Onnistuneen asuntokaupan ABC

14.9.2022

Asuntokauppoihin ryhtyminen voi tuntua haastavalta ja monimutkaiselta prosessilta – varsinkin, jos on ensimmäistä kertaa asialla. Haastattelimme kahta kokenutta kiinteistönvälittäjäämme, ja kokosimme lyhyen oppaan onnistuneisiin asuntokauppoihin. Lue vinkit asunnon myyntiin ja selvitä, mitkä ovat yleisimmät virheet asuntokaupoilla.

1. Käytä osaavaa kiinteistönvälittäjää

Kiinteistönvälittäjät myyvät asuntoja ammatikseen, joten helpoin tie menestyksekkäisiin asuntokauppoihin on palkata ammattitaitoinen välittäjä myymään asunto puolestasi. Kiinteistönvälittäjän ammattitaito herättää ostajissa luottamusta ja turvaa. Joillakin ostajilla voi olla myös kynnys neuvotella suoraan asunnon omistajan kanssa, jolloin välittäjä toimii neutraalina osapuolena myyjän ja ostajan välillä. Kannattaa myös muistaa, että välittäjän tehtävä on saada neuvoteltua asunnostasi paras mahdollinen hinta, joten välittäjän avulla saat yleensä asunnostasi paremman voiton.

2. Hinnoittele kohde oikein

Hinnoittelussa kannattaa kuunnella avoimin mielin välittäjää, sillä hänellä on pitkään kokemukseen, markkinatilanteeseen ja tilastoihin perustuva näkemys optimaalisen pyyntihinnan asettamisesta. Esimerkiksi osakekaupoissa voi luottaa enemmän tilastoihin, kun taas omakotitalot pitävät sisällään enemmän yksilöllisyyttä ja yksityiskohtia, jolloin myös hinnoittelu vaatii usein ammattilaisen näkemystä. Hintaan vaikuttaa moni tekijä, kuten kiinteistön tai huoneiston ikä, kunto, sijainti sekä tehdyt ja tulevat remontit. Kiinteistönvälittäjä huomioi hinnoittelussa kohteen kokonaisuutena.

3. Valmistaudu asuntonäyttöihin

Asuntonäyttöihin voi varautua pitämällä kodin siistinä, ja karsimalla henkilökohtaisia tavaroita pois näkyviltä. Suuria remontteja ei yleensä ole tarpeen tehdä, mutta pienillä fiksauksilla, kuten seinien maalauksilla tai repsottavien listojen korjaamisilla, voi yleisilmettä saada helpoin keinoin siistimmäksi.

4. Vältä näitä yleisiä virheitä

Usein, kun asuntoa myydään ilman välittäjää, yleisimpiä kompastuskiviä ovat itse otetut valokuvat, yhden myyntiportaalin käyttö sekä asioista kertomatta jättäminen ostajalle.

Huonot valokuvat voivat karkottaa ostajat tai tuoda asunnon epäedullisessa valossa esille, ja vain yhden markkinointikanavan käyttö rajaa ison osan asiakkaista pois. Kiinteistönvälitysliikkeillä on käytössään ammattitaitoiset stylistit, valokuvaajat ja videokuvaajat, jotta asunnosta saadaan mahdollisimman edustavat materiaalit myynti-ilmoitukseen. Välittäjillä on lisäksi pääsy laajemmin eri markkinointikanaviin: perinteisten myyntisivujen lisäksi he voivat hyödyntää sosiaalista mediaa, digilehtiä, printtimainontaa ja asiakasrekistereitä paremman näkyvyyden varmistamiseksi. Kiinteistövälittäjillä on selonottovelvollisuus ja vastuu siitä, että ostajalle on kerrottu kaikki tieto, joka voisi vaikuttaa ostopäätökseen.

5. Näin nopeutat asuntosi myyntiä

Asunnon myyntiä voit edesauttaa olemalla avoin tuleville tarjouksille niiden kaikkine ehtoineen. Myyntiä voi myös nopeuttaa olemalla joustava asunnon vapautumisaikataulun suhteen sekä pitämällä asunto siistinä esittelyjä varten.

Joskus voi käydä kuitenkin tilanne, että asunto ei mene halutussa aikataulussa kaupaksi. Näissä tilanteissa välittäjä käy yleensä avointa keskustelua myyjän kanssa ja sopii toimenpiteistä, jotka edistävät myyntiä. Tällaisia keinoja ovat esimerkiksi hinnantarkistus, kohteen uudelleen nosto myyntiportaaleissa ja mahdollisten vanhojen kuvien päivittäminen uusiin.

6. Luota ammattilaiseen

Voit nukkua yösi rauhassa, kun asuntosi myynnistä vastaa osaava kiinteistönvälittäjä. Sinun tarvitsee vain antaa tarvittavat tiedot ja mahdollistaa asuntonäyttöjen pitäminen – kaiken muun hoitaa välittäjä!

Oletko myymässä asuntoasi? Ota meihin yhteyttä ja sovitaan ilmainen arviokäynti.

Avainsanat: