Sense of living – syksyn sisustustrendeissä korostuu asumisen aistikkuus

Pirjo Pörhö-Liikamaa

31.8.2022

Kulutushysteria sai koronan myötä väistyä kestävyyden tieltä: nyt vaalitaan laatua ja kunnostetaan vanhaa. Syksyn 2022 sisustustrendeissä luotetaan niin luonnonmateriaaleihin kuin lempeän lämpimiin sävyihin.

– Korona-aikana etenkin ympäristö- ja ilmastotietoiset nuoret perheet alkoivat panostaa kestävään sisustamiseen, Westhousen kiinteistönvälittäjä ja sisustussuunnittelija Pirjo Pörhö-Liikamaa iloitsee.

Enää ei välttämättä osteta edullisinta hittituolia, vaan satsataan klassikoihin. Aikaa kestäviä huonekaluja hankitaan myös käytettyinä ja kunnostetaan tarvittaessa. Luonto on yhä enemmän sisustuksessa läsnä, mikä näkyy etenkin materiaaleissa: puuta ja kiveä suositaan enenevissä määrin. Puupinnat ovat paitsi kestäviä, myös helppohoitoisia.

Kurkkaa sisustusvinkkejä sivuiltamme: https://westhouse.fi/asunnot/

Pörhö-Liikamaa seuraa aktiivisesti kansainvälisiä sisustustrendejä, ja on erityisen viehättynyt Ruotsin ja Tanskan uudisrakentamisessa käytettyihin materiaaleihin, esimerkiksi raakabetonin sekä lämminsävyisen tammilattian yhdistelmään.

– Puuta käytetään sen kaikissa väreissä, ja puun syyt saavat näkyä. Yhtäältä erilaisia kivipintoja ja -kuvioita uskalletaan käyttää aiempaa rohkeammin, hän ynnää.

Maisematapetit ovat jäämässä historiaan. Tapeteissa korostuvat huomioseinien ja suurten printtien sijaan hillityt sävyt sekä rauhallinen kuviointi. Kasvit ja vuodenaikoja mukailevat elementit tuovat sisustukseen kodikkuutta. Säyseää yleisilmettä voi piristää vaikkapa suomalaisten ikisuosikilla eli Unikko-tyynyllä.

– Vähemmän on enemmän. Asumisen tunne ja aistimus, ”sense of living”, on tärkeintä, Pörhö-Liikamaa muistuttaa.

Kiiltävyys saa väistyä mattapintojen tieltä. Senioriasumisessa keittiön pistorasiat sijoitetaan tasojen korkeudelle, ja kaappien sijaan suositaan vetolaatikoita.

Musta on uusi valkoinen?

Vaikka sisustustrendit muuttuvat verrattain hitaasti, viime vuosien suosikin, bohon, aika alkaa olla ohi. Japandi eli japanilaisen tyylin ja skandinaavisuuden yhdistelmä sen sijaan pitää edelleen pintansa. Liiallisten elementtien sijaan suositaan maanläheisiä sävyjä sekä luonnonmukaisuutta, kuten villakankaita huonekaluverhoilussa.

Kiiltävyys tekee tilaa mattapinnoille – siinä, missä kovan nahan korvaavat pehmeät tekstiilit. Sohvaa valitessa kannattaa huomioida verhoilu, jonka voi pestä. Myöskään metalliset kiiltävät kalusteet eivät ole enää in. Kalustuksessa korostuu sen muunneltavuus. Esimerkiksi keittiötasoja muuttamalla saa uutta ilmettä asumiseen.

Milleniaalit satsaavat Pörhö-Liikamaan mukaan materiaaleihin ja tuovat asumiseen kekseliäästi ilmettä vaikkapa valaisulla tai vaneripinnoilla väli- ja liukuovissa. Hohtavan valkoisen korvaa nykyään jopa musta. Mutta eikö musta ime kaiken valon kodista ja tee sisustuksesta synkän?

– Ei sentään, mutta mustaa pintaa kannattaa toki käyttää harkitusti, rauhoittelee Pörhö-Liikamaa.

– Esimerkiksi keittiökalustuksessa musta toimii tehosteena. Kannattaa valita laadukas maali, jossa naarmut eivät näy. Samettimainen mustan sävy ja mokkamaisuus sopivat ulkovuoriin, mutta kiinnitä huomiota myös mustan heijastavuuteen, hän vinkkaa.

Katso, kuinka sisustustrendit näkyivät Naantalin asuntomessuilla: https://www.asuntomessut.fi/naantali-2022/kohteet/

 

Luonto näkyy syksyn 2022 sisustuksessa. Oikealla valaistuksella voit paitsi luoda tunnelmaa, myös tuoda tuoda tilantuntua kotiisi.

Koti käyttäjän mukaan

Kylpyhuoneissa suuret laatat pitävät yhä pintansa, mutta niiden rinnalla alkaa jo näkyä pieniä laattoja etenkin pystysuuntaisessa ladonnassa. Laatat kannattaa valita asujaa silmällä pitäen, sillä liukas laattapinta ei sovi senioreille tai taaperoille. Ikäihmisten asumista helpottavat muun muassa paloturvalliset tekstiilit sekä ergonomia: ei pistokkeita lattiatasossa tai korkeita kaappeja keittiössä. Vetolaatikot sekä pöydän korkeudelle sijoitetut pistorasiat palvelevat ikääntyvää asujaa parhaiten.

Tutustu uudiskohteisiimme: https://westhouse.fi/uudiskohteet/

Pandemian myötä toimiviin työpisteisiin sekä valaistukseen on alettu panostaa aiempaa enemmän. Huolella harkittu ja himmennettävä valaistus lisää viihtyvyyttä. Erilaiset led-upotukset ja -ratkaisut ovat edullisia alati kohoavaan sähkön hintaan verrattuina. Kotikonstein saat lisää tilantuntua, kun valaiset olohuoneen nurkat esimerkiksi jalka- tai pöytälampuilla.

– Toivoisin uudiskohteiden rakentajille rohkeutta valaistuksen ja vaatehuoneiden lisäksi myös lämpöeristettyihin ikkunoihin sekä lattialämmitykseen, joka lämpenee tasaisesti, Pörhö-Liikamaa toivoo.

 

Etsitkö uutta asuntoa tai haluaisitko saada kaupaksi nykyisesi? Ota yhteyttä ammattitaitoisiin välittäjiimme, ja tehdään yhdessä asumisunelmistasi totta: https://westhouse.fi/yhteystiedot/

 

Pirjo Pörhö-Liikamaa

Kiinteistönvälittäjä LKV, LVV, BBA, SKVL Laatuauktorisoitu kiinteistönvälittäjä

040 570 3335

pirjo@westhouse.fi

Ota yhteyttä

Avainsanat: arvoasunnot, kalusteet, kiinteistönvälitys espoo, kiinteistönvälitys helsinki, klassikot, luonnonläheisyys, naantalin asuntomessut, sense of living, sisustustrendit, sisustustrendit 2022, uudiskohteet,