Uniikki Ullanlinna on asujan unelma

21.6.2023

Idyllinen Ullanlinna kätkee kaduilleen pariisilaista tunnelmaa, vehreitä puistoja sekä pittoreskeja sisäpihoja. Helsingin halutuin asuinalue hurmaa jugendillaan.

Ullanlinnan pohjoisosaa halkova Korkeavuorenkatu huokuu pariisilaista tunnelmaa viihtyisine kahviloineen, pikku putiikkeineen ja kivijalkakauppoineen. Monet muistavat sen draamasarja Kotikadun kuvausmiljöönä. Ullanlinnan uusgoottilainen maamerkki, Johanneksenkirkko, katselee Korkeavuorenkadulta jylhänä kohti korkeuksia. Kirkkopihalta Viiskulmaan viettävä Johanneksenpuisto on suosittu piknikpaikka, jota kesäaurinko valaisee pitkälle iltaan.

Korkeavuorenkadulla voit unohtaa kiireen ja istahtaa korvapuustikahveille Café Succésiin, nauttia lounaan tyylikkäässä Ravintola Maxillissa tai tehdä löytöjä antiikki- ja designliikkeistä. Makeannälkä talttuu Annan Suklaatehtaassa, joka valmistaa käsityönä tehtyjä artesaanikonvehteja. Longitudi puolestaan myy harvinaisia vintage-rannekelloja, ja Valkoisessa Elefantissa viimeistelet stailisi laadukkailla naistenvaatteilla.

Etsitkö asuntoa Helsingin halutuimmalta paikalta? Westhousen välittämät ullanlinnalaiskohteet huokuvat upeaa arkkitehtuuria sekä asumisen ylellisyyttä.

Loistoruokaa legendojen jalanjäljissä

Vuonna 1992 perustettu Maxill tunnetaan paitsi loistoannoksistaan, myös vakioasiakkaistaan, joihin lukeutuvat muun muassa taitelijat Jorma Uotinen sekä Andy McCoy. Avokadopastan isänä tunnetun ravintoloitsija Alexander Gullichsenin korkeaikkunainen kulmahuoneisto vuonna 1935 valmistuneessa rakennuksessa on ullanlinnalaisten olohuone.

Legendaarinen Ravintola Sea Horse – tuttavallisemmin Sikala – on ruokkinut herkkusuita jo vuodesta 1934. Sikalaan pääsee, kun jatkaa Korkeavuorenkatua alas merenrantaan päin. Kapteeninkadulla sijaitsevan taitelijakapakan viipyilevässä tunnelmassa aika pysähtyy. Ovella portieeri toivottaa ruokailijan tervetulleeksi kortteliravintolaan, jossa ovat aikojen saatossa viihtyneet maamme merkkihenkilöt Mika Waltarista marsalkka Mannerheimiin. Täällä kannattaa maistaa klassikkoannoksia, kuten wieninleikettä tai vorschmakia, joista jälkimmäinen oli Mannerheimin mieliruokaa. Myös rapeiksi paistetut silakat perunasattumilla silatulla muusilla ovat maineensa veroiset.

Tien toisella puolella kokkaa HIM-yhteen kosketinsoittajanakin maailmaa valloittanut Antto Melasniemi, jonka Pontus-ravintola on viihtyisä kohtaamispaikka. Myös sielunravinto on täällä taattu, sillä Pontus tunnettiin pitkään KOM-ravintolana – sijaitseehan vuonna 1971 perustettu KOM-teatteri samassa yhteydessä.

Tutustu huippukuntoiseen, laadukkaasti remontoituun kahden makuuhuoneen parvekkeelliseen huoneistoomme Vuorimiehenkadulla!

Saaristolaistunnelmaa Ullanlinnan ainutlaatuisissa saarissa

Ullanlinnasta puhuttaessa ei sovi unohtaa sen vehreitä puistoja. Niistä komeimmalta, Tähtitorninvuorelta, voi ihailla kauas siintävää merimaisemaa, iloita uudenvuoden ilotulituksista tai tiirailla tähtiä C.L. Engelin suunnittelemassa observatoriossa.

Ullanlinna jatkuu aina Meripuistoon asti, jonka rantabulevardi ei kalpene kansainvälisille kilpailijoilleen: purjehtijoiden ja luksusjahtien ohi lipuessa on helppo unohtaa olevansa Suomen pääkaupungissa. Meripuiston leikkikenttä sekä voimistelupisteet ovat oivia aktiviteettejä alueen asukkaille.

Ullanlinnaan kuuluu myös neljä ainutlaatuista saarta, jotka tarjoavat verrattomat ulkoilumahdollisuudet ympäri vuoden. Pohjoiseen Uunisaareen pääsee Merisatamasta siltaa pitkin, mutta pakkastalvina jäät kantavat ulkoilijoita saaresta toiseen.

Uunisaaren biokaasulla lämmitetyissä löylyissä voi vihtoa kaupungin kuhinan pois tai pulahtaa talviuintipaikalta avantoon. Saarella sijaitsee myös suosittu uimaranta sekä leikkipuisto. Eteläiseltä Uunisaarelta pääsee aallonmurtajaa pitkin Liuskasaaren paviljonkiravintola Boat Houseen, jonka uniikit seinä- ja lasimaalaukset kimmeltävät kilpaa avomeren kanssa. Saaristolaistunnelma on taattu myös Sirpalesaaressa, josta avautuu huikea näkymä yli Suomenlahden.

Kuvankaunista arkkitehtuuria ja asumisen helppoutta

Tätä nykyä Ullanlinna on noin 10 000 helsinkiläisen koti. Alueen arkkitehtuuria leimaa jugend taivaita hipovine torneineen, kauniine sisäpihoineen ja koristeellisine erkkereineen. 1800-luvulla Ullanlinna oli huvila-aluetta, joka sai nimensä ruotsalaiskuningatar Ulriika Eleonooran mukaan. Sanan loppuosa puolestaan viittaa Etelä-Helsingissä sijaitsevaan kaupunginosaan 1700-luvulla kaavailtuihin linnoituksiin.

Ullanlinna rajautuu Eiran ja Kaivopuiston väliin, Punavuoren ja Kaartinkaupungin kupeisiin. Päivittäispalvelujen lisäksi alueelta löytyy erikoistavarakauppoja suutareista kangasliikkeisiin. Myös Eiran sairaala sijaitsee Ullanlinnassa. Julkiset liikenneyhteydet ovat loistavat, ja keskustaankin matkaa on vain kivenheitto.

Hulppeista puitteistaan huolimatta Ullanlinnassa vallitsee kylämäinen tunnelma, joten yhteisöllisyys on asumisessa läsnä. Kotikatu ei suinkaan ole ainoa tv-sarja, jota kaupunginosassa on kuvattu: tiesitkö, että Salattujen elämien Pihlajakatu oli vuoteen 2015 asti Huvilakatu, jonka kylkiä koristavat upeissa väreissä loistavat jugend-helmet?

Huvilakadulla on tarjolla upea ullakkoasunto, joka on rakennettu viehättävän jugendtalon ylimpään kerrokseen. Tinkimätön työn jälki näkyy ja tuntuu kodin jokaisessa neliössä!

Avainsanat: Alexander Gullichsen, Andy McCoy, arvoasunnot helsinki, Café Succés, HIM, Huvilakatu, Jorma Uotinen, jugend, kiinteistönvälitys helsinki, KOM-teatteri, Korkeavuorenkatu, Kotikatu, Liuskasaari, Mannerheim, Meripuisto, Mika Waltari, myytävät asunnot helsinki, Ravintola Maxill, Ravintola Seahorse, Salatut elämät, Sirpalesaari, ullanlinna, Uunisaari,