Omakotitalon osto – huomioi nämä asiat
Sari Kivinen
9.7.2024
Omakotitalon osto on iso päätös, johon liittyy paljon erilaisia valintoja. Ennen kauppaa on hyvä selvittää omat lähtökohdat sekä se, mitä tulevalta kodilta odotetaan nyt sekä tulevaisuudessa, sillä omakotitalo ostetaan yleensä pitkän aikavälin kodiksi. Tässä blogikirjoituksessa operatiivinen johtaja Sari Kivinen kertoo omakotitalon ostamiseen liittyvästä prosessista ja mitä kaikkea prosessin eri vaiheissa on hyvä huomioida.
Omien lähtökohtien kartoitus
Ostoprosessin ensimmäinen vaihe on omien lähtökohtien selvittäminen. Ostajan on hyvä tietää, mitä tulevalta kodilta odotetaan; mikä on omakotitalon ihanteellinen sijainti, onko ostaja halukas tekemään remonttia ja muuttuvatko kotiin liittyvät tarpeet kenties tulevaisuudessa. Lisäksi on hyvä muistaa, että omakotitalon omistaja on itse vastuussa rakennusten ja kiinteistön kunnosta sekä remonttien oikea-aikaisuudesta.
”Yksi ensimmäisistä huomioitavista asioista on oma budjetti ja rahoituksen varmistaminen pankilta. Tämä auttaa luomaan raamit ja hahmottamaan realistiset mahdollisuudet omakotitalon ostoon liittyen”, Sari Kivinen kertoo. ”Toinen keskeinen valinta on omakotitalon sijainti ja tontin koko: halutaanko asua kaava-alueella, yleensä pienemmällä tontilla, lähellä palveluita, kouluja ja päiväkoteja, vai onko toiveena suurempi tontti, ja näin ollen vaihtoehtona asua kauempana palveluista haja-asutusalueella?”
Tyylikäs vuonna 2005 valmistunut omakotitalo merellisellä alueella Westendissä. Katso myynti-ilmoitus tästä.
Omakotitalon ostoon liittyvät tärkeät dokumentit
Omakotitaloa ostettaessa on syytä olla tarkka ja tehdä itsensä tietoiseksi kiinteistöön liittyvistä luvista, raporteista ja pöytäkirjoista. Tutustumalla ostokohteeseen liittyviin dokumentteihin, kuten mahdolliseen kuntotarkastusraporttiin, rakennuslupa-asiakirjoihin, loppukatselmuspöytäkirjaan ja rakennuslupakuviin, välttyy ikäviltä yllätyksiltä. Olennaisia ovat myös tehtyjen remonttien dokumentit, jotka kertovat mitä korjauksia on jo tehty ja kuinka laajoja ne ovat olleet. Energiatodistus on lakiin perustuva, myynnin yhteydessä vaadittava asiakirja, joka mahdollistaa kiinteistöjen vertailun energiakulutusten mukaan sekä tarjoaa toimenpide-ehdotuksia energiatehokkuuden parantamiseksi. Alueen kaavatiedot ovat myös tärkeitä, jotta ostaja tietää, mitä alueelle on mahdollisesti suunnitteilla. Kun asuntoon ja tonttiin liittyvistä faktoreista on tietoinen, voi rauhassa keskittyä etsimään unelmiensa kotia.
Omakotitalon ostamiseen liittyvät kulut
Omakotitalon ostamiseen liittyy useita kuluja, jotka kannattaa huomioida budjetissa.
”Suurin ostoon liittyvä kulu on varainsiirtovero, joka on 3 % myyntihinnasta. Kulua syntyy myös siitä, jos kuntotarkastus tehdään vasta ostotarjouksen hyväksymisen jälkeen, tällöin kustannukset jaetaan yleensä ostajan ja myyjän kesken. Pienempiä kuluja syntyy lisäksi siitä, jos kauppaa ei tehdä sähköisesti, tällöin tulee maksettavaksi kaupanvahvistajan palkkio. Ostettavaan kiinteistöön tulee myös hakea lainhuutoa, eli omistusoikeuden rekisteröintiä. Jos kiinteistö jää pankille vakuudeksi, hoitaa pankki useimmiten lainhuudon hakemisen ja perii tästä asiointimaksun Maanmittauslaitoksen maksun lisäksi”, Sari kertoo.
Hurmaava 50-luvun omakotitalo Nupurissa odottaa uusia ostajia, katso myynti-ilmoitus tästä.
Miten vanhemman talon ja uudisrakennuksen osto eroavat toisistaan?
Vanhemman talon ostaminen edellyttää erityistä huomiota kuntotarkastukseen ja mahdollisiin kuntotutkimuksiin, joita usein myös oston rahoittava pankki edellyttää. Vanhempien talojen myyntihinnassa on usein jo huomioitu remontointitarpeet, joten ne on syytä huomioida myös omassa budjetissa.
”Lisäksi on myös hyvä muistaa, että remonttilainan korko on yleensä korkeampi kuin asuntolainan, mikä myös lisää kustannuksia pitkällä aikavälillä”, Kivinen muistuttaa.
Omakotitalon kunnon tarkistaminen
Omakotitalon kuntoa arvioidessa on tärkeää tarkistaa, ovatko perusasiat kunnossa.
”Rakenteet, katto, ikkunat ja kosteudenhallinta ovat keskeisiä tekijöitä, sillä kun nämä asiat ovat hallussa ja kunnossa, ne luovat hyvän perustan. Teknisten järjestelmien, kuten lämmityksen, sähkön, veden ja viemäröinnin kunto on myös olennaista selvittää ja tiedostaa niihin liittyvät mahdolliset kunnostus- ja uusimistarpeet. Pintaremonteista kylpyhuone- ja saunaremontti sekä keittiöremontti ovat yleensä kalliimpia toteuttaa”, Kivinen vastaa vuosien kokemuksella omakotitalon kunnon arvioimisesta kysyttäessä.
Operatiivinen johtaja Sari Kivisen viisi tärkeää seikkaa omakotitalon ostamiseen:
- Kuntotarkastus ja mahdolliset lisätutkimukset: Teetä ne ennen kauppaa.
- Kustannuksista ja vastuunjaosta sopiminen: Keskeneräisistä asioista, kuten kuntotarkastuksen havainnoista tai liittymäsopimuksista.
- Tulevien remonttitarpeiden huomioiminen: Budjetoi tulevat remontit huolella.
- Sijainnin merkitys: Arvioi sijainnin merkitys omiin tarpeisiin ja elämäntapaan.
- Omakotitalon ostaminen ei siltikään ole pelkkää faktaa, oman kodin ostossa on aina hyvä ottaa myös tunne mukaan.
***
Kun olet asunnonvaihtoaikeisssa, ota yhteyttä Sariin
Sari Kivinen
Operatiivinen johtaja, YKV, LKV, kaupanvahvistaja, SKVL Laatuauktorisoitu kiinteistönvälittäjä
0400 46 1824
sari.kivinen@westhouse.fi
Ota yhteyttäAvainsanat: arvoasunnot, Kiinteistönvälittäjä, kiinteistönvälittäjä helsinki, kiinteistönvälitys espoo, kiinteistönvälitys helsinki, lkv, Omakotitalo, omakotitalon ostaminen, uusimaa, Westhouse,