Miksi kannattaa ottaa välittäjä myymään asunto? – Lue 5 syytä

27.4.2021

Kun asuntomarkkinoilla on normaalia enemmän kysyntää kuin tarjontaa, harkitsevat monet asuntonsa myymistä omatoimisesti. Tässä artikkelissa asiantuntijat kertovat 5 syytä, miksi kannattaa ottaa välittäjä tekemään asunnon myyntiä.

Etenkin pääkaupunkiseudulla asuntomarkkinat ovat käyneet hyvinkin kuumana alkuvuoden aikana edelleen ajankohtaisesta pandemiasta huolimatta. Matala korkotaso ja kaupungistuminen ovat jo pitkäaikaisia vetureita pääkaupunkiseudun vetovoimalle. Lisäksi korona on saanut monet miettimään kotiin liittyviä tarpeita uudelleen. Saatetaan esimerkiksi etsiä isompaa asuntoa, josta löytyy työhuone, tai halutaan asua lähempänä luontoa.

Tässä markkinatilanteessa asunnon hinnan määrittäminen on haastavaa. Ilman asiantuntemusta asunto voi mennä kaupaksi selkeästi alle markkinahinnan. Kauppahintatilastot eivät aina kerro koko totuutta asunnon todellisesta arvosta. Kova kysyntä on saanut ihmiset pohtimaan asunnon myymistä itse, mutta on monta asiaa, jotka syytä huomioida ennen sitä.

MYYTY ET 310m², Westend, Espoo – Tyylikäs myyntiesite
Tutustu huippuvälittäjiimme

1. Yksin myyvä ei todennäköisesti saa parasta mahdollista hintaa markkinoilta

Välittäjä osaa hinnoitella kohteen oikein, joka erittäin tärkeää onnistuneissa kaupoissa. Oikein asetettu hinta herättää useamman ostajan mielenkiinnon, jolloin asunto myydään parhaassa tapauksessa hintaan, joka on reilusti yli odotusten. Mitä enemmän kohteelle saadaan potentiaalista ostajakuntaa, sitä parempi hinta todennäköisesti saadaan. Monet ostajat jättävät yksinmyyjien kohteet katsomatta, jolloin kiinnostuneita on vähemmän eikä asunnosta synny yhtä laajaa kilpailua.

Jotta asunnosta saataisiin mahdollisimman hyvä hinta, korostuu välittäjän kyky käydä tarjousneuvotteluita monen ostajan kanssa. Jos kaupanteossa on mukana useampia ihmisiä, korostuu välittäjän taito saada neuvoteltua kauppa loppuun myyjän kannalta parhailla ehdoilla. Parhaat ehdot eivät tarkoita yksiselitteisesti euromääräisesti korkeinta tarjousta, vaan vaakakupissa voi painaa esimerkiksi paremmat vapautumisehdot.

Välittäjää ei kannata nähdä kuluna, vaan investointina kodin myymiselle parhaaseen mahdolliseen hintaan. Välittäjän saama korkeampi lopullinen myyntihinta yleensä ylittää tämän investoinnin aiheuttamat kulut.

2. Kaikki ostajat eivät uskalla ostaa yksin myyvältä

Jotta asunto myydään mahdollisimman hyvään hintaan, vaatii se myös paljon kiinnostuneita ostajia. Monet ihmiset selailevat portaaleja ja jättävät omatoimimyyjät kokonaan välistä, koska siihen liittyy ostajan kannalta isompi riski. Kyse on siis useimmiten luottamuksesta ja turvasta, jonka välittäjä ja välitysliike pystyvät tarjoamaan ostajalle. Välittäjä toimii ikään kuin kaupan luottamushenkilönä ostajan ja myyjän välillä.

Välittäjä kantaa toimeksiannossa vastuuta monestakin asiasta ja perehtyy aina asunnon asiakirjoihin, jolloin harvemmin mitään kriittistä jää huomioimatta. Tätä vasten välittäjä pyrkii saamaan asunnosta mahdollisimman korkean hinnan. Asiantuntijan arvioima hinta herättää enemmän luottamusta.

Asuntoesittelyissä ostajan on usein helpompi kommunikoida välittäjän kanssa, jolta on helpompi kysyä vaikeita kysymyksiä. Monelle voi tulla yllätyksenä, miten ostajat tulevat arvostelemaan asuntoa. Joku ostaja voi suhtautua asunnon “vikoihin” yllättävänkin kriittisesti, joka voi tuntua epämiellyttävältä. Asunnon omistajalle koti on henkilökohtaisempi asia, jolloin omistaja onkin usein hieman sokea oman kodin heikkouksille tai potentiaalille. Välittäjä kykenee suhtautumaan kohteeseen neutraalisti.

MYYTY ET 190m², Friisilä, Espoo – Asunnon myynti-ilmoituksella voidaan luoda huippuluokan ensivaikutelma. Myy sinäkin kotisi kauttamme

3. Välitysliike kykenee tarjoamaan huippuluokan näkyvyyden

Arvokkaan ja luotettavan brändin omaava välitysliike tuo kaupalle luotettavuuden lisäksi paremman näkyvyyden. Westhousella kiinteistönvälittäjällä on välitysliikkeen puolesta käytössään parhaat mahdolliset työkalut saada asunnolle huippuluokan näkyvyys potentiaalisten asiakkaiden keskuudessa. Esimerkiksi tavoitamme sosiaalisessa mediassa noin 300 000 ihmistä kuukaudessa ja verkkosivuilla vierailee keskimäärin 10000 kävijää kuukaudessa. Lisäksi meillä on paljon valmiita ostajia, jotka ovat valmiita toimimaan nopeasti kun löytävät meidän kautta turvallisen kohteen.

Pelkkä näkyvyys ei kuitenkaan riitä, vaan kokonaisuus ratkaisee. Kun markkinat ovat kuumat, täytyy asunnon myynti-ilmoituksella luoda huippuluokan ensivaikutelma. Ensivaikutelman voi luoda ainoastaan kerran, joten siihen kannattaa panostaa. Uutuusarvo häviää nopeasti jos kohdetta on myyty esimerkiksi itse ja sitten otettu välittäjä avuksi kun asunto ei ole mennyt kaupaksi. Myynti-ilmoituksen täytyy puhutella ostajaa positiivisesti ja luoda mielikuvia elämisestä asunnossa.

Ensivaikutelma luodaan oikeanlaisella hinnoittelulla, laadukkailla kuvilla, neutraalilla stailauksella ja näkyvyydellä. Välittäjä pystyy tarjoamaan kaiken ammattitaitonsa myyjän tueksi.

4. Älä anna tunteiden viedä - muista huomioida myös juridiset riskit

Välittäjällä on lakisääteinen velvollisuus ottaa huomioon toimeksiantajan lisäksi myös vastapuolen etu, sekä tiedonantovelvollisuus tiedossa olevista asioista. Välittäjän tulee kertoa kaikki ostopäätökseen vaikuttava tieto, mikä heillä on tiedossa. Juridisiin seikkoihin liittyy paljon asioita, jotka eivät välttämättä itsemyyjällä tulisi mieleenkään.

Ostajan ja myyjän välinen vastuu kauppojen jälkeen on kaksi vuotta. Mikäli välitysliike on mukana kaupanteossa, on ostajalla ja myyjällä mahdollisissa ongelmatilanteissa kuluttajansuojalain mukainen oikeus kuluttajaneuvontaan ja kuluttajariitalautakunnan päätöksiin. Kuluttajien välisissä kaupoissa tätä oikeutta ei ole.

Välittäjät osaavat myös kokemuksensa ansiosta kiinnittää jo etukäteen huomiota asioihin, joista riidat yleensä saavat alkunsa. Esimerkiksi pinta-alat, kaavoitus, mahdolliset kaavamuutokset ja tehdyt sekä tulevat remontit aiheuttavat tyypillisesti riitatilanteita.

MYYTYÄ PT 262,5m², Kauniainen – Välittäjillämme on parhaat asuntokuvaajat ja sisustusalan ammattilaiset käytössään.

5. Laadukkaat kuvat ja stailaus

Harvalla asunnon omistajalla löytyy huipputason valokuvausvälineitä ja vaadittavaa ammattitaitoa. Laadukkaat kuvat ovat tänä päivänä käytännössä jo vaatimus, ja heikot kuvat vievät kohteelta nopeasti uskottavuuden. Ammattitaitoinen kuvaaja kykenee esimerkiksi hyödyntämään asunnon valoisuutta, joka on elintärkeä asia. Ihmiset haluavat kodilta valoa ja avaraa tilaa.

Stailauksella pystytään korostamaan asunnon parhaita puolia ja luomaan tarvittavia mielikuvia. Stailaaja kykenee näkemään asunnon potentiaalin ja tuomaan parhaat puolet esiin. Monesti stailauksen jälkeen myyjät hämmästelevät asunnon “uutta ilmettä”.

Lue lisää

Westhouse LKV on vuonna 1994 perustettu, erityisesti Espoon ja Helsingin alueella toimiva kiinteistönvälitysliike. Palvelemme asiakkaitamme yli 10 000 onnistuneen asuntokaupan kokemuksella. Osaamisalueeseemme kuuluvat myös arvoasunnot, lomakiinteistöt sekä muut erikoiskohteet ranta-alueilla ja saaristomaisemissa. Meidän kunnia-asianamme on palvella mahdollisimman hyvin ja tehokkaasti kaikkia asuntokaupan osapuolia. Haluamme tehdä asumisen unelmista totta. Kiinteistönvälittäjämme Espoossa ja Helsingissä ovat kiinteistöalan ammattilaisia, jotka keskittyvät jokaiseen myynti- ja ostotoimeksiantoon täysillä. Kysy myös asunnon hiljaisesta myynnistä kiinteistönvälittäjiltämme. Ota yhteyttä ja sovi maksuton arviokäynti!

Avainsanat: kiinteistönvälittäjä espoo, kiinteistönvälittäjä helsinki, Kiinteistönvälitys, Westhouse,