Tiivistys vuodesta 2023 ja tulevan vuoden tuulet

21.12.2023

Asuntomarkkinoiden muutokset ja ostajien päätökset heijastelevat monia tekijöitä. Westhousen operatiivinen johtaja, Sari Kivinen, avaa tässä artikkelissa näkymiä asuntomarkkinoiden nykytilaan, Westhousen menneen vuoden menestykseen, sekä tulevan vuoden suunnitelmiin. Entä mitä odotuksia asuntolainojen viitekorot ja inflaatio ensi vuoteen katsoessa herättää?

Käykö kauppa? Onko nyt hyvä aika myydä tai ostaa asunto?

Näihin kysymyksiin me välittäjät törmäämme lähes päivittäin. Ymmärrettävää, sillä asuminen koskettaa meitä kaikkia ja asuntokaupan sekä rakentamisen rajusta muutoksesta on uutisoitu näkyvästi. Pääasiallisella toimialueellamme (Helsinki-Espoo) kauppoja on tilastoitu tehdyksi lähes 40% edellisvuotta vähemmän. Pudotusta on tullut tasaisesti kaikissa asuntotyypeissä, mutta kerrostaloasuntojen muutos on ollut merkittävin, sillä kappalemääräisesti kerrostaloasuntoja myydään toimialueellamme moninkertaisesti verrattuna pientaloihin.

Tällä hetkellä suurin mielenkiinto kohdistuu hyväkuntoisiin asuntoihin. Myös taloyhtiön kunto on noussut entistä merkittävämmäksi tekijäksi päätöksenteossa, kohteen sijainnin rinnalle. Tällä hetkellä puhutaan ostajien markkinoista ja se pitää osin paikkansa. On kuitenkin myös kohteita, joissa myyjä pääsee valitsemaan ostajan. Edellä mainituilla tekijöillä on hinnoittelun lisäksi suuri merkitys kaupankäyntiin.

Ensiasunnon ostajat liikkeellä loppuvuodesta

Asuntokaupan loppuvuoden piristymistä on edesauttanut hallituksen esitys ensiasunnon verovapauden poistumisesta ensi vuoden alusta lähtien. Sillä on ollut selkeästi vaikutusta ensiasunnon ostajien kaupantekohalukkuuteen. Myös pankit ovat jo viestineet ensiasunnon ostajien lainahakemusten huomattavasta kasvusta. Ensiasunnon ostajien päätöksillä on ollut merkittävä rooli useiden kauppojen ketjujen purkautumiseen. Muutoin hallituksen veroesitys
arvonlisäveron alentamisesta on asunnon ostajan näkökulmasta marginaalinen, mutta oikeansuuntainen.

Westhousen liikevaihto ylittää edellisvuoden

Yrityksemme liikevaihto tulee yleisestä trendistä poiketen ylittämään edellisvuoden tason. Varsinkin vuoden kolmannella neljänneksellä heinä-syyskuussa onnistuimme ylittämään odotukset ja ennusteet. Kauppaa tehtiin alkuvuotta enemmän myös kalliimmissa asunnoissa ja kiinteistöissä. Westhouse panostaa haastavinakin aikoina laadukkaaseen perustekemiseen ja kattavaan markkinointiin, jonka vaikutusta kaupankäyntiin ei voi olla noteeraamatta.

Westhousen näkymiä tulevalle vuodelle

Westhouse täyttää ensi vuonna 30 vuotta. Se on pitkä aika yksittäiselle toimijalle, joka on kuitenkin pääasiassa keskittynyt suhteellisen pienelle alueelle ja arvo-asuntoihin. Westhousen vahvuuksiin voi tässä kohdassa nostaa sitoutuneen ja ammattitaitoisen henkilökunnan, vahvan brändin ja asiakaslähtöisen palvelun.

Juhlavuoteen tullaan taatusti törmäämään niin markkinoinnissamme kuin erilaisten asiakastilaisuuksienkin muodossa, tietenkään unohtamatta oman henkilökuntamme huomioimista.

Asumisen vuosi 2024?

Ensi vuodelta odotetaan asuntolainojen viitekorkojen laskua ja inflaation hidastumista. Nämä ovat merkittäviä tekijöitä asunnonostajan päätöksenteossa. Yleisesti hintojen lasku näyttää pysähtyneen ja joillakin alueilla on tilastoitu jopa hienoista hintojen nousua. Olisiko odottelun aika jo viimein ohi? Jossain vaiheessa myös kauppamäärät kääntyvät taas nousuun. Tapahtuuko se jo ensi vuoden puolella?

Haluatko sinä tehdä tulevana vuonna asuntounelmistasi totta? Ota meidän välittäjiimme yhteyttä!

Hyvää loppuvuotta ja uuden odotusta!

Avainsanat: asunnonvälitys helsinki, kiinteistönvälittäjä helsinki, Kiinteistönvälitys, kiinteistönvälitys espoo, myytävät asunnot espoo, myytävät asunnot helsinki, Westhouse,