Miltä näyttää asuntokaupan vuosi 2023?

Sari Kivinen

18.1.2023

Haastattelimme myyntipäällikköämme Sari Kivistä, ja kysyimme hänen näkemyksiään Westhousen tulevasta vuodesta sekä vuoden 2023 asuntokaupan markkinatilanteesta.

Vuosi 2023 käynnistyi odottavissa tunnelmissa: Nousevatko asuntolainojen korot vielä? Laskevatko asuntojen hinnat? Onko nyt hyvä aika ostaa? Näitä kysymyksiä asiakkaamme pohtivat nyt.

Vaikka vuosi alkoikin poikkeuksellisesti, on kuitenkin tyypillinen alkuvuoden tilanne tänäkin vuonna näkyvissä. Markkinoille on tullut vuodenvaihteen jälkeen uusia asunnon vaihtoa suunnittelevia, jotka vasta kartoittavat tarjontaa. Ihmiset vaihtavat asuntoa aina pääasiassa tarpeeseen, ja se fakta ei ole kadonnut mihinkään. Lisäksi työllisyystilanne on tällä hetkellä hyvä, ja uskomme, että pääkaupunkiseudulla tullaan näkemään kohtuullinen asuntokauppojen vuosi. Tämä toki vaatii totuttelua muutamien huippuvuosien jälkeen. Elämme myös tällä hetkellä jänniä aikoja, kun korot lähtivät pitkästä aikaa nousuun.

Asuntojen hintojen ennustetaan laskevan

Yleisesti ottaen ennustetaan, että asuntojen hinnat tulisivat laskemaan keskimäärin noin 5%, mutta kuten asuntokaupassa yleensäkin, alueelliset erot voivat olla suuria.

On alueita, joilla asuntojen tarjonta ei tule juurikaan lisääntymään, ja näillä alueilla hintojen lasku on varmastikin maltillisempaa tai jopa olematonta. Myös pienemmissä asunnoissa hintojen lasku voi olla suurempaa, sillä näistä kohteista on tällä hetkellä ylitarjontaa. Asuntojen hinnoissa tulee varmasti korostumaan tänä vuonna taloyhtiön, huoneiston ja kiinteistön kunto. Lisäksi asuntojen ja kiinteistöjen ominaisuudet tulevat olemaan ratkaisevassa osassa hintojen muodostumiseen.

Korkojen nousun suurin piikki on jo takana

Ennusteiden mukaan suurin korkojen nousu on jo nähty, mutta jonkinlaista nousua voi vielä tämän vuoden aikana tapahtua. Pitkällä aikavälillä 12 kuukauden Euriborin arvellaan asettuvan noin 2–3 prosentin välille.

Korkojen noususta on puhuttu pitkään, ja aina viime vuoteen saakka tilanne on ollut täysin päinvastainen. Nyt, kun odotettu korkojen nousu on tapahtunut, on tilanteen hyväksyminen vaikeaa. Varsinkin, kun korkoihin vaikuttavat epävarmuustekijät johtuvat odottamattomista tapahtumista, kuten Ukrainan sodasta ja siitä aiheutuneesta energiakriisistä. Jos ja kun energiakriisiin saadaan helpotusta, tulee sillä varmasti olemaan myönteinen merkitys korkoihin, ja sitä kautta myös asuntokauppaan.

Energiakriisi tulee varmasti puhuttamaan paljon vielä kuluvan talven aikana, mutta samaan aikaan on jo kuitenkin alettu miettimään vaihtoehtoisia tai jo olemassa olevia ratkaisuja, tukemaan suomalaisten kotien lämmitysjärjestelmiä. Jo nyt on tiedossa lupaavia ennusteita esimerkiksi siitä, että tuuli- ja aurinkovoiman avulla voitaisiin saavuttaa Suomessa sähkön omavaraisuus lähivuosina. Tällainen tilanne vaikuttaisi myös positiivisesti asuntokauppoihin.

Hyväkuntoisille perheasunnoille riittää kysyntää

Suomalaiset ostavat asuntoja tarpeeseen. Haastavinakin aikoina kaikenlaisille asunnoille löytyy ostaja, silloin kun pitkälti kysynnän mukaan määräytyvä markkinahinta on oikea.

Hyväkuntoisten perheasuntojen kysyntä tulee olemaan edelleen hyvä. Näissä asunnoissa entistä enemmän tullaan kuitenkin kiinnittämään huomiota kompakteihin neliöihin, asumiskustannuksiin sekä tehtyihin ja tuleviin remontteihin.

Tulossa: Westhousen ilmaiset asiakastilaisuudet asumisen ajankohtaisista asioista

Westhouse jatkaa vuonna 2023 vahvaa tekemistään, joka perustuu ammattitaitoiseen ja kokeneeseen henkilöstöön. Toimimme alueella, jossa kauppaa tullaan tekemään, oli markkinatilanne mikä tahansa. Muuttuvassa markkinatilanteessa tulemme panostamaan entisestään henkilöstömme myyntitaidon ja asiakaskokemuksen kehittämiseen, juridisen osaamisen rinnalla. 

Tulemme tänä vuonna järjestämään myös maksuttomia asiakastilaisuuksia, jossa puhumme ja käymme läpi ajankohtaisia asioita liittyen asumiseen. Ensimmäinen järjestämämme tilaisuus on helmikuun puolessa välissä, ja asiakasillan aiheena on silloin asumisen ajankohtaiset trendit sekä vastuullisuus taloyhtiön ylläpidossa. 

Pysy kuulolla, ilmoitamme tarkempia tietoja tapahtumasta Westhousen sometileillä.

Oletko myymässä asuntoasi tai haaveiletko uudesta kodista? Ota yhteyttä välittäjiimme, ja jutellaan lisää!

Sari Kivinen

Operatiivinen johtaja, LKV, kaupanvahvistaja, SKVL Laatuauktorisoitu kiinteistönvälittäjä

0400 46 1824

sari.kivinen@westhouse.fi

Ota yhteyttä

Avainsanat: arvoasunnot helsinki, arvoasunnot uusimaa, asunnot uusimaa, Asuntokauppa, asuntolaina, Asuntomarkkina, kiinteistönvälitys helsinki, kiinteistönvälitys uusimaa, markkinakatsaus, markkinatilanne, myytävät asunnot helsinki, vuosi2023,