Unelmien kesämökki – tällaisista kesäasunnoista haaveillaan juuri nyt

Juha Erkkilä

Raya Virtanen

4.5.2021

Kesämökki on taas trendikäs, ja edessä on vilkas kesämökkikausi. Vaikka kauppa käy kuumana ja monenlaiset mökit kiinnostavat, suomalaisten unelmien kesämökki löytyy yhä ison veden ääreltä. Mieluiten kaikilla mukavuuksilla varustettuna. Kesämökkeihin ja vapaa-ajan asuntoihin erikoistuneet asiantuntijamme kertovat tässä artikkelissa millaiset kesäasunnot ovat erityisen haluttuja uuden mökkikauden kynnyksellä.

Rantaviivaa ja omaa rauhaa

Tällä hetkellä haetaan monenlaisia kesämökkikohteita. Nykyisessä tilanteessa vallinneet arjen rajoitukset ovat kiihdyttäneet mökkikauppaa jo jonkin aikaa. Oma vapaa-ajan asunto antaa mahdollisuuden ja vapauden viettää mökillä aikaa eri tavalla kuin kaupungissa.

Jos mökillä on rantaviivaa ja rauhaa, se on myös hyvä sijoitus. Vapaa-ajan asunnolla yksityisyyden merkitys korostuu kaupunkikotia enemmän. Hyvällä paikalla sijaitseva kesäasunto säilyttää arvonsa hyvin. Vanha totuushan on, että paikalla olevat rakennukset voi aina kunnostaa, mutta tontin sijaintia ei voi rahallakaan parantaa. Myös omarantaisten tonttien kysyntä on lisääntynyt.

Kesämökkikauppa käy vilkkaana ja etenkin omarantaiset kesämökit ovat kysyttyjä.

Osa ostajista haluaa kaikki kodin mukavuudet myös mökille. Niitä osataan vaatia ja niistä ollaan valmiita maksamaan. Vaatimattomillakin mökeillä on omat ostajansa, sen sijaan sähkötön mökki alkaa jo olla harvinaisuus. Mukavuuksilla varustettu unelmien vapaa-ajanasunto on helpon matkan takana. Palveluja toivotaan 20–30 km säteellä kesäasunnosta. Pääkaupunkiseudulla kakkoskoteja etsitään eniten maksimissaan tunnin ajomatkan päästä työ- tai asuinpaikasta. Vaikka ranta-alueet ovat suosittuja, niin esimerkiksi golfkenttien ympäristöissä rannasta ollaan valmiita tinkimään. Arvokkaimmat kakkoskodit löytyvät tällä hetkellä Helsingistä länteen aina Hankoon saakka, meren rannalta.

Saariston tunnelma ja upeat maisemat kiehtovat monia. Uudenmaan edustalla on veneilevälle perheelle sopivia kohteita, joiden hintataso on mannerta huomattavasti kohtuullisempi. Myös järvikohteet ovat suosittuja, sillä esimerkiksi Lohjanjärvi ja Hiidenvesi muodostavat eteläisen Suomen suurimman sisävesialueen veneilijöille. Päijänteen ranta-alueet Lahden seudulla tulevat nostamaan suosiotaan, sillä vesistö on hieno, rannat upeita ja palvelut sijaitsevat lähellä. Etätöiden lisääntyessä alueen suosio tulee varmasti kasvamaan.

Kevät tuo piikin mökkikauppaan

Nykyään mökkejä ja korkeasti varusteltuja vapaa-ajan asuntoja ostetaan melko tasaisesti ympäri vuoden. Lumien sulaminen keväällä ja ihmisten havahtuminen tulevaan lomakauteen luo kuitenkin aina kiireisemmän sesongin. Mökkikauppa aktivoituu kevätauringon myötä. Kesäasuntoa myyvän kannattaakin olla liikenteessä hyvissä ajoin, sillä kesäaikaan otetut laadukkaat valokuvat ja valmiiksi tehdyt pintaremontit mahdollistavat houkuttelevan myynti-ilmoituksen ja nopean vastaamisen kysyntään.

Kiinteistönvälittäjillämme on vahva kokemus kesämökkien ja vapaa-ajan asuntojen välittämisestä. Ota yhteyttä!

Kesäasunnon ostaminen - huomioi ainakin nämä

Kesämökkikaupoille suunnataan usein tunne edellä, ollaanhan unelmien äärellä. Mökkiin kannattaa tehdä kuntotarkastus siinä kuin kodiksikin ostettavaan kiinteistöön. On myös hyvä selvittää kesämökin ympäristöön kaavaillut mahdolliset muutostyöt. Jos suunnittelee kohteeseen sähköliittymää sekä muita mukavuuksia, on hyvä selvittää jo etukäteen niiden saatavuus ja hinta. Vaikka mökiltä haetaan oma rauhaa ja yksityisyyttä, kannattaa kuulostella naapureita. Ovatko elämisen äänet sellaisia, joihin ei halua lomallaan törmätä?

Rantatonttien kohdalla on syytä tarkistaa, että ranta ei ole vesijättömaata. Tällöin kyseessä ei ole oma ranta, vaan alueen joutuu lunastamaan erilliseen hintaan, jos on aikeissa tehdä rakennuslupaa vaativia toimenpiteitä.

Oletko myymässä kesämökkiä tai vapaa-ajan asuntoa? Ota yhteyttä kiinteistönvälittäjään.

Kesämökki kevätkuntoon

Jos kesäasunto ei ole käytössäsi ympäri vuoden, on uuden kauden kynnyksellä hyvä muistaa muutama asia. Varsinkin runsaslumisen talven jälkeen on syytä tarkistaa katon kunto. Nopea reagointi mahdollisiin tarvittaviin huoltotöihin voi pelastaa isoltakin kattoremontilta. Tee myös silmämääräinen koko kesäasunnon ja sen rakenteiden tarkastus. Tulisijat ovat myös muistilistalla, samalla on hyvä pohtia, milloin ne on viimeksi nuohottu. Aloita tulisijojen lämmittäminen maltillisesti, jotta takkaan tai hormiin ei synny halkeamia. Vesiputket, lämminvesivaraaja ja ilmalämpöpumppu otetaan käyttöön niiden toimintaa aluksi tarkkaillen.

Jos kesäkoti sijaitsee vesistön äärellä, tarkista laiturin kunto, ja että laituri ylipäätään on talven jäljiltä tallella. Onko pihapiirissä myrskyn vaurioittamia puita, jotka tulee raivata? Tarkista ja siisti koko pihapiiri, sekä testaa puutarhakalusteiden kunto.

Kesämökin tai vapaa-ajan asunnon voi myydä myös hiljaisesti. Tutustu tarkemmin hiljaiseen myyntiin.

Vaivatonta mökkikauppaa

Sekä kesäasunnon ostajan että myyjän kannattaa kääntyä ammattitaitoisten kiinteistönvälittäjiemme puoleen. Ammattilaisen kanssa asioidessa säästyt ylimääräiseltä stressiltä ja ikäviltä yllätyksiltä. Kesäkodin myyntiin liittyy usein paljon tunteita. Paikka on esimerkiksi saattanut olla suvun hallussa jo pitkään. Mökkien ja vapaa-ajan asuntojen hinnoittelu on haastavampaa kuin kaupungissa olevien asuntojen. Westhousen kiinteistönvälittäjä osaa arvioida vapaa-ajan asunnon arvon ilman sen omistamiseen liittyvää tunnetaakkaa. Hinnoittelun vertailupohjana käytetään aikaisempia kohteita sekä pitkää kokemusta. Ammattitaitoiset välittäjämme osaavat hinnoitella myös poikkeuksellisen upean maiseman tai mökin tarjoaman erityisen suuren yksityisyyden arvon.

 

Lue lisää

 

Juha Erkkilä

Myyntijohtaja, kiinteistönvälittäjä LKV, YKV, kaupanvahvistaja

050 414 8888

juha.erkkila@westhouse.fi

Ota yhteyttä

Raya Virtanen

Kiinteistönvälittäjä LKV, KiLAT, SKVL Laatuauktorisoitu kiinteistönvälittäjä

040 820 7717

raya.virtanen@westhouse.fi

Ota yhteyttä

Westhouse LKV on vuonna 1994 perustettu, erityisesti Espoon ja Helsingin alueella toimiva kiinteistönvälitysliike. Palvelemme asiakkaitamme yli 10 000 onnistuneen asuntokaupan kokemuksella. Osaamisalueeseemme kuuluvat myös arvoasunnot, lomakiinteistöt sekä muut erikoiskohteet ranta-alueilla ja saaristomaisemissa. Meidän kunnia-asianamme on palvella mahdollisimman hyvin ja tehokkaasti kaikkia asuntokaupan osapuolia. Haluamme tehdä asumisen unelmista totta. Kiinteistönvälittäjämme Espoossa ja Helsingissä ovat kiinteistöalan ammattilaisia, jotka keskittyvät jokaiseen myynti- ja ostotoimeksiantoon täysillä. Kysy myös asunnon hiljaisesta myynnistä kiinteistönvälittäjiltämme. Ota yhteyttä ja sovi maksuton arviokäynti!

Avainsanat: hinta-arvio, Kesämökki, Kiinteistönvälittäjä, Kiinteistönvälitys, Vapaa-ajan asunto, Westhouse,