan ostajan kannalta jo vähän myöhässä – hinnat ovat jo lähteneet nousuun”, Juha kuvailee.

Miksi nyt on niin hyvä aika harkita asunnon ostoa tai vaihtoa?

”Ostajien kannalta markkinatilanne on nyt todella hyvä, erityisesti ensiasunnon ostajien näkökulmasta. Hinnat ovat tulleet 2020-luvun alusta tuntuvasti alaspäin, enkä usko niiden laskevan enempää. Myös EKP:n ohjauskoron hiljattainen lasku oli asuntovelallisten kannalta askel positiiviseen suuntaan. Asuntojen tarjonta on nyt myös varsin hyvää. Myyntiin on tullut viimeisen kahden kuukauden aikana hyvin asuntoja yksiöistä perheasuntoihin niin kerros- kuin pientalojen osalta.

Kun verrataan nykyhetkeä asuntokaupan tyypilliseen kiihtymisvaiheeseen, on tämän hetken selkeä etu ostajalle rauhassa käytävät tarjousneuvottelut. Nyt sopivan asunnon löydettyään saa usein aikaa pohtia tarjoustaan sekä neuvotella rauhassa kaupan ehdoista. Markkinatilanteen kuumentuessa tilanne voi puolestaan äkisti muuttua; mukana tarjouskilpailussa on silloin todennäköisesti vähintään 2–3 ostajaehdokasta, jolloin päätökset pitää tehdä nopeasti eikä haluamaansa asuntoa välttämättä saa edes hyvällä tarjouksella.

Ennustaminen on vaikeaa, mutta arviomme on, että tällä hetkellä kaupat saa sovittua paremmilla ehdoilla kuin esimerkiksi vuoden päästä. Myös asunnonvaihtajalle nyt on oikein hyvä aika toimia, jos toiveissa on löytää nykyistä arvokkaampi asunto. Nykyisen asunnon myyntiä ei tällöin kannata pitkittää paremman myyntihinnan toivossa, sillä hintojen nousu koskettaa yhtä lailla myös ostettavaa asuntoa. Huomio kannattaakin tällaisessa tilanteessa suunnata maksettavan välirahan suuruuteen – kun kaupankäynti tulevaisuudessa taas kiihtyy, myös väliraha kasvaa”, Juha summaa.

 

***

 

Kun on aika myydä tai ostaa, ota yhteyttä Juhaan

Juha Erkkilä

Myyntijohtaja, kiinteistönvälittäjä YKV, LKV, YKV, kaupanvahvistaja

050 414 8888

juha.erkkila@westhouse.fi

Ota yhteyttä

Avainsanat: Asunnon myynti, asunnon osto, Asuntokauppa, Asuntomarkkina, Kiinteistönvälittäjä, Kiinteistönvälitys, Westhouse, Westhouse LKV,